Vi överlät adress om amning till minister Saarikko - Folkhälsan
12 januari 2018

Vi överlät adress om amning till minister Saarikko

Folkhälsan har tillsammans med 37 olika föreningar, sjukvårdsdistrikt och kommuner undertecknat en adress för att få en nationell koordinator för amningsfrämjande i Finland. Adressen överlämnades till familje- och omsorgsminister Annika Saarikko den 10.2.2018. Folkhälsans Malin von Koskull skriver om bakgrunden.

Amningens hälsoeffekter är många, både för babyn och för mamman. Att främja amning är ett av de allra effektivaste sätten att främja småbarns hälsa. Insatser behövs både på lokal och på nationell nivå. Alla familjer har rätt till god vård och stöd i amningen, oberoende av var de bor. 

Minister Saarikko lovade att ta tag i saken och underströk att amning är varje barns rättighet. Just nu förverkligas amningsstödet på olika sätt i olika delar av vårt land eftersom nationell koordinering saknas.

Vi saknar bland annat ett enhetligt system för hur vi samlar in statistik över amning. Om någon frågar mig hur det ser ut med amningen i Finland just nu måste jag svara att jag inte vet med säkerhet. De senaste nationella uppgifterna är från 2010. Då var det en försvinnande liten procent av de finländska barnen som ammades enligt rekommendationerna.

Läget torde vara lite bättre idag eftersom man på många sjukhus och i flera kommuner aktivt har försökt jobba för bättre amningsstöd, men utvecklingsarbetet lider av att satsningarna inte är samordnade och av att man inte ordentligt kan följa upp amningsfrämjandets effekter på nationell nivå. Behovet av nationell koordinering lyfts också starkt fram i det nya nationella handlingsprogrammet för att främja amning 2018–2022, som trädde i kraft i årsskiftet.

Minister Saarikko lovade att ta tag i saken och underströk att amning är varje barns rättighet. Hon berättade hur betydelsefullt det varit för henne själv då hon kämpade på med amningen och fick hjälp av den egna hälsovårdaren så att allt började fungera. Tillsammans med de sakkunniga som överräckte adressen diskuterade hon betydelsen av att skapa samhälleliga strukturer som möjliggör amning enligt rekommendationerna. Det här är speciellt viktigt nu då vi står inför flera stora förändringar så som familjeledighetsreformen och barn- och familjetjänsterna förnyas.

Initiatiativet till adressen tog Suomen vauvamyönteisyyskouluttajat ry (Finlands amningshandledarutbildare). Du kan bekanta dig med adressen på deras webbsida.

Förutom Folkhälsan var också Finlands Barnmorskeförbund, Finlands Hälsovårdarförbund, Imetyksen tuki ry, Tehys hälsovårdaravdelning och Suomen Vauvamyönteisyyskouluttajat ry med och överlät adressen.

Det nationella handlingsprogrammet för att främja amning 2018–2022. 

Du hittar också information om amning på Folkhälsans webbplats.

 

Malin von Koskull, Folkhälsans sakkunniga i hälsofrämjande för småbarnsfamiljer