Vaccineringen på Folkhälsans hus framskrider i rask takt - Folkhälsan
22 januari 2021

Vaccineringen på Folkhälsans hus framskrider i rask takt

Vaccineringen mot covid-19 sker i rask takt på Folkhälsans äldreboenden. Invånare med resurserat boende på Folkhälsan i huvudstadsregionen och Raseborg samt i lägenheterna på Folkhälsanhuset i Brunakärr och i Vanda har redan fått sin första vaccindos. I Österbotten inleds vaccineringarna nästa vecka enligt plan.

De äldre som bor på Folkhälsans hem med dygnet runt-vård i huvudstadsregionen och Raseborg samt lägenhetsinvånarna i Folkhälsanhuset i Brunakärr och i Vanda har redan fått sin första dos vaccin mot covid-19. Personal från kommunen har kommit till enheterna och sköter vaccineringen.

– De har varit snabba och proffsiga. I Vanda var teamet till och med svenskspråkigt, berömmer Kira Exell-Paakki, som är chef för boende och socialservice på Folkhälsan. 

I Esbo har vaccineringen skötts med egna krafter – där utbildade staden Folkhälsans egen personal, som sedan fick hämta ut vaccin och själva sköta vaccineringen.

– Det fungerade mycket smidigt. De flesta hos oss lider av minnessjukdom, så det var skönt att vår egen personal, som seniorerna känner väl, också skötte vaccineringen, säger Catharina Schubert, föreståndare på Folkhälsanhuset i Esbo.

Personalen vaccineras just nu

Personalen på serviceboenden i huvudstadsregionen och Raseborg får boka tid för vaccinering. Personalen på Folkhälsans enheter bokar sina egna tider och vaccineras fortlöpande som bäst. Också denna vaccinering framskrider med god fart. 

Raseborg och Österbotten följer

Helsingfors har kommit längst i vaccineringen och vaccinerar redan nästa grupp – personer över 70 år som bor i lägenheter. Invånarna i lägenheterna i Folkhälsanhuset i Brunakärr vaccinerades med första dosen tidigare denna vecka.

– Det krävs en hel del organisering för att arrangera vaccineringen för de 300 personer som för tillfället bor i Brunakärrs campus – i synnerhet då man dessutom måste beakta säkerhetsavstånden. Som tur var hade vi vanan inne efter vaccineringen mot säsongsinfluensa under hösten. Vi organiserade vaccineringen trappvis för alla tre hus och allt har löpt smidigt. Invånarna har varit tacksamma och nöjda, säger Marika Skogsten, föreståndare på Folkhälsanhuset i Brunakärr.

– Vi hoppas att alla invånare i Folkhälsans hus i södra Finland, både på hemmen med resurserat boende och i lägenheterna, kommer att ha fått den första dosen vaccin inom nästa vecka, säger Exell-Paakki.

Även i Raseborg har vaccineringen inletts. Alla som bor på Folkhälsans Villa Rosa har fått sin första dos vaccin. I Österbotten inleds vaccineringen enligt plan nästa vecka. I Pargas väntar man ännu på besked från kommunen.

– Åtminstone i huvudstadsregionen har stadens besked om vaccineringarna kommit med kort varsel, berättar Exell-Paakki. De ringer och föreslår vaccinering med snabb tidtabell och frågar om vi är redo. Och vi är redo!