”Ovärderligt arbete för de minnessjuka” - Folkhälsanhuset i Vanda fick Vandarosen - Folkhälsan
16 maj 2023

”Ovärderligt arbete för de minnessjuka” - Folkhälsanhuset i Vanda fick Vandarosen

Personalen vid Folkhälsanhuset i Vanda belönades med Vandarosen för ”god arbetsgemenskap och ovärderligt arbete för de minnessjuka svenskspråkiga invånarna i Vanda”. Vandahuset placerade sig också bland de tio bästa på den nationella topplistan för serviceboenden med heldygnsomsorg i THLs undersökning 2022. Vad är det som de gör rätt?

Vandarosen delas ut årligen av påverkarorganet Svenska kommittén för att uppmärksamma någon eller några för betydande insatser för de svenskspråkiga och användandet av svenska i Vanda. 2023 tillföll priset Folkhälsanhuset i Vanda, med motiveringen ”ni i personalen har god arbetsgemenskap och gör ett ovärderligt arbete för de minnessjuka svenskspråkiga invånarna i Vanda”.

- Det känns fint. Vårdarna bekräftas för det fina arbete de helhjärtat gör. Det räcker inte med en vårdare eller två, det behövs ett helt team, säger enhetschef Monica Printz.

Prisutdelningen skedde under högtidliga former på stadshuset i Vanda, där mottagarna förutom Svenska kommitténs ordförande Patrik Karlsson träffade bland annat biträdande stadsdirektör Katri Kalske. Hon blev så intresserad av verksamheten att hon kommer att besöka Folkhälsanhuset i Vanda under nästa vecka.

Se varje invånare

Förutom priset uppnådde Folkhälsanhuset i Vanda en topplacering i THLs undersökning om serviceboenden med heldygnsomsorg 2022. I Vandahuset görs helt klart det mesta rätt – men vad är det man gör? Monica Printz och vårdarna Jannica Rassa, Charlotta Holm och Camilla Simonen kommer med många svar.

- Vi ser var och en pensionär som den människa hen är. Det är inte rum 145, det är Lars eller Anna. Vi tar i beaktande vad hen kan göra själv och vad hen inte kan. När någon flyttar in tar vi oss tid att tillsammans med personen och de anhöriga diskutera vanor, hurdana förhållanden personen kommer ifrån, vad hen tycker om etcetera. Vi försöker hitta det rätta – Solveig tycker om gröt med saftsoppa, men Marina vill ha fil. Detta är deras hem. Alla har egna kläder och egna möbler. Vill någon ha sovmorgon får man ha sovmorgon. Råkar man ha besök just när det är mat kan vi värma maten senare, säger Printz.

 

 

- Viljan att göra gott för andra, och då talar jag om både de äldre och kollegorna. Ett intresse för sitt yrke, sin professionalitet och sina kollegor. Samarbetet med anhöriga. När de går ut genom dörren efter ett besök ska de inte behöva fundera hur deras anhöriga har det, de ska vara trygga med att vi tar hand om den äldre, och att vi meddelar om det sker någon förändring, säger Simonen.

- Vi ordnar aktiviteter väldigt ofta, och det är omtyckt, både av pensionärerna och deras anhöriga. Ibland är det personer som har bott på andra serviceboenden tidigare, och när de flyttar till oss är de glada för ”här ordnar ni aktiviteter”, säger Holm.

- Vi gör mycket tillsammans med invånarna, och frågar vad de tycker. Vi frågar vad de vill göra under veckan eller vad de vill ha till kvällsmat, och bakar t.ex. tillsammans med de äldre, säger Rassa.

Arbetsglädje och god stämning

Och så trivs de tillsammans, säger allihop. Både med kollegorna och med invånarna. Det gör att det blir en glädje i arbetet. Den goda stämningen visar sig till exempel genom att vårdare som går i pension gärna kommer tillbaka och gör en och annan arbetstur efter pensioneringen, eller att tidigare medarbetare som provat andra arbetsplatser under en tid senare kommer tillbaka.

- Många av invånarna bor här i många år. Man kommer varandra nära, säger vårdarna.

Hemligheten – eller åtminstone delar av den – kan vara att se varje person som den människa hen är, fråga vad invånarna vill och tycker, ta sig tid att uppfylla önskemålen, ordna gott om aktiviteter och ha en trevlig arbetsgemenskap. Då trivs både vårdare och invånare.

- Som en inhoppare sa: Nog är det ju ett femstjärnigt hotell!, avslutar Printz.

Text: Johanna Savander
Bilder: Folkhälsan