"Vi har öppnat ett helt nytt fönster mot familjerna" - Folkhälsan
18 december 2018

"Vi har öppnat ett helt nytt fönster mot familjerna"

Vad får vi om vi korsar en klassisk tavla med Instagram? Möjligtvis en Komp-apparat! Just nu pågår ett pilotprojekt på Folkhälsanhuset i Vasa. Här förklarar vi hur kommunikationsenheten Komp används för att stärka den dagliga kontakten över generationsgränserna.

 

I oktober 2018 inleddes ett sex månader långt pilotprojekt mellan Folkhälsan och Multitronic Pro i Vasa. Ett visst antal lägenheter i Wasahuset utrustades med Komp-apparater i hopp om att erbjuda en tätare kommunikation mellan familjemedlemmar i olika åldrar.

Komp-apparaten fungerar kort och gott som en kommunikationsenhet för seniorer. En skärm utrustad med en knapp. Till skärmen kan familjemedlemmar skicka bilder och textmeddelanden - och ringa videosamtal.

Ben Bergman jobbar med Komp i Finland. Han medger att mottagandet inledningsvis brukar vara lite svalt.

– Den här apparaten är utvecklad för målgruppen 80+. Många är inte alls teknikfientliga, men visst förekommer det ofta en viss skepsis i början. Men många brukar pusta ut när de ser att det bara finns en på- och av-knapp. Efter en vecka är de flesta seniorer redan sålda. 

Barnbarn skickar bilder från vardagen

Om upplevelsen blir lyckad hänger ofta på familjemedlemmarnas aktivitet. Personen som har Komp-apparaten i sitt hem behöver inte göra något annat än att knäppa på apparaten för att ta emot hälsningarna. Barn, barnbarn och andra vänner skickar bilder och text via en app och hälsningarna landar i skärmen hemma hos mottagaren.

Vissa har till och med sagt att det har förändrat deras vardag helt och hållet

– Appen påminner ganska långt om Instagram och är väldigt lätt att använda. Jag läste en undersökning som visade att finländare över 75 år i regel har kontakt med sin familj och sina släktingar i snitt en gång per månad. Det här är ett roligt hjälpmedel som förebygger ensamhet i vardagen. Vi har ju tekniken som krävs. Det är ju inte svårt att skicka en bild åt mommo mellan varven, säger Bergman.

Videosamtal är också möjliga via apparaten. Det enda mottagaren behöver göra är att slå på apparaten. 

Positiv start på pilotprojektet

Ann-Sofie Peth, serviceledare för Folkhälsanhuset i Vasa, berättar att testperioden hittills har varit mycket positiv.

– Många anhöriga har kanske inte tiden att hälsa på varje kväll - eller ens varje vecka, men alla har tid att skicka en liten hälsning nu som då. Komp-apparaten har varit väldigt uppskattad bland många som bor här i huset. Vissa har till och med sagt att det har förändrat deras vardag helt och hållet, berättar Peth.

– Med hjälp av riktigt enkel teknik har vi öppnat ett helt nytt fönster mot familjen och anhöriga som kanske bor långt borta. Att hålla kontakten ska vara lätt. Jag har själv köpt en Komp åt min mormor när hon fyllde 100 år och nu handlar våra samtal mest om bilderna jag skickar. Hon har en helt annan insyn i vår vardag tack vare den. Tiden mellan besöken känns kortare, säger Bergman.

Pilotprojektet fortgår till början av 2019.