Folkhälsan Swimrun

Se resultatlistan från Folkhälsan Swimrun lördag 17.9.2022 här:

Resultatlistan Swimrun

Folkhälsan Swimrun 2022 gick av stapeln lördagen den 17 september. Evenemanget ordnades i Noux nationalpark i Esbo, Finland, en vacker, omväxlande och utmanande finsk nationalparksmiljö.

Följ oss på Instagram och Facebook för senaste nytt.

2021 förändrades rutten på Endurance och Merit race. De nya rutterna ser du på kartan (klicka för att göra den större):

Bekanta dig med Folkhälsan Swimrun:

Folkhälsan Swimrun arrangerades för nionde året i rad 17.9.2022 Tävlingen var, även i år, utmanande.

 

Inför tävlingen

Anmälan

Anmälan till Folkhälsan Swimrun Solvalla 2022 är nu öppnad. Boka datumet 17.9.2022 redan nu. Anmälan sker på raceid.com.

Rutter

Inför Folkhälsan Swimrun 2021 ändrades såväl Endurance- som ÖtillÖ Merit Race-rutten. Förändringar i naturen, nationalparken, säkerhetskrav samt feedback från deltagarna inverkar på ruttdragningen.

Förhållandet mellan simning och löpning ändrades en del till 2021. De ikoniska trapporna mot Haukkalampi blev givetvis kvar, liksom den sista stigningen uppför Swinghill-slalombacken! Inför årets lopp är förändringarna ringa.

Distanser och klasser 2022:

https://raceid.com/sv/races/7975/about

I anmälningsavgiften ingår:

 • Simmössa, en per deltagare
 • Tävlingsnummer, en per deltagare (ska returneras, ingår i tävlingens policy över hållbar utveckling)
 • Utrustning för tidtagning
 • Dryck och mellanmål under tävlingen
 • Varm soppa efter målgången
 • Buffetmiddag för laget efter tävlingen
 • Strandbastu efter tävlingen
 • Folkhälsan Swimrun-deltagarmedalj för alla som går i mål
 • Eventuell sponsorinformation och/eller -produkter

De tre första lagen i varje tävlingsklass får pris.

Anmälningstid:

Anmälningstiden på nätet tar slut 15.9.2022 kl. 13.00 (CET). Efteranmälningar på plats, ifall det finns utrymme för fler deltagare, senast 90 minuter före utsatt starttid.

Deltagarpaketen kan hämtas på Solvalla Idrottsinstitut från och med 16.9.2022 kl. 14.00.

Bekräfta deltagandet:

I tävlingskansliet: fredag kl. 14.00–21.00 eller lördag kl. 07.30–10.45, dock senast 60 minuter före er/din start.

Övrig information:

Stigarna är tekniskt krävande: rötter, branta stigningar och hala partier. Håll ögonen öppna! Vattentemperaturen ligger vanligtvis mellan 1115oC.

Preliminär tidtabell, lördag 17 september 2022:

07.30 Tävlingskansliet öppnar

08.30–11.00 Fotografering av lagen. Utanför Solvalla Arenan

07.30–08.30 Efteranmälningar, i tävlingskansliet, för ÖtillÖ Merit Race, Sprint by Keradur.

08.00–10.30 Efteranmälningar, i tävlingskansliet, för Solvalla Endurance och Solvalla Endurance Solo.

10.00 Start, ÖtillÖ Merit Race

10.15 Start, Sprint by Keradur

12.00 Start, Solvalla Endurance och Solvalla Endurance SOLO

Prisceremonier, tidtabellen för detta kommer senare.

Du hittar tävlingsreglerna på denna sida.

Utrustning för tävlingen

Alla lag måste ha med sig:
1 st. vattentätt förpackat första hjälpen-bandage / lag
2 st. våtdräkter, en per person. Planerade för vattentemperaturer mellan 1215°C
2 st. visselpipor, en per person
1 st. räddningsfilt / lag (eller person i Super Sprint)

Vi rekommenderar dessutom:

Vätskeryggsäck eller motsvarande
Simglasögon
Handpaddel
Draglina
GPS-klocka eller kompass

Folkhälsan Swimrun förser lagen med:
Nummervästar. Måste vara synliga från start till mål.
Ruttkartor
Tidtagningschip (en per lagmedlem)
Badmössor. Måste användas vid simning.

Förbjuden utrustning:
Flythjälpmedel vars storlek överskrider 100 x 60 cm
Våtdräkter med målarfärg eller annan färg som kan hamna i vattnet.
Slumpmässiga kontroller av utrustning efter målgång.


Detaljerad information gällande utrustningen:

Våtdräkt

Det finns många olika våtdräkter som är planerade specifikt för swimrun. Swimrun-våtdräkter har vanligtvis draglås både på fram- och baksidan, vilket gör det enkelt att ta av överdelen om det blir varmt under löpetapperna. Swimrun-våtdräkten är även anpassad för löpning. De flesta swimrun-våtdräkterna har även en visselpipa, som är obligatorisk säkerhetsutrustning.

Folkhälsan Swimrun har inga specifika krav på typen av våtdräkt som används i tävlingen. Vi rekommenderar ändå att du väljer en våtdräkt som känns bekväm att simma i då vattentemperaturen är 8–15 °C. Våtdräkten kan ha korta eller långa ärmar.

Nummervästen

Det är obligatoriskt att använda Folkhälsan Swimrun-nummervästen under hela tävlingen. Vi vill att tävlingen har gröna värden och respekterar naturen och vi strävar till att återanvända nummervästarna nästa år. Hjälp oss att nå vår målsättning genom att lämna tillbaka nummervästen, i de för dem avsedda korgarna, efter att du kommit i mål. Korgar finns på målområdet och i omklädningsrummen.

Badmössa

Folkhälsan Swimrun förser dig med en badmössa för tävlingen. Badmössan är obligatorisk att använda under simningarna. För att du ska kunna hålla dig varm, så kan du ha en egen badmössa under den obligatoriska tävlingsmössan.

GPS-klocka eller kompass

Alla lag rekommenderas att ha med sig GPS-klocka eller kompass, det är en säkerhetsfråga. Vår samarbetspartner Garmin erbjuder GPS-klockor som är perfekta för swimrun.

Första hjälpen-utrustning

Alla lag måste under tävlingen ha med sig:

 • 1 st. vattentätt förpackat första hjälpen-tryckförband / lag
 • 2 st. visselpipor, en per person.
 • 1 st. räddningsfilt / lag

Vi kommer att genomföra slumpmässiga utrustningskontroller före och efter tävlingen. Lag som inte har med sig den obligatoriska utrustningen riskerar att bli diskvalificerade.

Skor

Under en swimrun-tävling byter du inte utrustning – du simmar med löparskor och löper i våtdräkt. Det är därför viktigt att välja skor som är lätta, flyter och torkar snabbt. Dessutom ska skorna vara åtsittande för att inte lossna när du simmar. Försäkra dig även om att skorna har yttersula med bra grepp på stenar och klippor. Vi samarbetar med Inov-8 som erbjuder löpskor för såväl swimrun som annan löpning.

Frivillig utrustning

Simglasögon

De flesta lagen använder simglasögon i swimrun-tävlingar, men det är inget krav. Trots att simglasögon skyddar ögonen och förbättrar synförmågan i och under vatten, så måste de också bäras med från start till mål.

Handpaddel
Det finns handpaddlar för swimrun-idrottare av alla nivåer, det gäller att välja rätt storlek och typ. Handpaddel kan användas för att förbättra tekniken och ge mer kraft under simningen. Det lönar sig att, på förhand, öva tekniken samt pröva sig fram till vilken handpaddel som passa en själv bäst.

Dolme (pull buoy)
Dolme är ett flythjälmedel för simträning tillverkat av skumgummi eller hårdplast och har formen av en åtta. Dolmen placeras mellan låren eller vristerna för att stöda kroppen utan att sparka med fötterna. Meningen är att kunna simma med armarna och vila höften och benen under simningen.

Draglina

Draglinans syfte är att kunna bogsera en svagare simmare under simningen. Draglinan är inte obligatorisk men vi rekommenderar den.

Bastu och omklädningsrum

Strandbasturna är öppna för deltagarna efter tävlingen kl. 14.00–19.30.

Omklädninsgrum i Solvalla Arena och i gamla huvudbyggnaden. Omklädningsrummen i Solvalla Arena är reserverade för swimrun-deltagare (låsbara skåp i omklädningsrummen. Fungerar med 1-euromynt).

Det finns även ett övervakat förvaringsutrymme, för väskor, på tävlingscentret.

Måltider
Varm soppa serveras efter målgång. Vi bjuder dessutom alla deltagande lag på en varm buffetmåltid efter tävlingen, kl. 13.00–19.00.

Information om specialdiet per mejl till swimrun@folhalsan.fi

Servicestationer

Vi har sammanlagt fem servicestationer längs med tävlingsrutten (1 på sprintrutten, 3 på Endurance-rutten och 5 på ÖtillÖ Merit Race-rutten).

Deltagarna i ÖtillÖ Merit Race kan ta med sig egen mat och dryck till servicestation 2. Den finns på start- och målområdet där rutten passerar ungefär 14 km in i tävlingen. Även söndrig utrustning och skräp kan lämnas här.

Swimrun och Solvalla

2014: Solvalla Swimrun är den första swimrun-tävlingen som arrangeras i Finland. 16 lag delar i fulldistanstävlingen, den första tävlingens enda distans. 2014 blir Solvalla Swimrun en ÖtillÖ Partner-tävling

2015: Deltagarantalet fördubblas. Sprinttävlingen med för första gången.

2016: Cirka 70 lag delar i Solvalla Swimrun.

2017: Premiär för Solvalla Swimrun Endurance. 96 lag deltar. Alla ÖtillÖ Partner-tävlingar blir ÖtillÖ Merit-tävlingar –  även Solvalla Swimrun

Solvalla är ett nationellt idrottsinstitut i Noux, Esbo, vid Noux Långträsk. Den orörda naturen i Noux nationalpark är en säregen och unik vildmarksmiljö i södra Finland. Solvalla ligger cirka 35 km från Helsingfors centrum och 17 km från Esbo centrum.

Idrottsinstruktör och massageterapeut hör till utbildningsprogrammen som Solvalla erbjuder. Utbildningen är motiverande och ger ypperliga möjligheter till att hitta sysselsättning inom idrotts-, hälso- och välmåendebranschen. Eller för att jobba med ungdoms- och fritidsaktiviteter.

Solvalla idrottsinstitut erbjuder mångsidiga möjligheter för sport och idrott. Bland annat en idrottshall, en fotbollsplan, ett gym, en spinningstudio, en dansstudio, faciliteter för boxning, två strandbastur och inkvartering (eller: boende) för cirka 100 gäster.
Vi ordnar även ledda aktiviteter. Till exempel klättring inomhus, kanotpaddling och en mängd idrottsrelaterade aktiviteter för grupper.
Vi kan erbjuda mångsidiga aktivteter och faciliteter för möten och träning till idrottslag, företag, skolor och daghem.

Vi på Folkhälsan Swimrun är tacksamma för den orörda naturen i Noux som ger oss möjligheten att arrangera tävlingen i en unik och vacker omgivning. Vi vill erbjuda en grön tävling och främja hållbarhet för att kunna fortsätta att arrangera tävlingar i många år framöver.
Så här skyddar vi den unika miljön:
Vi samlar alla tävlingsvästar efter tävlingen för att återanvända dem i framtida tävlingar. Var vänlig och återlämna din väst efter tävlingen.
Det är förbjudet att lämna skräp eller utrustning efter sig på tävlingsrutten. Allt som du tar med dig måste antingen bäras med till målet eller placeras i avfallsbehållarna vid servicestationerna.
Deltagare som avsiktligt lämnar skräp i skogen kan bli diskvalificerade
Vanligtvis används det enorma mängder av engångsbägare på idrottstävlingar, vilket belastar miljön. Precis som de övriga ÖtillÖ Merit Race-arrangörerna så vill vi minimera mängden engångsbägare som används under tävlingen. Därför uppmuntrar vi alla deltagare att ta med sig egna bägare och / eller flaskor till Folkhälsan Swimrun.

Information och frågor:

Tävlingsledare Mats Almqvist:

förnamn.släktnamn@folkhalsan.fi

Telefon: +358447578885

 

Folkhälsan Swimrun arrangeras på Solvalla Idrotssinstitut.
Adress: Nouxvägen 82, 02820 Esbo.

Kollektivtrafik

Du kan ta närtåget från flyplatsen till Hoplax-station. I Hoplax byter du till ett närtåg som stannar i Esbo cetntrum. Från Esbo centrum kommer du ända fram till Solvalla idrottsinstitut med bussarna 245 / 245A /245 K.
Läs mer on kollektivtrafiken i huvudstadsregionen: www.hsl.fi eller www.reittiopas.fi

Vi erbjuder inkvartering (boende) på Solvalla idrottsinstitut. Dubbelrum: 45 € / person, enkelrum: 62 € /person. Frukost ingår i priset. Vi erbjuder även rum med 3-5 bäddplatser. Kontakta oss gällande inkvartering (boende).

Tävlingsledare: Mats Almqvist
Telefon: +358447578885
E-post: swimrun@folkhalsan.fi

Ruttansvarig: Heikki Kiili
e-post: förnamn.släktnamn@folkhalsan.fi
Telefon:+358 50 5901275

Nämnda personer hör även till tävlingens jury, till vilken möjliga protester skall inlämnas. Protestavgiften är 50 €. Avgiften återbetalas ifall protesten godkänns.

Bilder från Folkhälsan Swimrun

Samarbetspartner

                     
         
   
          
         

Ta kontakt

  • Solvalla reception

  • tfn:
   09 8678 430

  • Kontakta