Den internationella frivilligdagen firas idag - Folkhälsan
05 december 2019

Den internationella frivilligdagen firas idag

Syftet är att lyfta fram och hylla det ideella arbete som människor gör över hela världen. I Finland är nästan hälften av invånarna engagerade inom frivilligverksamhet. Det är i synnerhet unga mänskor som blivit mer aktiva under de senaste åren. Längre ner på sidan presenteras några som engagerat sig i Folkhälsans frivilligverksamhet.

Inom Folkhälsan finns många möjligheter att ge av din tid och ditt kunnande för att verka för bättre hälsa, livskvalitet och gemenskap. Vi har 99 lokala föreningar runtomkring i Svenskfinland där du kan engagera dig i din närmiljö. Det finns möjlighet att exempelvis fungera som frivillig familjecaféledare eller doula. Det behövs fler seniorer i skola och daghem. För olika äldregrupper behövs ledare och i våra hus lunchsällskap och högläsare. I våra kampanjer och majblomman finns mycket att göra. Det finns behov av både punktinsatser och långsiktigare uppdrag.

Samtidigt vill vi tacka alla som engagerat och engagerar sig inom Folkhälsans omfattande frivilligverksamhet!

Folkhälsanfrivilliga berättar

Laura Günsberg-Sandström är aktiv bl.a. i Föreningen Folkhälsan i Sibbo och som doula. Så här berättar hon om sina frivilliguppdrag:

"Jag började gå på Folkhälsans familjecafé när min äldsta dotter var några veckor gammal. Medan hon sov kunde jag umgås med andra mammor och dricka kaffe. Senare tog jag sedan över ansvaret för familjecaféet och blev tillfrågad att komma med i lokalföreningens styrelse. Det är nu 13 år sedan. På den vägen är jag och frivilliguppdragen har bara blivit fler och fler. Som doula har jag fungerat sedan 2012. Det känns bra att kunna vara där för någon annan och se ett nytt liv komma till världen! Det är lika emotionellt varje gång. Dessutom sitter jag i styrelsen för Landskapsföreningen i Nyland sedan 2013. 

Uppdragen har gett mig massor! Inte minst en enorm tilltro till vår kropp, den berättar ganska klart och tydligt hur den mår bara vi stannar upp o lyssnar. Känslan av att vara till ett så stort stöd åt familjerna under graviditeten, förlossningen och tiden efteråt är ovärderlig. Alla människor jag fått möta under mina frivilliguppdrag har på sätt eller annat berört mig stort. Frivilligverksamheten är en livsstil för mig som jag aldrig skulle välja bort!
"

 

Carolin Nedermo är styrelsemedlem i Folkhälsan i S:t Karins, där hon varit aktiv i ungefär ett år. Före det var hon familjecaféledare. I sitt nuvarande uppdrag ansvarar Carolin för familjecaféet  samt sköter om föreningens Facebooksida.

Det bästa med att vara aktiv i föreningen är att jag och barnen, som nyinflyttade på orten, har lärt känna andra S:t Karinsbor. Det är också trevligt att få vara en del av den svenskspråkiga gemenskapen i den för övrigt finskspråkiga staden.”

Gunilla Södergård är styrelsemedlem i föreningen Folkhälsan i Mariehamn, där hon varit aktiv i ungefär fem år. Gunilla är märkesansvarig, det betyder att hon administrerar allt som har med majblommor, luciamärken och -lotter att göra.

Det bästa med Folkhälsan är känslan av att man gör något meningsfullt. Dessutom träffar man många nya och trevliga människor. Det är perfekt att engagera dig i Folkhälsan om man är nyinflyttad på en ort!”