Välsmakande, näringsrik mat i trevligt sällskap. Det är visionen för Folkhälsans kök runt om i landet. Med hjälp av kändiskocken Micke Björklund bjuds de anställda på inspirerande workshops.
Våra restaurangerSköra äldre. Pigga äldre. Arbetsföra. Skolbarn. Dagisbarn. Inom det breda spektrat rör sig Folkhälsans matgäster. För att tillgodose de olika behoven hos alla grupper krävs kreativitet, kunskap och uppfinningsrikedom - och det finns det gott om!
Inom ramarna för Folkhälsans matprojekt ”Sätt färg på maten” ordnas fortbildningar för kökspersonalen. Tillsammans med kändiskocken Micke Björklund och Folkhälsans egen sakkunniga inom kost och hälsa, Susanna Strandback, får personalen friska upp minnet vad gäller skillnader - och likheter - mellan att tillreda mat för olika kundgrupper.
- Näringsrekommendationerna är egentligen likadana för alla - förutom för sköra äldre, berättar Strandback.
- För att undvika undernäring är det viktigt att vi berikar den kosten. För dem som äter små portioner är det extraviktigt med mycket näring.
Berikningen kan göras med mjölkprotein, proteinpulver och näringsrika oljor. Eller varför inte traditionellt med smör och grädde?
I en dagisgrupp skulle jag till exempel inte röra ihop en massa sallader, utan servera alla ingredienser skilt för sig. Barn vill tydligt se vad de plockar i sig.
Kökspersonal från Österbotten samlades under ledning av Micke Björklund i Wasahuset för att bolla idéer och göra mat tillsammans.
- Hur man serverar maten är också viktigt. Det är trendigt med mycket vitt-vitt-vitt i köksväg just nu, men duka gärna med färg! Använd kontraster! Lägg upp maten roligt! Man vet till exempel att färgen röd väcker intresse hos människor med demenssjukdomar. Det är en nyfikenhet man ska ta vara på, säger Strandback.
Att bjuda på en liten aptitretare före maten kan också vara ett annat sätt att fånga matintresset.
- Det kan vara en bit matjessill på bröd. En liten bit bondost? Kanske en ägghalva med ansjovis? Det finns många bra knep att väcka hunger och matlust!
- Eller en liten saltig soppa, flikar Micke Björklund in.
Diskutera! Fråga! Prata! En lyckad servering bottnar i en god kommunikation mellan kök, kunder och vårdpersonal, uppmanar Micke Björklund.
Att trolla fram ett lockande lunchbord för olika kundgrupper kräver att man känner sin målgrupp.
- I en dagisgrupp skulle jag till exempel inte röra ihop en massa sallader, utan servera alla ingredienser skilt för sig. Barn vill tydligt se vad de plockar i sig. Det kan man ha i åtanke när man kockar för barn.
Att olika generationer har sina favoriter märks tydligt. De som i dagsläget bor på olika hem äter gärna rätter som är bekanta från deras egen barndom. Dillkött, kalops, stekt strömming, kokt fisk och långkok överlag.
- När min generation i framtiden går till lunchsalen på vårt boende kommer vi antagligen att sukta efter chilimarinader, tacos, risrätter, pasta, friterat och snabbmat. Och följande generation efter oss kommer kanske att äta mest vegetariskt och veganskt. Där gäller det att känna sina matgäster och deras matmönster, säger Björklund.
Gemensamt för alla Folkhälsans kosthåll är att de följer en näringsrik linje som bottnar i den bästa vetenskapliga forskningen som finns just nu. De nationella näringsrekommendationerna är bärande genom hela verksamheten.
Brun mat behöver inte bara vara brun. Med dill, persilja och limeklyftor kan man enkelt göra en traditionell servering lite roligare.
- Mycket grönsaker, frukt, fisk, fullkorn och vegetabiliska oljor i kosten minskar risken för kroniska sjukdomar - och där jobbar vi inom Folkhälsan i framkant, säger Strandback.
- Men minst lika viktigt är det att ha bra sällskap när man äter. Och att maten ser lockande ut och att den smakar bra. Där vill vi hjälpa vår personal att bli ännu bättre! För många av Folkhälsans kunder är maten en stor del av dagen. Vi ska göra alla måltider till en positiv överraskning!
Text och foto: Linn Jung