
Måltid för Måltid - för ditt och klimatets välmående
Så här deltar du
Under kampanjen skickar du in en bild och en kort beskrivning av vad du lagat. Om du vill får du även bifoga receptet. Insända recept kommer att samlas och publiceras.
Måltiden behöver inte vara en huvudrätt – även frukost eller mellanmål är välkomna bidrag!
Vi lottar ut vinster bland alla som deltar. Du kan således välja att skicka in bild och beskrivning endast för en eller fler temaveckor eller för alla temaveckor. För att delta i tävlingen om huvudvinsten behöver du skicka in minst en bild och beskrivning för varje temavecka. För att måltiderna ska räknas som bidrag till kampanjen ska du följa dessa veckoteman.
Du kan följa kampanjen på Ålands Natur & Miljös och Folkhälsan Ålands Facebook och Instagramkonton, där inspiration och fakta om mat kommer att delas under kampanjens gång. Foton, beskrivningar och eventuella recept av dina maträtter kan skickas till info@natur.ax, till aland@folkhalsan.ax eller via Ålands Natur & Miljös sociala medier senast tisdag den 10 juni.
Vecka 1 (12–18 maj): Tema hav
Laga en måltid med fisk eller motsvarande, gärna från hållbara bestånd. Kan du inte äta fisk? Laga något som motsvarar fisk på ditt sätt – smaken, formen eller känslan. Allt är möjligt!
Vecka 2 (19–25 maj): Tema axgan (åländskt)
Laga en måltid med råvaror från Åland.
Vecka 3 (26 maj–1 juni): Tema baljväxter och potatis
Laga en måltid med exempelvis ärtor, bönor, linser eller potatis.
Vecka 4 (2 juni–8 juni): Tema valfritt
Här får du välja fritt – men tänk utifrån näringsrekommendationerna.

Tips
Tips 1! Om möjligt använd lokala råvaror under alla temaveckor! Tips 2! Få inspiration från Åland grönskar som pågår 24–25 maj! Tips 3! Ta reda på mer om skräpfisk och prova på att tillaga något nytt från havet. Tips 4! Internationella fiskedagen firas 14.5 – ett landsomfattande evenemang som vill väcka barns intresse för fiske och fisk som mat. På Åland uppmärksammas dagen med ett familjevänligt fiskeevenemang vid Pommern kl. 18–20 med bland annat metning, strömmingsfiske, fiskrensning och smakprov. Kanske får du ny inspiration till din nästa fiskrätt?

Vinn en sommarmiddag på Silverskär för två personer!
Huvudvinsten lottas ut bland alla som deltar och skickar in minst en bild med måltidsbeskrivning varje vecka, dvs. en bild för varje temavecka. Silverskärs mat På Silverskär ser vi måltiderna som en viktig del av upplevelsen. Därför lägger vi ner hela vår själ i maten vi serverar. Det gäller allt från att hitta råvaror av högsta kvalitet och tillreda dem på ett respektfullt sätt till att förmedla matens historia till dig som gäst! När du äter hos oss ska du känna den genuina skärgårdskänsla som genomsyrar våra öar även i maten. Därför låter vi årstiderna bestämma menyn. Köket har ett nära samarbete med jordbrukare och fiskare i trakten.
Heja! Nu gör vi Åland friskare
Rekommendationer för hälsosamma matvanor: Ålands landskapsregerings rekommendationer baseras på rekommendationer från Nordiska ministerrådet och Statens näringsdelegation (VRN) i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL). Rekommendationerna gäller för vuxna och barn över 2 år. Specifika riktlinjer finns för små barn, gravida, fertila, ammande och äldre samt vid vissa hälsotillstånd.
Det är bra för hälsan att äta minst 90 gram fullkorn per dag, räknat i torrvikt. Det motsvarar ungefär en tallrik havregrynsgröt, tre skivor fullkornsrågbröd, och en deciliter kokta matgryn
Det är hälsosamt att äta mellan 500 till 800 gram grönsaker, frukt och bär varje dag.
Hälften eller mer behöver vara grönsaker och rotfrukter.
Det är hälsosamt att äta 50–100 gram baljväxter per dag, till exempel en deciliter ärter, bönor eller linser, räknat i tillagad vikt. Kom ihåg! Potatisrätter som innehåller mycket fett och salt är inte bra för hälsan.
Vi behöver ungefär två matskedar vegetabilisk olja per dag, till exempel rapsolja. Lägg gärna till en handfull nötter och frön av varierande slag.
Vi mår bra av att äta 300–450 gram fisk per vecka av varierande arter, räknat i tillagad vikt. Minst 200 gram får gärna vara fet fisk. Det finns särskilda rekommendationer vid konsumtion av fisk för barn, fertila, ammande och gravida.
Om du äter rött kött rekommenderas av hälsoskäl högst 500 gram per vecka, räknat i rå vikt. Så lite som möjligt bör vara i processad form.
Det är bra att äta eller dricka 3,5-5 deciliter magra mjölkprodukter per dag. Där ingår mager mjölk, surmjölk, yoghurt, fil och kvarg. En deciliter mjölkprodukt kan jämföras med 10-20 gram ost.
Kontakt

Jannica Eriksson
Projektledare Hållbart på menyn Åland, Folkhälsan på Åland
045 7348 1105

Josefine Egenfelt
Verksamhetsledare, Ålands Natur & Miljö
045 7345 3135