Jannina Viljakainen-Diop disputerar - Folkhälsan
26 oktober 2020

Jannina Viljakainen-Diop disputerar

Jannina Viljakainen-Diop, magister i hälsovetenskaper, började jobba som fältarbetare för Fin-HIT-undersökningen år 2014. De senaste åren har hon skrivit på sin doktorsavhandling och nu får hon belöning för mödan då disputationsdagen närmar sig.

Jannina, vad är ämnet för din doktorsavhandling?

Jag har undersökt kostvanor och deras samband med fetma, över- och undervikt och salivens bakterieflora hos ungdomar. Till min grundutbildning är jag folkhälsovetare och jag skrev min pro gradu -avhandling om järnbristanemi hos gravida och ammande kvinnor. Därför kändes det intressant och meningsfullt att bygga på med ny kunskap om barns och ungas matvanor.

Varför är det viktigt att undersöka just det här ämnet?

Kostvanor är så starkt förknippade med hälsan och vikten, och som vi vet är övervikt ett stort hälsoproblem också bland barn och unga. Tonåren är en kritisk tid, och livsstilen som utformas under barn- och ungdomen bär vanligtvis ända till vuxen ålder. Därför är det viktigt att förstå vad som händer i detta livsskede. I Finland har man undersökt vuxnas och små barns kostvanor, men om yngre tonåringar finns det mindre vetskap från stora kohortundersökningar. Sambandet mellan salivens bakterieflora och kostvanor vet man ännu mindre om.

Vilka är de viktigaste resultaten i din undersökning?

I min doktorsavhandling framkom det att yngre tonåringar har mycket att förbättra gällande användning av grönsaker, frukt och bär. Många unga hoppar också över måltider. De som lät bli att äta frukost hade större risk för övervikt och fetma. Dessutom var salivens bakterieflora mångsidigare hos dem som åt frukost och middag regelbundet jämfört med dem som hoppade över dessa måltider. En intressant upptäckt var att det fanns mera Prevotella-bakterier hos dem som hoppade över måltider och åt mer sällan grönsaker. Prevotella i munnen har tidigare sammankopplats med parodontit (tandlossningssjukdom), men å andra sidan har man hittat mera sådana bakterier i tarmfloran hos vegetarianer jämfört med allätare. Det här visar att ämnet måste utforskas vidare. Riklig konsumtion av grönsaker, frukt och bär samt en regelbunden måltidsrytm stöder hälsan och därför är det viktigt att uppmuntra barn och unga till det.

Jannina Viljakainen-Diops disputation äger rum onsdagen den 28. oktober 2020 kl. 9 vid Helsingfors universitet. Det är möjligt att följa med tillställningen på distans via denna länk (live stream password 959595). Rubriken för doktorsavhandlingen är ”Eating habits, body mass and saliva microbiota in Finnish adolescents” (Kostvanor, vikt och salivens bakterieflora hos unga finländare). Opponent är professor Lauren Lissner från Göteborgs universitet och kustos professor Anna-Elina Lehesjoki. Du kan läsa avhandlingen (på engelska) och dess sammanfattning (på finska och engelska) här.