Folkhälsan Swimrun
Folkhälsan Swimrun Solvalla 10-års jubileumsevenemang ordnas 14.9.2024! Anmäl dig till Swimrun via länken här nedanför.
Anmäl dig till Swimrun här.
Följ oss på Instagram och Facebook för senaste nytt.
Rutterna ser du på kartan (klicka för att göra den större):
Bekanta dig med Folkhälsan Swimrun:
Anmäl dig här
Här kan du anmäla dig till våra kommande lopp.
Inför tävlingen
Anmäl dig till Swimrun här.
Sprint: 14,4 km (löpning 12 km, simning 2,4 km). Sprint-rutten löper till största delen genom skogsstigar, vissa av dem är tekniskt utmanande. Terrängen varierar också i höjd. Det finns 8 löpsträckor, varav den längsta är 3 km. Simningarna är raka och målet syns alltid från startplatsen. Ingång och utgång från vattnet är gjorda för att vara enkla. Det finns 7 simsträckor, varav den längsta är 500 m. Vid rutten finns det 1 servicepunkt cirka 9 km in i loppet.
Endurance:
22 km (löpning 18 km, simning 4 km). Endurance-ruttens löpsträckor varierar mellan skogsstigar och grusvägar. Tekniskt sett är rutten lättare än Sprint-rutten. Det finns flera platta avsnitt på rutten, men svårigheten kommer från flera stora stigningar, som Swinghill-skidbacken och Långträsk-trapporna. Det finns 13 löpsträckor, varav den längsta är 3,3 km. Simsträckorna varierar från längre till mycket kortare. På rutten används även bojar för att underlätta orienteringen, eftersom inte alla simningar är raka. Vid de svåraste ingångs- eller utgångspunkterna kan rep användas som hjälpmedel. Det finns 11 simsträckor, varav den längsta är 900 m och simmas två gånger. På rutten finns det 5 servicepunkter. Vid den andra servicepunkten kan man lämna egna förnödenheter innan start.
Noux Race:
Kombination av Sprint- och Endurance-rutterna.
- Simmössa, 1/deltagare
- Tävlingsnummer, 1/deltagare (vi ber dig att returnera det, det ingår i tävlingens program för hållbar utveckling)
- Tidtagning
- Dryck och mellanmål under tävlingen
- Varm soppa efter målgången
- Måltid för deltagarna efter tävlingens slut
- Bastu vid tävlingens slut
- Eventuella sponsorutskick och/eller produkter
Uppdateras inom januari 2024.
På tävlingskontoret: fredag kl. 14.00–21.00 eller lördag kl. 07.30–10.45, men senast 60 minuter innan din starttid.
Rutterna är tekniskt krävande: rötter, branta stigningar och halkiga platser. Håll ögonen öppna! Vattentemperaturen förväntas vara mellan 12–17°C.
Preliminärt schema:
07.30 Tävlingskontoret öppnar
07.30–08.30 Efteranmälningar, tävlingskontoret, Noux Race och Sprint.
08.00–10.30 Efteranmälningar, tävlingskontoret, Endurance.
10.00 Start, Noux Race
10.15 Start, Sprint
12.00 Start, Endurance
Prisutdelning, schema kommer senare.
Utrustning under tävlingen
Obligatorisk utrustning för alla lag:
1 vattentät första förbandstejp i förpackning/lag
2 våtdräkter, en för varje deltagare. Avsedda för vattentemperatur: 12–15 °C
2 visselpipor, en per person
1 räddningsfilt (rymdfilt) / lag
2 dryckesmuggar (1/deltagare). Det kan saknas engångsmuggar vid vätskekontrollerna.
Vi rekommenderar också:
Vätskeblåsa eller motsvarande
Simglasögon
Flytpuffar
Draglina
GPS-klocka eller kompass
Folkhälsan Swimrun förser lagen med:
Nummerlappar (ska bäras synligt under hela tävlingen)
Ruttkartor
Simmössa (ska bäras under alla simsträckor).
Förbjuden utrustning:
Flythjälpmedel som överstiger måtten 100 cm x 60 cm.
Våtdräkter med löslig färg eller målfärg i vatten.
Efter tävlingen kan utrustningen kontrolleras slumpmässigt.
Detaljerad information om utrustningen:
Våtdräkt:
Det finns många olika våtdräkter som är speciellt utformade för swimrun. Swimrun-våtdräkter har vanligtvis en dragkedja framtill, vilket underlättar nedkylning om det blir för varmt under löpsträckorna. Swimrun-våtdräkten är också anpassad för löpning. De flesta swimrun-våtdräkter har också en visselpipa, som är obligatorisk säkerhetsutrustning.
Folkhälsan Swimrun har inga specifika krav på våtdräkten som används i tävlingen. Vi rekommenderar dock att välja en våtdräkt som möjliggör bekväm simning när vattentemperaturen ligger mellan 10-15 °C. Våtdräkten kan ha antingen korta eller långa ärmar. Det viktigaste är att dräkten sitter bra så att vatten inte fritt kan tränga in.
Nummerlappar:
Nummerlappen som tillhandahålls av Folkhälsan Swimrun ska bäras under hela tävlingen. Eftersom vi strävar efter att arrangera en miljövänlig tävling som respekterar naturen är vårt mål att återanvända nummerlappar i kommande år. Var vänlig och hjälp oss genom att lämna tillbaka din nummerlapp i den angivna behållaren efter att du har passerat mållinjen.
Simmössa:
Folkhälsan Swimrun kommer att tillhandahålla en simmössa för tävlingen. Det är obligatoriskt att bära den under simningen. Om du vill kan du bära en annan simmössa eller en neopren-huvudband under för extra värme.
GPS-klocka eller kompass:
Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att alla lag har en GPS-klocka eller kompass.
1-hjälp material:
Alla lag måste ha följande utrustning under tävlingen:
1 förbandstryckförband i en vattentät förpackning per lag
2 visselpipor, 1 per person
1 räddningsfilt per lag
Slumpmässiga utrustningskontroller kan genomföras före och efter tävlingen. Lag utan obligatorisk utrustning kan diskvalificeras.
Skor:
Under Swimrun-tävlingen görs inga ombyten av utrustning – löpskor bärs under simningen och våtdräkten bärs under löpningen. Välj därför lätta, flytande och snabbtorkande skor. Det är också viktigt att skorna har rätt storlek så att de inte faller av under simningen. Kontrollera också att skorna har rimligt bra grepp eftersom banan inkluderar olika ojämna terränger.
Valfri utrustning:
Simglasögon:
De flesta Swimrun-lag använder simglasögon, men de är inte obligatoriska. Simglasögon skyddar ögonen och förbättrar synligheten både i och under vattnet. De måste dock bäras under hela loppet.
Handpaddlar:
Handpaddlar finns i olika storlekar och passar olika nivåer av Swimrun-entusiaster. De kan förbättra tekniken och öka kraften under simningsavsnitten. Det är bra att träna med handpaddlar i förväg och avgöra vilka som passar dig bäst.
Pullbuoy:
En pullbuoy är en åttformad flytkropp tillverkad av solid skumplast eller skumgummi som används vid simträning. Den placeras mellan låren eller vristerna för att stödja kroppen så att benen inte behöver sparka. Det gör det möjligt att fokusera på armarna under simningsavsnitten och låta höfterna och benen vila.
Draglina:
Draglinans huvudsakliga funktion är att hjälpa till genom att dra en svagare simmare under simningsavsnitten. Draglinan är inte obligatorisk, men vi rekommenderar att använda en. Det gör det enklare för ett par att hålla sig tillsammans under simningsavsnitten med hjälp av linan.
Strandbastun är öppen för deltagare efter tävlingen mellan kl. 14.00 och 19.30.
Det finns omklädningsrum i Solvalla Arenan och huvudbyggnaden (Solvalla Center). Omklädningsrummen i Solvalla Arenan är reserverade för Swimrun-evenemangets deltagare (låsbara skåp fungerar med 1 euros mynt).
Det finns också övervakad förvaring för väskor vid tävlingscentret.
Efter målgången serveras varm soppa. Dessutom erbjuds alla deltagare gratis varm buffé i Idrottsinstitutets restaurang efter tävlingens slut mellan kl. 13.00 och 20.00.
Information om specialkost skickas till swimrun@folkhalsan.fi.
Det finns sammanlagt 5 vattenstationer på tävlingsrutten (1 på sprint-rutten, 3 på endurance-rutten och 5 på Noux Race-rutten).
Deltagare i Noux Race får ta med egna snacks till vattenstation 2. Den ligger vid start- och målområdet, där rutten passerar efter ungefär 14 km. Det är också möjligt att lämna trasig utrustning och skräp vid denna vattenstation.
Du hittar ruttkartan genom att klicka här.
Swimrun och Solvalla
2014: Solvalla Swimrun är den första swimrun-tävlingen som arrangeras i Finland. 16 lag delar i fulldistanstävlingen, den första tävlingens enda distans. 2014 blir Solvalla Swimrun en ÖtillÖ Partner-tävling
2015: Deltagarantalet fördubblas. Sprinttävlingen med för första gången.
2016: Cirka 70 lag delar i Solvalla Swimrun.
2017: Premiär för Solvalla Swimrun Endurance. 96 lag deltar. Alla ÖtillÖ Partner-tävlingar blir ÖtillÖ Merit-tävlingar – även Solvalla Swimrun
Solvalla är ett nationellt idrottsinstitut i Noux, Esbo, vid Noux Långträsk. Den orörda naturen i Noux nationalpark är en säregen och unik vildmarksmiljö i södra Finland. Solvalla ligger cirka 35 km från Helsingfors centrum och 17 km från Esbo centrum.
Idrottsinstruktör och massageterapeut hör till utbildningsprogrammen som Solvalla erbjuder. Utbildningen är motiverande och ger ypperliga möjligheter till att hitta sysselsättning inom idrotts-, hälso- och välmåendebranschen. Eller för att jobba med ungdoms- och fritidsaktiviteter.
Solvalla idrottsinstitut erbjuder mångsidiga möjligheter för sport och idrott. Bland annat en idrottshall, en fotbollsplan, ett gym, en spinningstudio, en dansstudio, faciliteter för boxning, två strandbastur och inkvartering (eller: boende) för cirka 100 gäster.
Vi ordnar även ledda aktiviteter. Till exempel klättring inomhus, kanotpaddling och en mängd idrottsrelaterade aktiviteter för grupper.
Vi kan erbjuda mångsidiga aktivteter och faciliteter för möten och träning till idrottslag, företag, skolor och daghem.
Vi på Folkhälsan Swimrun är tacksamma för den orörda naturen i Noux som ger oss möjligheten att arrangera tävlingen i en unik och vacker omgivning. Vi vill erbjuda en grön tävling och främja hållbarhet för att kunna fortsätta att arrangera tävlingar i många år framöver.
Så här skyddar vi den unika miljön:
Vi samlar alla tävlingsvästar efter tävlingen för att återanvända dem i framtida tävlingar. Var vänlig och återlämna din väst efter tävlingen.
Det är förbjudet att lämna skräp eller utrustning efter sig på tävlingsrutten. Allt som du tar med dig måste antingen bäras med till målet eller placeras i avfallsbehållarna vid servicestationerna.
Deltagare som avsiktligt lämnar skräp i skogen kan bli diskvalificerade
Vanligtvis används det enorma mängder av engångsbägare på idrottstävlingar, vilket belastar miljön. Precis som de övriga ÖtillÖ Merit Race-arrangörerna så vill vi minimera mängden engångsbägare som används under tävlingen. Därför uppmuntrar vi alla deltagare att ta med sig egna bägare och / eller flaskor till Folkhälsan Swimrun.
Information och frågor:
solvalla@folkhalsan.fi
tlf. 09 867 8430
Folkhälsan Swimrun arrangeras på Solvalla Idrotssinstitut.
Adress: Nouxvägen 82, 02820 Esbo.
Kollektivtrafik
Du kan ta närtåget från flyplatsen till Hoplax-station. I Hoplax byter du till ett närtåg som stannar i Esbo cetntrum. Från Esbo centrum kommer du ända fram till Solvalla idrottsinstitut med bussarna 245 / 245A /245 K.
Läs mer on kollektivtrafiken i huvudstadsregionen: www.hsl.fi eller www.reittiopas.fi
Kontakta oss gällande inkvartering (boende).
Ruttansvarig: Heikki Kiili
e-post: förnamn.släktnamn@folkhalsan.fi
Telefon:+358 50 5901275
Nämnda personer hör även till tävlingens jury, till vilken möjliga protester skall inlämnas. Protestavgiften är 50 €. Avgiften återbetalas ifall protesten godkänns.