Kost

Det finns många sätt att äta rätt och följa näringsrekommendationerna. Frukter, grönsaker, bär, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk, vegetabilisk olja samt nötter och frön kan vi äta mera av.
Tallrik med ugnsrostade rotfrukter, färska grönsaker och kål, omgiven av en halv apelsin, rödlök, tomatkross, bär, smoothie och fruktdessert.

Mat ger hälsa

Variera din mat, välj mest från växtriket – och ät med glädje! Det är huvudbudskapet i näringsrekommendationerna.

Om du vill ändra dina matvanor är ett bra tips att fokusera på att lägga till mat som innehåller fullkorn, bra fetter, fibrer och vitaminer. Det här bidrar till att du känner dig mätt och håller dig pigg under dagen.

Hållbart på menyn podcast - lektionshelhet om kostvanor för andra stadiet

Vill du som jobbar i skola diskutera kostvanor med tonåringar? Vi erbjuder ett färdigt material som kan användas under lektioner eller i smågrupper. Använt i undervisning i bl.a. hållbar utveckling och modersmål.

Kost och hälsa

Kan matprat leda till matfajt i klassen?

Kolla videon och använda materialet för att ta upp matfrågan i din klass.

Kontakt

Sophia Le Roux

Projektledare, Hållbart på menyn

Verksamhetskoordinator

Nyland

044 788 1944

Ebba Håkans

Projektledare, Hållbart på menyn

Verksamhetskoordinator

Österbotten

0447883678

Ladda ner material om kost och hälsa

Material om Gimme5 (för skolor)Material om Kocka På (för daghem)Kost och äldre: broschyren Mat som ger kraft och näringMat 65+Recepthäfte Kökshäng med Sanna och SilviaLadda ner Grönsaker, frukter, bär-broschyrenLadda ner Ät hållbart med glädje-broschyr