Kesätyö

Kesätöihin Folkhälsanille: ”Pidän ihmisten kanssa työskentelystä ja siitä, että saan tehdä merkityksellistä työtä”

Sosionomiopiskelija Ida Korpikangas on ollut Folkhälsanilla kesätöissä monta vuotta, ensin päiväkodeissa ja vuonna 2020 hän työskenteli ikääntyneiden parissa Espoon Folkhälsan-talossa. Folkhälsan-talon kesätyö poiki keikkatöitä opintojen ohella syksyllä ja keväällä, sekä kesätyöpaikan samassa paikassa tulevana kesänä.

Ida Korpikangas opiskelee sosionomiksi Turun Novia-ammattikorkeakoulussa kolmatta eli viimeistä vuotta. Tällä hetkellä opinnot suoritetaan täysin etänä ja Korpikangas asuu Helsingissä.

– Olen pitkään haaveillut koulukuraattorina työskentelystä, siksi hain sosionomiopintoihin. Pidän ihmisten kanssa työskentelystä ja rakastan muiden auttamista, hän kertoo.

Folkhälsan on Korpikankaalle tuttu työnantaja: hän on ollut kesätöissä Folkhälsanin päiväkodeissa monta vuotta. Espoon Folkhälsan-talon työpaikan hän sai entisen päiväkotityöpaikan esimiehen vinkattua hänelle siitä, että talon vanhustenhoitoon tarvittaisiin sijaisia. Ida Korpikangas otti yhteyttä, sai heti keikkatöitä, ja pian hänelle tarjottiin myös kesätyöpaikkaa.

Ikääntyneiden parissa työskentely ei ollut Korpikankaalle täysin vierasta: hän on aiemmin työskennellyt kotihoidossa, sekä kunnallisella että yksityisellä puolella. Folkhälsanin vanhustenhoidossa hän arvostaa sitä, että työtä tehdään tiimissä: koskaan ei tarvitse tuntea itseään yksinäiseksi, vaikka työ onkin itsenäistä. Kollegat ovat tuki ja turva, ja muutenkin tärkeitä.

– Täällä on hauskaa työskennellä, viihdyn todella hyvin.

Apua ja tukea arkisissa askareissa

Korpikankaan työtehtäviin kuuluu ennen kaikkea asukkaiden tukeminen heidän arkisissa askareissaan. Hän auttaa pukeutumisessa ja riisuuntumisessa, ruokailussa, hygienian ja vessakäyntien kanssa.

– Pidän ihmisten kanssa työskentelystä sekä siitä, että saan tehdä sosiaalista ja merkityksellistä työtä. Työ on monipuolista, yksikään työpäivä ei ole toisen kaltainen, Korpikangas kertoo.


Kaikki työpäivät ovat erilaisia, kuten myös työtaakka, joka riippuu siitä, mitä päivän aikana tapahtuu. Välillä työ on rankkaa, ajanpuutteen ja stressaavien tilanteiden takia. Voi olla raskasta, ellei päivän aikana ehdi ottaa palautumistaukoja, eikä ehdi tarjota asukkaille mitään erikoista, vaikka mielellään haluaisikin. Toiset päivät ovat rauhallisia ja silloin aika riittää hyvin. Ne päivät ovat ihania, Korpikangas sanoo.

– Silloin ehtii vaikkapa kihartaa jonkun hiukset suihkun jälkeen, tai istahtaa ja jutella pidemmän aikaa, kuunnella tarinoita. Kesäisin on hienoa mennä ulos, istua pihalla ja nauttia säästä ja auringosta.

Työn iloa ja hyvää yhteistyötä

Ida Korpikangas viihtyy työssään. Hän pitää siitä, että saa työskennellä äidinkielellään – Folkhälsanin työkieli on ruotsi, mutta sitä ei tarvitse osata täydellisesti; pääasia on, että olet kiinnostunut ja halukas oppimaan – ja pitää Folkhälsania kodikkaana työpaikkana.

– Mukava ilmapiiri on täällä parasta. Täällä tuntee työniloa, ja yhteistyö kollegoiden kanssa toimii hyvin. Kaikista parasta on kuitenkin se ilo, jonka itse saa kokea asukkaiden hymyillessä, kun heitä autetaan.

Ida Korpikangas vinkkaa muita mahdollisesti kesätöistä kiinnostuneita: Folkhälsan tarjoaa paljon erilaisia työmahdollisuuksia.

– Niissä yksiköissä Folkhälsanilla, joissa itse olen työskennellyt, työilmapiiri on aina ollut erittäin mukava. Täällä on paljon antoisaa työtä. On tärkeää olla avoin uusille mahdollisuuksille ja ihmisille – ja mukavaa kokeilla erilaisia asioita ja haastaa itseään eri tavoin.