Måltid för Måltid - för ditt och klimatets välmående

Vår matkampanj pågick 12 maj – 8 juni 2025. Som ett samarbete mellan Ålands Natur & Miljö, Folkhälsan på Åland och Ålands landskapsregering ordnades kampanjen Måltid för Måltid. Under kampanjen uppmuntrades deltagarna att laga mat för sitt eget och klimatets välmående. Kampanjen skulle sporra till att laga miljömässigt hållbar och näringsriktig mat samt uppmuntra deltagarna att bli mer kreativa och prova på nya råvaror i köket. Deltagarna skulle fotografera sina rätter och dela dem med oss. Några resultat från kampanjen syns nedan, tack för ert engagemang!

Några resultat från kampanjen syns nedan, tack för ert engagemang!

"MSC-certifierad torsk från frysen, använde de lite lätt trötta grönsakerna och rotfrukterna, de flesta från Odlarringen, som fanns i kylskåpet, fräste dem i ÅCA-smör och i slutet hällde jag ut en slatt åländsk grädde samt klippte över lite ramslök som växer under mina syrénbuskar. Torkad chili från egen odling, salt, peppar och en matsked fiskbuljong lades också ner i grytan.”

 

”Köttfärs från Bolstaholm, potatis o morot från Odlarringen, hemkokt lingonsylt på egenplockade bär, skysås på ÅCA grädde”.

 

” Låt kakan stå kallt och ät den först följande dag, det vinner den på, serverad med lättvispad grädde utan socker, och några bär. Mums!"

Recept:
10 urkärnade dadlar, uppblötta med lite varmt vatten
1 tetra (ca 230 gr) kokta röda eller svarta bönor, vattnet hälls bort
Mixa detta.
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
3 msk olja
En gnutta salt
4 bitar hackad mörk choklad. Gott, men kan uteslutas
Blanda och häll i smord form och grädda 12 -15 min i 200 grader.

 

 ” I salladen finns panerad getost med hasselnötter, rödbetor, syltad rödlök, gurka, tomat, valnötter, olika sorters kål (som återanvändes från en annan middag då det blev över), sallad och toppat med balsamico.
Till varje måltid i kampanjen har jag även druckit åländsk mjölk, vilket jag gör varje dag!”  

Tallrik med fisk, mos och grönsaker. Smörgås, vattenglas och bestick bredvid.

Tips

Tips 1! Om möjligt använd lokala råvaror under alla temaveckor! Tips 2! Få inspiration från Åland grönskar som pågår 24–25 maj! Tips 3! Ta reda på mer om skräpfisk och prova på att tillaga något nytt från havet. Tips 4! Internationella fiskedagen firas 14.5 – ett landsomfattande evenemang som vill väcka barns intresse för fiske och fisk som mat. På Åland uppmärksammas dagen med ett familjevänligt fiskeevenemang vid Pommern kl. 18–20 med bland annat metning, strömmingsfiske, fiskrensning och smakprov. Kanske får du ny inspiration till din nästa fiskrätt?

Vinn en sommarmiddag på Silverskär för två personer!

Huvudvinsten lottas ut bland alla som deltar och skickar in minst en bild med måltidsbeskrivning varje vecka, dvs. en bild för varje temavecka. Silverskärs mat På Silverskär ser vi måltiderna som en viktig del av upplevelsen. Därför lägger vi ner hela vår själ i maten vi serverar. Det gäller allt från att hitta råvaror av högsta kvalitet och tillreda dem på ett respektfullt sätt till att förmedla matens historia till dig som gäst! När du äter hos oss ska du känna den genuina skärgårdskänsla som genomsyrar våra öar även i maten. Därför låter vi årstiderna bestämma menyn. Köket har ett nära samarbete med jordbrukare och fiskare i trakten.

Heja! Nu gör vi Åland friskare

Rekommendationer för hälsosamma matvanor: Ålands landskapsregerings rekommendationer baseras på rekommendationer från Nordiska ministerrådet och Statens näringsdelegation (VRN) i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL). Rekommendationerna gäller för vuxna och barn över 2 år. Specifika riktlinjer finns för små barn, gravida, fertila, ammande och äldre samt vid vissa hälsotillstånd.

Det är bra för hälsan att äta minst 90 gram fullkorn per dag, räknat i torrvikt. Det motsvarar ungefär en tallrik havregrynsgröt, tre skivor fullkornsrågbröd, och en deciliter kokta matgryn  

Det är hälsosamt att äta mellan 500 till 800 gram grönsaker, frukt och bär varje dag. 
Hälften eller mer behöver vara grönsaker och rotfrukter.

Det är hälsosamt att äta 50–100 gram baljväxter per dag, till exempel en deciliter ärter, bönor eller linser, räknat i tillagad vikt. Kom ihåg! Potatisrätter som innehåller mycket fett och salt är inte bra för hälsan.

Vi behöver ungefär två matskedar vegetabilisk olja per dag, till exempel rapsolja. Lägg gärna till en handfull nötter och frön av varierande slag.

Vi mår bra av att äta 300–450 gram fisk per vecka av varierande arter, räknat i tillagad vikt. Minst 200 gram får gärna vara fet fisk. Det finns särskilda rekommendationer vid konsumtion av fisk för barn, fertila, ammande och gravida.

 Om du äter rött kött rekommenderas av hälsoskäl högst 500 gram per vecka, räknat i rå vikt. Så lite som möjligt bör vara i processad form.  

Det är bra att äta eller dricka 3,5-5 deciliter magra mjölkprodukter per dag. Där ingår mager mjölk, surmjölk, yoghurt, fil och kvarg. En deciliter mjölkprodukt kan jämföras med 10-20 gram ost.

Kontakt

Jannica Eriksson

Projektledare Hållbart på menyn Åland, Folkhälsan på Åland

Verksamhetskoordinator

Åland

045 7348 1105

I samarbete för kampanjen Måltid för Måltid