FinnDiane firar 100 år av insulinforskning - Folkhälsan
30 november 2021

FinnDiane firar 100 år av insulinforskning

År 2021 firar forskargruppen FinnDiane, vid Folkhälsans forskningscentrum, 100 år av insulinforskning. Insulin är ett hormon som produceras av betacellerna i bukspottkörteln och ansvarar för glukoskontrollen i blodcirkulationen och andra metaboliska processer. Diabetes mellitus är en sjukdom där människor har hög koncentration av glukos i blodet till följd av minskad utsöndring av insulin och/eller nedsatt insulinfunktion (även kallat insulinresistens).

Det finns olika typer av diabetes. Typ 1-diabetes utgör cirka 10 % av alla fall och kännetecknas av brist på insulin i cirkulationen efter att immunförsvaret skadat de insulinproducerande betacellerna. Eftersom personer som lever med typ 1-diabetes inte själva producerar insulin behöver de insulinersättning för att överleva. Upptäckten av insulin jämnade ut den medicinska spelplanen och möjliggjorde livräddande behandling för alla människor med typ 1-diabetes. Det är värt att notera att Finland har den högsta incidensen (antal nya fall per 100 000 individer under 15 år) av typ 1-diabetes i världen.

År 1921, för 100 år sedan, efter flera experiment, lyckades de kanadensiska forskarna Frederick Banting och Charles Best vid University of Toronto för första gången extrahera insulin från bukspottkörteln. Den 11 januari 1922, administrerades den första injektionen av insulinextrakt till en 14-årig pojke, Leonard Thompson. Från den dagen har insulin getts som livräddande behandling till alla personer med typ 1-diabetes. Forskningen har utvecklat och förbättrat de insulinmolekyler som används inom medicinen enormt och de injicerbara insulinerna skiljer sig idag åt hur de produceras och hur länge de verkar. Insulinupptäckten var revolutionerande och forskarna Banting & Best fick Nobelpriset för sitt arbete 1923.

Forskargruppen FinnDiane grundades 1997 av prof. Per-Henrik Groop för att undersöka riskfaktorer och mekanismer för diabeteskomplikationer. Forskningen är en oändlig resa.

Läs mer om FinnDiane här.