Öppet hus på Folkhälsan Solvalla: ”Här har det varit sovsalar förr” - Folkhälsan
15 juni 2023

Öppet hus på Folkhälsan Solvalla: ”Här har det varit sovsalar förr”

Folkhälsan Solvalla hade öppet hus i måndags (12.6). Gäster och besökare hade möjlighet att ta en närmare till på allt det nya som nu blivit färdigt på Folkhälsan Solvalla. Det finns moderna mötesrum för olika behov, inkvartering med hotellstandard, sällskapsrum och mycket mer. Folkhälsan Solvalla kan nu bättre betjäna både föreningar, företag och privatpersoner.

Läs mera om Folkhälsan Solvalla

Kaj, Gunilla, Monika och Ulf Bäckman utanför nybygget på Solvalla

"Här har det varit sovsalar förr", säger Kaj Bäckman, när vi står inne i det nya mötesrummet Långträsk (bilden nedan).

Kaj och Gunilla Bäckman (t.v. på bilden högst uppe) är nyfikna på vad som byggts och renoverats på Solvalla. Tillsammans med Ulf och Monika Bäckman (till höger på bilden) tänker de ta en tur i huset och titta på allt nytt.

Bröderna Kaj och Ulf har i tiderna deltagit i söndagsträningar i friidrott på 1960-, eller kanske 70-talet. Monika har deltagit i ett träningsläger arrangerat av Esbo IF. Gunilla har gått en kurs för gymnastikledare i tiderna.

"Jultiden 1963 var vi på ett gymnastikläger med skolan", minns Ulf som då var 11 år. Han deltog i flera friidrottsläger på Solvalla.
"Jag har varit på ett roddläger också", säger Kaj.

"Vi bor med Kaj här i Noux ganska nära, så därför ville vi komma och titta", säger Gunilla.
Ulf och Monika kommer från Obbnäs, Kyrkslätt.

Bilden ovan: Nya mötesrummet "Långträsk".
Bilden nedan: Här serveras det tilltugg för dom som kommit på öppet hus.

Ny byggnad men samma fasad

Under en längre tid har rivning, nybygge och renovering pågått på Folkhälsan Solvalla. Den arkitektoniskt skyddade Gillesgården har rivits och ersatts av en helt ny byggnad som till det yttre har bevarat den ursprungliga utformningen (byggnaden syns i bakgrunden på bilden högst uppe med familjerna Bäckman).

Tillsammans med gymnastiksalen och restaurangen Villa Solvalla, bildar den nya helheten Solvalla Center med en reception där gäster och nyanlända betjänas.

Det finns moderna mötesrum för cirka 50 personer där man förutom traditionella möten även kan ordna hybridmöten eller hälsofrämjande möten med pausgympa och ståbord.

Folkhälsan satsar stort på Folkhälsan Solvalla och det totala beloppet av investeringarna på fastighetssidan är drygt 10 miljoner euro under åren 2022–2024. Fas II, den del som nu färdigställts, höll både tidtabellen och budgeten på cirka 6,5 miljoner euro.

Nu vidtar fas III, förnyandet av elevinternaten, som enligt planerna står färdiga hösten 2024.

Bilden: Receptionen på "Solvalla Center", som den här delen av Folkhälsan Solvalla kallas. Bakom disken institutkoordinator Rasmus Åberg. Till höger Folkhälsans kommunikatör Rosa Welander.

Bilden: Ett av två familjerum.

Bilden: Sällskapsrum.

Bilden: De nya rummen för inkvartering håller hotellstandard.

 

Bilden: Till vänster Michael Ek som tillträder som biträdande rektor för Folkhälsan Solvalla 1.8. Till höger Tomas Järvinen, verkställande direktör för Folkhälsan Utbildning.

Bilden: Från vänster Samfundet Folkhälsans förvaltningsdirektör Niklas Talling, ekonomidirektör Christer Holmström, också från Samfundet och längst till höger Siv Sandberg, ordförande för Samfundet Folkhälsan.

Läs mera om Folkhälsan Solvalla

Utbildningar som arrangeras av Folkhälsan