Marika Skogsten: Det är få förunnat att jobba med och för de här personerna - Folkhälsan
25 februari 2020

Marika Skogsten: Det är få förunnat att jobba med och för de här personerna

Som enhetschef på Folkhälsanhuset i Brunakärr ser hon invånarna som medproducenter. Marika Skogsten uppskattar samspelet mellan personal och invånare.

Läs mer om att bo på Folkhälsan

I Folkhälsanhuset intill bostadshuset Gullkronan har enhetschef Marika Skogsten sitt arbetsrum. Här jobbar hon som enhetschef för Folkhälsanhuset i Brunakärr. Kort och gott ser Skogsten till att de som bor i Folkhälsans bostäder får den service de behöver.

Här erbjuds det förutom hemtjänst från morgon till kväll också hälsorådgivning och läkarmottagning. I campuset finns även lunchrestaurang och ett café. Dessutom finns det städservice-, frissa- och fotvårdstjänster att köpa. 

Marika Skogsten har en lång arbetserfarenhet inom Folkhälsan. Tidigare jobbade hon som enhetsansvarig på grupphemmet, men blev sedan erbjuden uppdraget att sälja Gullkronans bostäder och Folkhälsans koncept. I samma veva blev uppgiften som enhetschef för Folkhälsanhuset ledigt.

Man får verkligen mycket med att få jobba med det jag gör. På köpet får man dessutom livsråd och recept. Det är roligt från morgon till kväll!

 – Som enhetschef kunde jag fortsätta jobba för invånarna och fortsätta det goda samarbetet. Vi betonar alltid att invånarna är medproducenter. Det betyder i praktiken att det är med i verksamheten på riktigt. De får vara med och påverka och ordna egna program, berättar Skogsten. 

Skogsten berättar att hon träffar fantastiska personer varje dag i sitt jobb. 

– Det är få förunnat att få jobba med och för de här personerna. Man får verkligen mycket med att få jobba med det jag gör. På köpet får man dessutom livsråd och recept. Det är roligt från morgon till kväll,  säger Marika Skogsten.

I campuset finns både ägar- och hyresbostäder. För Folkhälsan är det viktigt att husets invånare ska kunna ta del av verksamheten och bo enligt konceptet också utan att köpa bostad. Man kan också hyra sin bostad för en human hyra. Det ordnas något program varje månad. Det kan till exempel vara fråga om loppis eller vernissage. 

– Genom att bo i Folkhälsans bostäder får man tryggheten runt omkring sig, men bibehåller möjligheten att leva ett sådant liv som man själv vill. Alla vill inte delta i det ordnade programmet, utan det väljer man själv. 

Skogsten berättar att invånarna på campus blir som vänner. En del kommer man väldigt nära. Precis som personalen. Tillsammans med sina medarbetare tar hon morgonkaffe varje morgon vid åtta. 

– Vi samlar ihop gänget och sparkar igång dagen. Samtidigt hinner vi utbyta tankar. Vi har en hel del tokiga idéer i vårt team. Till jul var vi lucia med tärnor och ett annat år var vi tomtar. Vi ger high five till varandra varje gång vi lyckas.  Det är jätteviktigt att fira när vi lyckas.

Sin hobby, stickning, har Marika Skogsten tagit med sig in i verksamheten. Tillsammans har gänget bland annat stickat alster till välgörenhet. 

– På mitt initiativ ordnar vi Stick-in! Man kan antingen bara sticka sig in, men man kan också sticka. Invånarna får komma som de vill, dricka en kopp kaffe eller sticka. En naturlig mötesplats där vi har möjlighet att tala i ett ledigt sammanhang, säger Marika Skogsten.

Här kan du läsa mer om att bo på Folkhälsan.