Den splitternya kvartersklubben i Borgå blir knutpunkt i Östra Nyland - Folkhälsan
20 augusti 2018

Den splitternya kvartersklubben i Borgå blir knutpunkt i Östra Nyland

Folkhälsan i Borgå har flyttat till nya lokaler som går under namnet Kvartersklubben. Onsdagen den 15 augusti togs rummen i bruk – då av ett gäng glada barn, fyra mammor och en mormor.

Kom på öppet hus

Folkhälsans kvartersklubb på västra åstranden i Borgå  ska vara en mötesplats för alla åldrar. Rummen kommer att användas för gruppverksamheter, utbildningar, föreläsningar och möten. Verksamheten koordineras fr.o.m. september av Sofia Eriksson, som leder det öppna daghemmet.

 

Familjecafé på onsdag och fredag

På onsdagar och fredagar från klockan 9.30 till 12.30 fungerar Kvartersklubben som öppet daghem. Besöksavgiften för medlemmar i föreningen är två euro per familj och tre euro för icke medlemmar. I priset ingår kaffe eller te.

Öppna daghemmet  finns till för att föräldrar eller mor- och farföräldrar ska få umgås med sina barn och andra familjer utanför hemmet. För de vuxna kan det vara skönt att reflektera över föräldraskapet med andra i samma livssituation, eller bara byta miljö och träffa människor. Samtidigt lär sig barnen att umgås med andra barn i grupp.

- I dag råkade här vara mammor och en farmor på plats. Men hit söker sig också pappor som vill ordna sysselsättning för sina barn, säger Eriksson.

Under öppningstillfället leker barnen fritt, sitter i ring och sjunger ramsor, lyssnar på högläsning och äter medhavd mat i det välutrustade köket. Barn i alla åldrar och med alla modersmål är välkomna.

- I våras hade vi en hel del familjer som talade annat än svenska, säger Eriksson.

Öppna daghemmet ordnades tidigare i lokaler på andra sidan ån i Borgå.

För stora och små 

Kvartersklubben är utrustat med ett stort kök och en rymlig matsal. Tanken är att det ska användas av grupper i olika åldrar. Folkhälsan ordnar bland annat matlagningsgrupper för äldre och för vuxna som jobbar med barn. I november kör en matglädjekurs för dem som jobbar med äldre i gång.

- Folkhälsans verksamhet i Östra Nyland kommer att styras till Kvartersklubben. Avsikten är att skapa interaktion mellan generationerna, säger Egil Mattsson, samordnare för hälsofrämjande verksamheter i Östra Nyland.

Folkhälsan har en rad idéer på hur Kvartersklubben kunde utnyttjas och en del av höstens programpunkter är redan fastslagna.

Under Östra Nylands hälsonätverksträff den 12 oktober kommer deltagarna att besöka Kvartersklubben. Temat för träffen är ett jämställt föräldraskap.

För närståendevårdare ordnas fyra träffar på Kvartersklubben under höstterminen. För äldre generationer ordnas bland annat minnesträning, hälsosamtal, balans- och styrkeövningar till musik. "I balans med Monica" är ett hälsofrämjande program för personer som fyllt 65 år och leds av Monica Gustafsson, styrelsemedlem i Folkhälsan i Borgå. Kursen ordnas på onsdagar i samarbete med medborgarinstitutet i Borgå.

Unga som kämpar med stresshantering, återhämtning, nervositet, självkännedom, värderingar och tidshantering kommer under hösten att kunna delta i må bra-kursen RennoX, som ordnas vissa onsdagskvällar i samarbete med Borgå medborgarinstitut.

För dem som är kulturellt intresserade ordnas Kultur och hälsa tre tisdagar under hösten med samling utanför Kvartersklubben. De guidade turerna till konstutställningar, gravgården och Veteranrummet i Borgå är gratis och öppna för alla.

Annan verksamhet som drar i gång i Kvartersklubben under hösten är en babyberöringsutbildning, gruppen Föräldraskapet främst och en grupp för ensamma.

Borgåbor erbjuds hemtjänst

Nytt för Borgå är den flexibla hemtjänsten, som drar i gång vilken dag som helst.

- Vi erbjuder traditionella tjänster såsom duschhjälp och medicinering, men också hjälp med att spika en spik i väggen och andra vardagssysslor, säger Catja Mantere, föreståndare på Välfärd, som ansvarar för hemtjänsten.

Hemtjänsten kan också fungera som följeslagare till läkare, olika evenemang eller andra situationer där det behövs en hjälpande hand. För äldre som har anhöriga på annan ort men fortfarande vill leva självständigt, fyller Folkhälsans flexibla hemtjänst många behov.

- Man kan behöva hjälp regelbundet, intensivt under en rehabiliteringsperiod, eller bara någon gång nu och då. Vi erbjuder hemtjänst för Borgåbor både på finska och på svenska, säger Mantere.

Kvartersklubben ligger i bottenvåningen på ett flervåningshus i ett nybyggt kvarter där många äldre bor. Folkhälsan äger fem hyreslägenheter som är reserverade för personer med synskada samt en lägenhet som Folkhälsans hemtjänst har till sitt förfogande.

Text och foto: Jenny Blomqvist