Nytt samarbete med startups om digitalisering och hälsa för äldre - Folkhälsan
31 oktober 2017

Nytt samarbete med startups om digitalisering och hälsa för äldre

Folkhälsan samarbetar med företaget Vertical som hjälper stora organisationer att jobba tillsammans med startupföretag som har fokus på digital hälso- och välfärdsteknologi.

Målsättningen med start up-samarbetet är att stärka Folkhälsans digitala kompetens och hitta nya lösningar och koncept som kan användas i Folkhälsans verksamheter för äldre.
– Det gäller att hitta nya sätt att jobba för att hänga med i utvecklingen, säger förvaltningsdirektör Niklas Talling på Folkhälsan om projektet. Det här är en del av vår digitala strategi. Vi vill lära oss nytt, visa vår nyfikenhet och vi vill utvecklas. Att vi inte precis kan säga vad slutresultatet blir kan kännas osäkert. Men om vi vill vara nytänkande behöver vi också våga ta risker.

Inledningsvis är målsättningen är att hitta innovationer som ger egenmakt åt och aktiverar seniorer i deras vardag. Vertical fungerar som kontakt och moderator mellan Folkhälsan och cirka 500 start up-företag som tillhör Verticals nätverk. Av företagen finns cirka en tredjedel i Norden och Baltikum, en tredjedel i övriga Europa och resten på olika håll i världen. Alla företag jobbar med hälso- och välfärdsteknologi och ansöker om att få komma med i Verticals program.
– Det här är ett test som tar ett knappt år. I juni 2018 vet vi vad utfallet blev, säger Niklas Talling. I början av 2018 klarnar det vilka start up-företag vi kommer att samarbeta med. Sen är det upp till oss att tillsammans med företagen utveckla innovationerna så de passar oss, vår verksamhet och våra värderingar.