Stort intresse för seniorer att träna på Folkhälsan - Folkhälsan
27 maj 2019

Stort intresse för seniorer att träna på Folkhälsan

Starka muskler upprätthåller en god funktionsförmåga. Oavsett var i livet du befinner dig är styrketräning viktigt för att förhindra fallolyckor, förebygga benskörhet och öka ditt välbefinnande i vardagen. Det säger Folkhälsans Johannes Eklund.

I Folkhälsanhusen i Helsingfors tränas det för fullt flera gånger i veckan. Också personer som inte tidigare har tränat trivs på Johannes Eklunds svettiga träningspass. 

Balans, rörlighet och styrka är ledorden när Folkhälsan Välfärd utvecklade ett helt nytt träningskoncept för dem som bor på Folkhälsan. Att se resultat på en ganska kort tid är viktigt för motivationen.

– Det bästa med mitt jobb här är att jag får göra allt jag drömt om! Jag får jobba med människor, inspirera och hjälpa dem påverka sin egen vardag utifrån deras egna förutsättningar, berättar Johannes Eklund.

Eklund är personlig tränare på Folkhälsan Välfärd. Han har flera idrottsutbildningar i bagaget och går också nu en kurs i näringslära på Solvalla. Han berättar ivrigt om sitt arbete inom ramen för projektet "Träna". 

Projektet "Träna" är ett projekt initierat och finansierat av stiftelsen för Brummerska hemmet.  Projektets målsättning är att ge träningsstöd åt äldre vid Folkhälsans enheter i Helsingfors så att regelbunden motion blir en del av deras dagliga rutiner.  Här sätts en stor vikt på kontinuerlig och systematisk utvärdering av träningens effekter.

– Det är så givande att se och känna att träningen ger resultat! Det gör i sin tur också att den fysiska förmågan upprätthålls längre, och i vissa fall minskar det på vårdbehovet. Deltagarna är tacksamma och jag är också tacksam för att få handleda dem.

De frivilliga träningspassen har varit populära. Projektet förverkligas i Brunakärr campus, Blomsterfonden i Kottby, Brummerska hemmet i Västra Baggböle, Silviahemmet och Kristinagården i Södra Haga.

Resultaten mäts kontinuerligt

Johannes Eklund brinner för motivation och känsla. Själv har han en bakgrund som ergoterapeut, neuropsykiatrisk coach och personlig tränare. Sedan hösten 2017 har han jobbat på Folkhälsan. 

– Den träning vi gör ska motivera oss att ta i lite till. Vi blir spänstigare och vi tränar balansen.  

Johannes använder sig av Otagomodellen, en standardiserad och välutarbetad metod för att undvika fall. Konditionstest körs var fjärde månad. Här mäts hur adepterna svarar på träningen och hur den fysiska hälsan utvecklas.

– Vi jobbar också med självvärdering. Man kan faktiskt påverka till exempel sömnen genom aktiv träning. Hela sinnesstämningen blir bättre när vi rör på oss, konstaterar Johannes. 

– Det handlar inte enbart om det fysiska utan lika mycket om det sociala och det mentala. Våra deltagare ser och känner att träningen kan ge dem en mer meningsfull vardag. De stimuleras socialt och mentalt! Många tänker kanske inte att de kan förbättra måendet och förmågorna i en viss ålder. Men de märker ganska snabbt att de kan, säger Johannes.

En del av deltagarna har varit med från projektets start och de har till stor del kunnat upprätthålla flera av sina förmågor. Vårdbehovet har inte ökat och de har behållit sin fysiska form.

– När man tränar, äter hälsosamt och mår bättre belastas vården mindre. Win-win, med andra ord! Vi jobbar med att förbättra invånarnas förutsättningar i det dagliga livet. Det är vi så lyckliga över. Om det så gäller att träna med egen kroppsvikt, lätta vikter eller gummiband  kreativiteten är stor! 

I början händer det att deltagarna är lite osäkra  kanske också nervösa.

– Men när de märker att alla andra är med så vågar de! Nu hoppas vi på att vi kan förverkliga konceptet i andra Folkhälsanhus också i andra regioner, säger Johannes glatt innan han går mot nästa träningspass som väntar i Folkhälsanhuset i Brunakärr.