Minnesrummet inspirerar till samtal om gamla minnen - Folkhälsan
22 juli 2020

Minnesrummet inspirerar till samtal om gamla minnen

Modulansvarig Inge-Mo Löf berättar om den familjära stämningen på Villa Rosa, om den goda kontakten med anhöriga och om det omtyckta minnesrummet. Villa Rosa i Mjölbolsta i Raseborg finns till för personer med minnessjukdomar eller andra som behöver mycket hjälp i vardagen

Läs mer om att bo på Folkhälsan.

I det lummiga skogsområdet där Mjölbolsta sjukhus i tiderna huserade ligger Folkhälsans enhet Villa Rosa. Just där skogen börjar står den rosa enplansbyggnaden. Inge-Mo Löf har jobbat här i två år. Hon beskriver stället som en familjär och liten enhet.

– Alla rum ligger i samma våning, vilket gör det väldigt lätt för oss alla. Alla känner alla.

På Villa Rosa finns 21 rum med egen toalett och badrum.

– Vi har en väldigt hemtrevlig atmosfär hos oss. Vi strävar efter att alla ska få fortsätta leva på samma sätt som tidigare. Ta dygnsrytmen som exempel. Alla får vakna i egen takt för att sedan få äta frukost när man är redo. Det ska kännas som hemma.

Som exempel berättar Löf att några av invånarna på eget initiativ har sått grönsaker i odlingslådor på bakgården.

 

 

– De rapporterar ivrigt om hur odlingarna växer och sköter om blommorna här bakom. Det är fint att se att de känner sig hemmastadda och utnyttjar möjligheterna som vår gård erbjuder. 

Dörrarna till den staketförsedda terrassen står ofta öppna.

– Staketet är en stor trygghet och bidrar samtidigt till en frihetskänsla när man har möjlighet att gå ut och sätta sig en stund vid utebordet. Här brukar vi dricka eftermiddagskaffe och umgås när vädret tillåter. Har vi tur kanske vi också har bakat något gott tillsammans före, skrattar Löf.

 

Personalen på Villa Rosa har specialkunnande i att stödja personer med minnessjukdomar.

– Jag njuter när jag får dela våra invånares tankar och livsfunderingar. När de berättar om jobbet, sina familjer och sådant de minns från förr. Många i den här generationen återkommer ofta till att de har jobbat väldigt hårt och är trötta - då känns det alltid lika skönt att få säga att nu är det deras tur att bara vila. Nu finns vi här för dem.

 

 

Under vintern utlyste personalen en tävling för ett tidigare outnyttjat rum i huset.

– Vi ordnade en omröstning, bland förslagen fanns bland annat gym och bibliotek, men det vinnande bidraget blev ett minnesrum. Och det verkställde vi efteråt!

I det nyinredda rummet finns gamla tidstypiska prylar och möbler som ofta inspirerar till samtal och väcker minnen från förr.

– Vi har haft väldigt stor glädje av det rummet. På loppisar har vi hittat massor av skatter som våra invånare känner igen från sin ungdom. Telefoner, termosar och tavlor. Allt möjligt kul som man märker att de minns och vill diskutera.

 

Förutom den goda relationen mellan personal och invånare lyfter Inge-Mo Löf också fram den goda kontakten till anhöriga.

– Vi vill att det hela tiden ska vara lätt att ta kontakt med oss som jobbar här. Vi vill att de ska ta kontakt med oss. I och med att vi har en väldigt låg personalomsättning här har vi hunnit jobba in väldigt täta relationer med de anhöriga. Det är något vi värdesätter högt.

– Vi har fått så otroligt fina brev från anhöriga som vi har samlat här inne. Där finns det största beviset för att våra insatser betyder något på riktigt. Vi vill att varje dag ska vara en meningsfull dag. Det ska kännas så både för de som bor hos oss och för de anhöriga. Då har vi lyckats.

 

 

Här kan du läsa mer om att bo på Folkhälsan.