Sommarjobb - Ida

Sommarjobba på Folkhälsan: ”Jag tycker om att arbeta med människor och att jag får göra ett meningsfullt arbete”

Socionomstuderande Ida Korpikangas har sommarjobbat på Folkhälsan i flera år, först på daghem och år 2020 med äldre på Folkhälsanhuset i Esbo. Sommarjobbet på Folkhälsanhuset fortsatte med inhopp vid sidan om studierna under hösten och våren, och med sommarjobb på samma ställe också inkommande sommar.

Ida Korpikangas är socionomstuderarande vid Novia i Åbo för tredje och sista året. För tillfället sker studierna helt på distans, och Korpikangas bor i Helsingfors.

– Jag har länge drömt om att arbeta som skolkurator och sökte mig därför till socionomstudierna. Jag trivs med att jobba med människor och älskar att hjälpa andra, berättar hon.

Folkhälsan har länge varit bekant för Korpikangas, som har sommarjobbat på Folkhälsans daghem i flera år. Sommarjobbet på Folkhälsanhuset i Esbo fick hon genom att en chef på ett daghem som hon jobbat på tipsade om att äldreboendet hade behov av inhoppare. Ida Korpikangas tog kontakt. Hon fick genast börja som inhoppare och erbjöds snart också sommarjobb.

Att jobba med äldre var inte helt nytt för Korpikangas. Hon har tidigare arbetat inom hemvården, både på den kommunala och privata sidan. På äldreboendet uppskattar hon att man jobbar i team och aldrig känner sig ensam, även om arbetet är självständigt. Kollegorna är en trygghet och viktiga annars också.

– Det är roligt att arbeta här, jag trivs jättebra.

Hjälp och stöd i vardagliga sysslor

Korpikangas arbetsuppgifter handlar främst att hjälpa till och stöda invånarna i deras vardagasysslor. Hon hjälper ofta med kläder vid av- och påklädning, vid matsituationen, med hygien och toalettbesök.

– Jag tycker om att arbeta med människor och att jag får göra ett socialt och meningsfullt arbete. Arbetet är mångsidigt, ingen arbetsdag är den andra lik, berättar Korpikangas.

 

Arbetsdagarna är alla olika, liksom arbetsbelastningen, som beror på vad som råkar hända under dagen. Ibland är arbetet tufft med tidsbrist och stressiga situationer. Det kan bli tungt om man inte får återhämtningspauser under dagen och inte hinner med det där lilla extra, som man gärna skulle göra. Andra dagar är lugna, och då finns det gott om tid. De dagarna är ljuvliga, säger Korpikangas.

– Då kan man ta sig tid att locka någons hår efter duschen eller att sitta ner, diskutera en längre stund och höra på berättelser. På sommaren är det fint att gå ut, sitta på gården och njuta av vädret och solen.

Arbetsglädje och gott samarbete

Ida Korpikangas trivs med sitt arbete. Hon gillar att arbeta på sitt modersmål och tycker att Folkhälsan är en hemtrevlig arbetsplats.

– Bäst är den trevliga atmosfären. Det finns en arbetsglädje, och samarbetet med kollegorna fungerar bra. Det allra bästa är ändå glädjen man får av att se invånarnas leenden då man hjälper dem. 

Ida Korpikangas tipsar andra som eventuellt är intresserade av sommarjobb om att Folkhälsan erbjuder mycket olika arbetsmöjligheter.

– På de enheter på Folkhälsan där jag har arbetat har det alltid varit väldigt trevlig arbetsmiljö. Det finns en massa givande jobb. Det är viktigt att vara öppen för nya möjligheter och personer – och trevligt att prova på olika saker och utmana sig själv på olika sätt.