På Östanlid trivs både stora och små - Folkhälsan
31 augusti 2018

På Östanlid trivs både stora och små

10-åringarna Victoria Sandlin och Lea Nynäs skrattar när de övar balansgång i det nybyggda utegymmet. De gillar utegymmet, och konstaterar glatt - ”här finns mycket att göra!”. En stund senare är flickorna i full färd med att testa hur det känns att sitta i en rullstol och navigera längs en slalombana på asfalten.

Till Folkhälsan Östanlid

Det är öppet hus på Folkhälsan Östanlid i Jakobstad och många har kommit för att trivas och umgås i den fantastiska miljön. Doften av nygräddade plättar sprider sig på området. I samband med jubileet bjuder man besökarna på plättar med sylt, vilket visar sig bli ett mycket uppskattat inslag i drop in-evenemanget. 

 

Rehabiliteringen firar 10 år och tillsammans med alla enheter i huset har man ordnat ett fantasifullt kalas för att visa bredden på verksamheten för besökarna. Programpunkterna är många; det bjuds på föreläsningar och promenadfrågesport, här finns en lekfull motorikbana och utmanande rullstolsramper, och den som vill har även möjlighet att testa ute- eller innegymmet. Besökarna kan även göra sin egen smoothie med hjälp av Folkhälsans populära smoothiecykel, eller lära sig mer om talterapi, äldreboendet, dagcentret eller hemtjänsten. Östanlid är även känt för sitt hälsofrämjande eftis där man fokuserar på fysiskt, psykiskt och socialt välmående.

– Här bedrivs så många fina verksamheter för alla åldrar. Miljön på Östanlid är otroligt vacker, med skog och vatten precis runt hörnet. Vi försöker ta tillvara omgivningarna så ofta vi kan, tillsammans med våra klienter, berättar Åsa Lindroos-Lönnbäck som är enhetsansvarig för rehabiliteringen.

Folkhälsan Östanlids enhetschefer Katarina Bredbacka och Åsa Lindroos-Lönnbäck vill att alla ska känna sig trygga och sedda på Östanlid.

Till rehabiliteringsverksamheten hör talterapi, ergoterapi och fysioterapi. Man erbjuder även vattenterapi i den omtyckta inomhusbassängen, och den kanske mindre kända bäckenbottenterapin. De senaste tio åren är det främst kvaliteten som har ökat på terapierna. Man har satsat på utbildning och fortbildning av personalen.

– Men lika viktigt som kvaliteten är det mänskliga bemötandet, säger Åsa Lindroos-Lönnbäck.

Åsa Ahlström, koordinator för Friska Tag, hjälper Cecilia Lasén att fixa en smoothie med Folkhälsans populära smoothiecykel.

Nina Sandlin, som är här med dottern Victoria och hennes kompis Lea, säger att hon har kommit till Östanlid för att se vad Folkhälsan har att erbjuda. Hon är främst intresserad av förebyggande arbete, och som utbildad hälsokunskapslärare vill hon slå ett slag för mera rörelse i vardagen.

– Rörelseglädje är viktigt, och med mera rörelse i vardagen skulle många hållas mera friska, säger hon.

Varje dag arbetar man för att alla ska känna sig trygga, sedda och uppskattade på Östanlid.
Katarina Bredbacka, enhetschef för serviceboendet och vårdhemmen, konstaterar att gemensamt för husets alla verksamheter är omtanken om klienterna och de boende.

– Här vill man att alla ska trivas, umgås och ha det bra. På sina egna villkor.

Huvudbilden: 10-åringarna Victoria Sandlin och Lea Nynäs gillade Folkhälsan Östanlids nya utegym.

Text och foto: Pernilla Nylund