Motionsinspiration Hoppa på!

Hoppa på - alla får och alla kan!

Hoppa på är ett koncept som inspirerar barn under skolåldern till rörelseglädje. Hoppa på betonar rörelseglädje och vill skapa en positiv relation till fysisk aktivitet i tidig ålder.

Barn iklädda röda lagvästar springer fram i gymnastiksalen.

Då ett barn har en positiv relation till fysisk aktivitet ger det goda förutsättningar för ett aktivt liv också i vuxen ålder. Det rekommenderas att barn i lekåldern ska röra på sig aktivt minst tre timmar per dag. Forskning visar att det kan vara svårt att uppnå och att barn i 3-årsåldern sitter för mycket i daghemsmiljön. 

De flesta barn vill röra på sig och gillar olika former av fysisk aktivitet. Det är den rörelseglädje Hoppa på vill ta vara på. Rörelse behöver inte enbart ske under specifika rörelsestunder utan kan implementeras i det mesta under en dag. Grundtanken är att lyfta upp att alla får och alla kan röra på sig. Hoppa på utgår från att alla sätt är rätt om det är kul.

Skriv ut eller använd mobilen

Du kan skriva ut Hoppa på-rörelsekorten eller använda dem i din mobil (telefon eller surfplatta). Du hittar korten i olika format längst ner på sidan. Vi har också grupperat de mobilanpassade korten färdigt i mindre grupper enligt Hoppa på-affischen.

Hoppa på ute

Hoppa på har också tagit fasta på att vi mår bra av att vistas i naturen. Barn som ofta får leka i utomhusmiljö har nämligen lättare att koncentrera sig, leker mer kreativt, är friskare och rör på sig mer än barn som mest leker inomhus. Du hittar Hoppa på ute-materialet längst ner på sidan.

Samarbete med Yle

Hoppa på är ett samarbete mellan Folkhälsan och Svenska Yle. Inom ramen för Hoppa på har filmer, ljudspår och material producerats. Tio avsnitt av barnprogrammet Bärtil, som sändes i BUU-klubben på Yle Fem, hade fysisk aktivitet som tema. De avsnitten kan du fortfarande se på Yle Arenan.

Gå till Yle Arenan

Dessutom har Hoppa på en egen sida på BUU klubbens webbplats där du hittar många lektips.

Ladda ned sångtexten

Se filmen från rörelsefesten i Vasa


Låna en rörelseväska

Folkhälsan lokalföreningar och daghem har också möjlighet att låna Hoppa på rörelseväskor, som innehåller roliga redskap för att skapa rörelsebanor eller rörelsejippon för barn. Väskor finns i Helsingfors, Vasa och i Åboland och bokas genom att kontakta den lokala kontaktpersonen (se nedan). Kontakta oss om du önskar få ytterligare inspiration i användningen av materialet! 

Material

Nedan hittar du allt material som producerats inom ramen för Hoppa på. Som nyhet finns nu också mobilanpassade rörelsekort. Hoppa på-materialet kan användas på många olika sätt och består av rörelsekort i olika storlek, en affisch med förslag på rörelsebanor och rörelsekort som inspirerar till rörelse utomhus.

Här kan du öppna rörelsekorten i ett mobilanpassat format (telefon eller surfplatta). Du kan välja att öppna alla Hoppa på-rörelsekort samtidigt i nummerordning eller alla kort samtidigt ordnade enligt figur (Bärtil, Älgen, Isa Gris osv.). Vi har också grupperat korten färdigt enligt stigarna på Hoppa på-affischen om du hellre öppnar bara några kort i taget (gul stjärna, blå triangel, rött hjärta och grön boll). Du kan använda de grupperade korten med Hoppa på-affischen, men de fungerar också bra som ett färdigt urval av kort för till exempel en rörelsepaus eller rörelsebana.

Alla rörelsekort i nummerordning – Hoppa på

Alla kort ordnade enligt figur – Hoppa på

Hoppa på rörelsekort – gul stjärna

Hoppa på rörelsekort – blå triangel 

Hoppa på rörelsekort – rött hjärta

Hoppa på rörelsekort – grön boll 

Rörelsekorten i större format med tips och idéer för lek och variation, till exempel för dig som jobbar på daghem.

Bärtil
Älgen
Holly Gong
Isa Gris
Kråk-Fia
Pudeln Pipsa
Rune Berg
Ullis och instruktioner

Kontakt

  • Anna-Lena Blusi

   sakkunnig i fysisk aktivitet och hälsa

  • tfn:
   050 542 8176

  • Anna-Lenas arbetspunkt finns i Österbotten.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Jette Timgren

   Sakkunnig i fysisk aktivitet och återhämtning

  • tfn:
   044 788 3733

  • Kontakta