Läger

Håll i gång på våra läger!

Vi ordnar läger på olika håll i Svenskfinland och på Åland. Du kan välja om du till exempel vill vara på läger i Östanlid i Jakobstad, vid havet i Breidablick i Hangö eller på Åland eller på ett mera idrottsbetonat läger vid våra idrottsinstitut. Sommarklubbarna i Vasa är också populära. Under sportlovsveckan arrangeras läger både på Norrvalla och Solvalla.

Anmälningen till lägren på Breidablick sommaren 2024 öppnar tisdagen den 2 april 2024 klockan 9.00. Anmälan till sommarklubbar i huvudstadsregionen öppnar 29 februari kl 9:00.

Är du en ny kund hos oss? Då lönar det sig för dig att på förhand skapa ett användarkonto i vårt bokningssystem. Då går det mycket smidigare att anmäla sig då anmälningen öppnar.

Gå in på kurser.folkhalsan.fi och registrera dig.

Folkhälsans läger

Våra läger och klubbar på Östanlid, Solvalla, Norrvalla, Breidablick och på Åland ger möjlighet till många roliga aktiviteter och soliga stunder vid havet/sjön, i skogen eller på stranden. Lägren passar fint för barn och ungdomar i åldern 8–16 år och också för barn som går i språkbadsklass.

 

 

För lägren på Solvalla ansvarar Rasmus Åberg. 
För lägren på Norrvalla ansvarar Victor Ohlis.
För lägren på Breidablick ansvarar Susanna Stenman.
För lägren och klubbarna på Östanlid ansvarar Lotta Holm.
För lägren på Åland ansvarar Joakim Svensson.
För klubbarna i Vasa ansvarar Yvonne Nyberg.

Välj region nedan för att se läger som ordnas nära dig. Om du redan anmält dig till ett läger och vill logga in till kurssystemet så kan du göra det här

Visa och anmäl dig till läger

Välj din region för att visa läger som ordnas på den platsen. Om ingen region nära dig visas finns inga läger insatta just nu. Genom att klicka på ett av lägren får du upp mer information om lägren samt när anmälningen öppnar.

Frågor och svar

Anmälan till lägren är bindande. Vid annullering en månad innan lägret/klubben börjar återbetalas 50 % av lägeravgiften, därefter återbetalas inte avgiften. Vid sjukdomsfall återbetalas lägeravgiften mot läkarintyg som uppvisas innan lägret börjar. Avgiften återbetalas inte om barnet avbryter sin vistelse.

Ett lägerbrev med närmare information om lägren skickas ut ca 2 veckor innan lägret börjar.

Viktigt att veta

Lägren förverkligas då minst 15 deltagare är anmälda. Om ev. inhibering av läger meddelas senast 7 dagar före start. Anmälan till lägren är bindande. Vid annullering en månad innan lägret börjar betalas 50 % av lägeravgiften tillbaka, därefter återbetalas inte avgiften. Vid avbruten lägervistelse returneras avgiften inte.

Lägren på Solvalla är tvåspråkiga, dvs. ledarna pratar både svenska och finska.

 

 • Anmälningen till lägren på Breidablick sommaren 2024 öppnar tisdagen den 2 april 2024 klockan 9.00.
 • Avgiftsfria platser finns vid behov att ansöka. Kontakta Susanna Stenman (kontaktuppgifter längst ned på sidan).
 • Avgiften för klubbar och läger inkluderar olycksfallsförsäkring.
 • Folkhälsan ordnar inte transport till och från lägergården.
 • Med t.ex. 8-åringar avses barn som fyller 8 under år 2024 och gått första året i skola och med en 12-åring betyder det att man fyllt 12 år under år 2024. En 13-åring kan t.ex ej deltaga i läger för 8-12-åringar. Åldersgränserna bör respekteras!
 • Folkhälsan förbehåller sig rätten till ändring i kursutbudet.

Daglägret har öppet 8.00-16.30 och serverar lunch och mellanmål. Alla våra läger har ett eget tema som genomsyrar hela veckans lekar, aktiviteter och pyssel. På lägret delas barnen in i mindre grupper som leds av en gruppledare, därtill har vi hjälpledare. Utöver dagliga temaaktiviteter har varje grupp olika sysslor de tar hand om, sommardjur som väntar att bli omskötta, planteringar som behöver bli vattnade. Vid den närbelägna stranden metar, simmar och leker vi. Det finns alltid tid för spel och lek tillsammans eller att bara vistas i naturen. Temaaktiviteterna pågår mellan 9 - 15. Verksamheten går på svenska. Vi följer myndigheternas direktiv angående coronapandemin vilket kan orsaka ändringar i verksamheten.

För vem?
Barn i årskurs 1-4 (7 - 10 år) ges förtur till alla lägren. Barn som skall börja i åk1 antas till lägret i augusti då ingen rätt till dagvårdsplats mera beviljas. Barn med särskilda behov och som har personlig assistent eller gruppassistent i skolan/förskolan kan delta i verksamheten endast med egen assistent.

Friplatser kan beprövas och de finansieras med Luciamedel. Vid frågor kan du kontakta Lotta Holm (kontaktuppgifter längst ned på sidan).

Ta med
Vi är ute i alla väder. Reservkläder, egen solkräm och solskydd för huvudet är bra att ha. Glöm inte att också ta med varmare kläder, regnkläder och gummistövlar vid behov samt simkläder och handduk. Barnen har en egen plats med korg i tamburen. Alla barn bör ha en egen namnsatt vattenflaska med.     

Annat
Alla barn är olycksfallsförsäkrade.

Anmälan
Anmälningen sker endast elektroniskt. Vänligen fyll i omsorgsfullt, det underlättar våra förberedelser och kontakten till er. Glöm inte allergier och dieter!

Alla deltagare kontaktas för närmare info innan lägerstarten. Så snart vi fått er ansökan skickar vi en faktura. Obs! När fakturan är betald inom den angivna betalningstiden har barnet en plats på daglägret. 

Om ni är på kö meddelar vi er personligen via sms om det blir en ledig plats och ber er då meddela oss omgående ifall ni vill ta emot platsen.

Återbetalning endast mot läkarintyg.

Läger- och klubbverksamhet

Folkhälsan på Åland har en långvarig tradition av att ordna sommarläger för barn och ungdomar, med målsättningen att alla ska kunna delta oberoende av ekonomiska förutsättningar. Samtidigt ordnar Folkhälsan också en sommarklubb i form av lägerverksamhet men utan övernattning för de yngre barnen.

Seglarläger

Seglarläger ordnas på somrarna på Galeasen Albanus med ledare från Folkhälsan. Barnen får lära sig bl.a. sjövett, navigering och matlagning.

Sommarklubben

Verksamheten riktar sig till barn som av olika anledningar inte kan eller vill delta i läger med övernattning. På sommarklubbens program står bland annat simning i allaktivitetshusets bassäng, pyssel, studiebesök, utevistelse och någon inomhusaktivitet vid dåligt väder (till exempel bowling). 

Gregersö – sommarlägergård för ungdomar

Verksamheten arrangeras i samarbete med Mariehamns stads ungdomsbyrå, Rädda Barnen, USM – Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård i Finland, ”Fältarna”, föreningar och Jomala församling. Verksamheten har tagits väl emot av ungdomar och samarbetsparter, vilket visar att behovet av en lägergård för högstadieungdomar i sommartid är stort. Många är för unga för att få sommarjobb och för stora för att bara hänga hemma hela sommaren. Gregersö lägergård är naturskönt beläget nära Mariehamn och passar utmärkt för ändamålet. ”Sommarhäng på Gregersö” för högstadieungdomar är kostnadsfritt.

Våra dagläger på Indigo för åk 1-4 pågår under v. 23-26 samt v. 31 och 32 och är en avgiftsbelagd heldagsverksamhet. Man anmäler sig till en eller flera veckor beroende på det egna behovet. Notera att man gör separata anmälningar om man deltar flera veckor.  På programmet står ledda aktiviteter både inne och ute, pyssel, spel, lek och små utfärder. Beroende på väder anpassar vi programmet. Vissa programpunkter återkommer under veckorna och andra varierar vi så att det ska vara roligt och utmanande också för dem som deltar flera veckor. Vi jobbar för det mesta med barnen i mindre grupper utgående från deras egna önskemål om vilken aktivitet de för stunden vill delta i. Mera detaljerat program meddelas senare till de anmälda.  

För vem?
Barn på årskurs 1-4 

Tid?
Vi har öppet från kl. 7.30-17.00. Vårt gemensamma program pågår mellan kl. 9-15 så före kl. 9 och efter kl. 15 är det fritt fram att lämna och hämta enligt egen tidtabell.   

Kostnader 
Klubben kostar 65 €/vecka (midsommarveckan 55 €) och man kan anmäla sig till en eller flera veckor. Priset inkluderar lunch, mellanmål, all transport, alla materialkostnader samt olycksfallsförsäkring. Avgiften faktureras i efterskott. Syskonrabatt: Fullt pris för första barnet, -10€/övrigt syskon.  Vi kan också bevilja friplatser.

Anmälan 
Anmälningen sker endast elektroniskt. Vänligen fyll i omsorgsfullt, det underlättar våra förberedelser och kontakten till er. Glöm inte allergier och dieter! Deltagare antas i anmälningsordning. Om ni är på kö meddelar vi er personligen via sms om det blir en ledig plats och ber er då meddela oss omgående ifall ni vill ta emot platsen  

Ta med 
Reservkläder, egen solkräm och solskydd för huvudet är bra att ha. Glöm inte att också ta med varmare kläder, regnkläder och gummistövlar vid behov samt simkläder och handduk. Alla barn bör ha en egen namnsatt vattenflaska med.      

Kontakt

  • Camilla Staffans

  • tfn:
   050 582 9428

  • Verksamhetskoordinator vid Norrvalla, Sensomotorisk tränare

   Visa mer
  • Kontakta
  • Victor Ohlis

   Verksamhetsutveckling och försäljning Norrvalla

  • tfn:
   050 345 8974

  • Jobbar på Norrvalla med verksamhetsutveckling och försäljning

   Visa mer
  • Kontakta
  • Mikaela Johansson

   Koordinator för barn- och ungdomsverksamhet, Åland

  • tfn:
   018 527 045

  • Kontakta
  • Susanna Stenman

  • tfn:
   050 304 7642

  • Susanna ansvarar för lägren på Breidablick och konferenstjänster på Topeliusgatan 20 och Mannerheimvägen 97 samt beställningar och bokningar i restaurang Ossian.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Lotta Holm

   Ansvarig eftisledare Östanlid

  • tfn:
   050 405 4140

  • Föreståndare på Fritids och ansvarig för lovverksamhet på Östanlid.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Joakim Svensson

   Koordinator för barn-/ungdomsverksamheten Åland

  • tfn:
   040 837 5777

  • Kontakta
  • Yvonne Nyberg

   Koordinator barn och unga i Österbotten

  • tfn:
   044 3309 020

  • Yvonne arbetar med barn- och ungdomsverksamhet i Vasa.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Rasmus Åberg

   Institutskoordinator

  • tfn:
   044 488 3038

  • Kontakta
  • Terese Backlund

   Koordinator

  • tfn:
   044 488 3091

  • Ungdomsverksamhet i Österbotten

   Visa mer
  • Kontakta