Vi minns Hemming Kronqvist (1933 – 2018) - Folkhälsan
13 augusti 2018

Vi minns Hemming Kronqvist (1933 – 2018)

Hemming Kronqvist var under många årtionden en bärande kraft inom Folkhälsan. På 50-talet kom han som 23-årig lärare i Ytteresse med i folkhälsoarbetet, och han gjorde sig snabbt känd i Österbotten för sin starka övertygelse och sina visioner när det gällde folkhälsoarbete.

Från år 1991 var han ordförande för Folkhälsans landskapsförening i Österbotten och medlem i Samfundets styrelse. I alla olika uppdrag engagerade han sig djupt, satte sig in i frågorna och bidrog i hög grad till verksamhetens utformning.

Hemming Kronqvist hade en avgörande roll då Folkhälsan vid millennieskiftet beslöt att modernisera organisationen och skapa mer ändamålsenliga förutsättningar för att alla verksamhetssektorer skulle blomstra och utvecklas – såväl forskningen, serviceproduktionen med vård och omsorg, som det hälsofrämjande medborgararbetet. Det sistnämnda koncentrerades till Folkhälsans förbund och Kronqvist blev förbundets första ordförande, år 2002. 

Hemming Kronqvist tillsammans med Folkhälsans förbundsdirektör Viveca Hagmark och Bernhard Berglund, ordförande för Folkhälsans landskapsförening i Österbotten. 

Med förbundet förverkligades flera målsättningar – man stärkte det hälsofrämjande och förebyggande arbetet och lyfte fram Folkhälsans betydelse som medborgarorganisation. Dessutom samordnade förbundet landskapsföreningarnas verksamhet, utnyttjade de gemensamma resurserna på bästa möjliga sätt och stärkte demokratin inom Folkhälsan. Hemming Kronqvist var en viktig del i Folkhälsans starka tillväxt i Österbotten – han hade del i allt från Folkhälsanhuset i Korsholm, till Norrvalla, Östanlid och Folkhälsanhuset i Vasa. 2006 lämnade han sina officiella uppdrag inom Folkhälsans men fortsatte aktivt följa med arbetet.