Första kullen mentala tränare utexaminerade - Folkhälsan

15 maj 2017

Första kullen mentala tränare utexaminerade

De första mentala tränarna har i dagarna utexaminerats från Norrvalla i Vörå och Solvalla i Esbo.

Folkhälsan startade den 2-åriga utbildningen hösten 2015.

– Vår ambition var att kunna ta in nya elever varje år till utbildningen och det har vi lyckats med, säger idrottsproducent Joakim Träskelin vid Folkhälsan i Norrvalla.

Den 11.5 fick eleverna vid Norrvalla sina diplom och eleverna vid Solvalla får sina den 16.5.

– Mental träning ger bättre mental styrka och mental träning hjälper oss att fungera bättre i olika livssituationer, säger idrottsproducent Joakim Träskelin som ansvarar för utbildningen.

Ökar välbefinnandet

Den som har gått utbildningen ska ha färdigheter att hjälpa andra människor och att öka sin personliga effektivitet och sitt välbefinnande, både som yrkesmänniska och privatperson.

– Hur vi fungerar mentalt är i stora drag synonymt med hur vi mår och hur vi presterar. Att utbilda sig i hur vi kan hantera och påverka våra tankar anser vi vara viktigt i alla livssituationer.

Utbildningen i menta träning ser Träskelin som en viktig pusselbit i uppdraget att utbilda inom hälsa och välmående.

Överträffat förväntningarna

Iris Holmback är en av dem som nu blivit klar med sin utbildning.

– Jag höll på med en coach-utbildning och tyckte att mental träning lät som ett bra och intressant komplement till den. Jag ville få mer kunskap om hur hjärnan fungerar och var nyfiken på hur man kan använda sig av mental träning för starkare psykisk hälsa, säger Holmback.

Hon tycker att utbildningen har överträffat förväntningarna.
– Den har varit mångsidig och arbetssättet med teori varvad med praktiska övningar och egen mental träning har gett mig mycket med tanke på min egna personliga utveckling. Den har också inspirerat mig till att vilja lära metoderna vidare till andra människor. Lärarna har varit kunniga och vi har haft en fin gemenskap i klassen, säger Holmback.

Många aha-upplevelser

Också Annika Ahrner-Nyberg har blivit utexaminerad mental tränare.
– Jag började studera till mental tränare av en händelse. Jag såg annonsen och tänkte att "Yes! Det där är för mig!" Utbildningen har gett mera än jag någonsin kunde drömma om, säger Ahrner-Nyberg.

Närstudiedagarna har gett henne många aha-upplevelser och ny kunskap.
– I slutet av det första året bestämde jag och en av mina studiekompisar oss för att det här skulle vi satsa fullt ut på. Det betyder att jag sedan början av år 2017 till 100% är företagare inom mental träning.

Bilden högst uppe: Gruppen mentala tränare som utexaminerats från Norrvalla 11.5. Foto: Anci Jylhä.

Läs mera