Vattengymnastik & simning

Skonsam, men effektiv träning i vattnet

Träna vattengymnastik och simning i våra varmvattenbassänger, i simhall eller i sjö. Vi erbjuder grupper för olika målgrupper och med olika syften. Grupperna leds av kunniga och inspirerande ledare.

Folkhälsans instruktör leder seniorvattenjumppa

Att träna i vatten passar de flesta och går bra att anpassa enligt utgångsnivå. Vattnets unika egenskaper ger motstånd och minskar trycket på lederna. Oavsett om du har nedsatt rörelseförmåga eller är erfaren motionär erbjuder vattnet goda träningsmöjligheter. Muskelspänningar minskar i varmt vatten och av vattnets masserande inverkan. Vattnet ger utmaning enligt dina behov och förorsakar mycket sällan träningsvärk.

Välj region och visa grupper nära dig

Klicka på en grupp om du vill få fram mer detaljerad information. Om din region inte visas så finns inga grupper insatta just nu. Om du vill fråga om kommande grupper kan du kontakta en av personerna längst ned på sidan.

Viktigt att veta

Då du tränar i vattnet kan du få mera effekt genom att öka takten, genom att ändra rörelsens riktning, genom att öka motståndsytan eller genom att använda hjälpmedel. I varmt vatten kan du avsätta tid för tänjning och skön avslappning. I svalare vatten lönar det sig att hålla tempot högre så att du håller kroppen varm. Både hygien och säkerhet är viktigt att beakta då du tränar i vattnet. Tvätta dig innan du går i bassängen och ha gärna någon med dig då du simmar. Vi ordnar kurser i att leda vattengymnastik och utbildar simlärare och lekledare.

Vattengymnastik är en effektiv och skonsam träningsform för dig som är gravid. Det varma vattnet underlättar rörelser och möjliggör effektiv styrke- och konditionsträning. Under ytan kan du röra dig nästan obehindrat. Samtidigt stöder vattnet kroppen så det blir lättare att hålla balansen. Vattnet ger också ett perfekt motstånd när du tränar.

Frågor och svar

Risken för skador är liten i vattnet eftersom kroppsvikten avlastas och ryckiga rörelser i princip är omöjliga. Vattnet har också en stabiliserande effekt som gör att du upplever ett stöd och det kan kännas som om vattnet omfamnar dig.

Kontakt

  • Camilla Lundberg

   Koordinator, Österbotten

  • tfn:
   044 788 5961

  • Camilla arbetar med inomhussimskolor, simning för barn och unga med särskilda behov och vattengymnastik för olika målgrupper i Korsholm och vid Norrvalla.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Yvonn Björkström

   Koordinator, Jakobstad och Karleby (telefontid kl.8-9)

  • tfn:
   044 788 3639

  • Min roll som koordinator på Folkhälsan Östanlid innebär att jag tar hand om förfrågningar och bokar in grupper till vårt gym eller till vår omtyckta simbassäng. När jag inte drar egna grupper finns jag i infon vid huvudingången.Sedan många år tillbaka jobbar jag även som konditionsskötare på Östanlid. Jag leder olika grupper och finns även på plats under ”Öppet gym”. När vi ordnar öppet gym kan man komma hit och lära sig hur man använder maskinerna på rätt sätt och samtidigt träna en gång gratis i vårt fina gym. Det bästa med mitt jobb på Folkhälsan är mångsidigheten och flexibiliteten. Det händer mycket i huset och man får träffa många olika typer av människor varje dag. Det gillar jag. Folk brukar beskriva mig som en glad och positiv person som är lätt att samarbeta med. Mina arbetsspråk är svenska och finska.

   Visa mer
  • Kontakta