Lägerledare på Breidablick: “Det är ledarna som planerar, men det är barnen som gör lägren” - Folkhälsan
20 juli 2020

Lägerledare på Breidablick: “Det är ledarna som planerar, men det är barnen som gör lägren”

Spring i benen och soliga utfärder med nya vänner. I tio somriga veckor på raken ordnar Folkhälsan 20 olika läger på Breidablick i Hangö. Under årets lägersäsong fokuserar vi ännu starkare på trygghet och hygien än tidigare, men den goda stämningen är den samma.

Läs mer om Folkhälsans lägerverksamhet

Det är måndag och feriekoordinator Erik Lindroos drar en sista genomgång innan veckans nya lägerdeltagare sakta droppar in på Breidablick i Hangö. Runt bordet sitter ansvariga lägerledaren Ida Hultgren med sina lägerledare Simon Andersson, Riina Huttunen, Emma Korpinen, Henrika Mohn och Christian Haaramäki. Om några timmar anländer ett trettiotal nya barn till parkeringen. 

– Årets läger genomförs med lite striktare regler än normalt. Vi har färre deltagare och vi sover och äter i mindre grupper. För oss har det varit viktigt att tänka en gång extra på hygienen den här sommaren. Det ska kännas tryggt att komma trots rådande omständigheter, säger Ida Hultgren. 

 

– Ibland ringer oroliga föräldrar när de inte har hört något av barnen på flera dagar, men vi brukar hälsa att det är ett mycket gott tecken - då vet de att barnen är ute och har roligt!

 

Ända sedan 1927 har Breidablick lägergård fungerat som ett sommarparadis för barn och ungdomar från hela landet. Lägergården omfattar hela 30 hektar med skog, sagolikt vackra sandstränder, bollplan och olika hus för lek, mat och boende. I år ordnas många gamla Breidablick-klassiker som bland annat äventyrsläger, seglingsläger och dansläger.

– I år har vi satsat på att uppdatera utrustningen och byggnaderna här. Vissa av husen har renoverats och vi har skaffat ny utrustning. Bland annat en ny båt och nya kajaker. Det är roligt att utveckla och uppdatera med jämna mellanrum, säger Lindroos. 

 

 

Invid det nya biblioteket finns också en sprillans ny sovsal.

 – I huset som vi kallar för “Gamla villan” har vi fixat nya möbler och inrett ett bibliotek som har varit väldigt populärt i år. Här har barnen tyckt om att hänga de få gånger vi har har haft dåligt väder, berättar Ida Hultgren. 

Väderutsikterna för veckans läger, Sommarläger 2 och Actionläger 2, ser mycket goda ut, men det är sällan något som barnen bryr sig om.

– Barn är så fantastiskt ointresserade av vädret. De simmar och leker oavsett om det ösregnar eller om solen skiner. Tack och lov har vi väldigt varierande omgivningar att vistas i oavsett vad vi får för väder. Här på Breidablick finns utrymmen för alla slags väder. Om det klagas på vädret, så är det oftast någon av oss vuxna som gör det, skrattar Lindroos.


I år har utrustningen på lägergården uppdaterats.


Nya kajaker och ny båt används flitigt nere vid stranden. 
 

Feriekoordinator Erik Lindroos gör sin elfte sommar på Breidablick och Ida Hultgren sin fjärde. Hela ledarstaben består av cirka 15-20 personer per sommar. Vanligtvis går det ungefär 6-7 ledare på ett läger. 

– Viktigaste egenskapen en lägerledare behöver ha är rätt mindset, sedan kan man lära sig allt annat runt omkring. Men man behöver kunna anpassa sig till olika situationer och olika människor. Och alltid minnas att vi är här för att barnen ska få en så meningsfull sommar som möjligt. Vi har ett mycket bra gäng här i år igen, säger Lindroos.

– När barnen åker härifrån brukar de vara trötta och ha smutsiga fötter, men de brukar vara lyckliga och ha massor av nya vänner med sig hem. Det är det viktigaste!

Christian Haaramäki gör sin första sommar som lägerledare. Ändå är det inte hans första läger. Som barn har han varit här som lägerdeltagare - med Erik som lägerledare.

 

 

Christian Haaramäki är välbekant med Breidablick-lägren från förr. Här har han tillbringat sina barndomssomrar.


– Jag minns också just kompisarna. Bland de andra deltagarna hittade jag många nya vänner som jag ännu idag har kontakt med och ser som goda vänner, berättar Haaramäki.

Alla ledare poängterar att det går alldeles utmärkt att komma till Breidablick utan att känna någon på förhand.

– Oftast brukar det nästan bli allra roligast då. Nya vänner och nya sammanhang. På våra läger behöver ingen känna sig ensam. Här blir det oftast en väldigt tajt gemenskap bland barnen och ledarna, säger Lindroos. 

– Barnen kommer från hela Svenskfinland - och många gånger bestämmer sig de nya vännerna för att anmäla sig till samma läger nästa år, så de får träffas igen. Hit kommer också finlandssvenska barn som bor utomlands under övriga året. Det brukar vara en härlig mix av 8-13-åringar, säger Hultgren.

Förutom nya vänner brukar barnen också uppskatta att mobilerna enbart används under en timme per dag. 

– Konstigt nog tycker de flesta barn att det är skönt att få släppa hela den världen och bara leva i stunden. Ibland vill de inte ens använda hela timmen till slut, utan de kollar i 10 minuter och sedan springer de ut igen. Så roligt att se!

– Ibland ringer oroliga föräldrar när de inte har hört något av barnen på flera dagar, men vi brukar hälsa att det är ett mycket gott tecken - då vet de att barnen är ute och har roligt!

 

 

– Vi försöker vara så aktiva som möjligt. Vi är i skogen, vi paddlar, vi leker och vi springer omkring på olika aktiviteter. Trots att vi bara är här på området brukar det bli många steg per dag. Det uppskattas av både barn och föräldrar. Förra veckan visade min klocka att jag gått 17 kilometer - på bara en dag, berättar Hultgren.

– Hela vår lägerverksamhet omfattas ju av Folkhälsans värderingar. För oss är det viktigt med motion och bra kost. Vi har en egen kock här som är en viktig del av vårt gäng. Barnen älskar att hon både spelar fotboll och gör supergod mat. Men sist och slutligen är det ju barnen som gör lägret. Vi ledare planerar, men barnen sätter den specifika breidastämningen

 

Här kan du läsa mer om Folkhälsans lägerverksamhet.