Världshälsodagen – barn ritar det som får dem att må bra - Folkhälsan
06 april 2018

Världshälsodagen – barn ritar det som får dem att må bra

För att fira Världshälsodagen har vi bett barn i Folkhälsans eftis rita teckningar kring temat ”Vad får mig att må bra?”. Teckningarna är målade av barn på Fritids på Östanlid i Jakobstad.

I år är det 70 år sedan Världshälsorganisationen WHO bildades. Temat för Världshälsodagen den 7.4. 2018 är Hälsa för alla. I och med årets jubileum vill WHO uppmärksamma vikten av en heltäckande hälsovård och det faktum att hälften av jordens befolkning fortfarande inte har full tillgång till nödvändig social- och hälsovård.

Heltäckande hälsovård innebär att alla kan få de hälsovårdstjänster de behöver utan att det leder till ekonomiska svårigheter. Ungefär hundra miljoner människor drabbas fortsättningsvis av extrem fattigdom då de måste betala för hälsovård.

Hur hälsovården organiseras för att alla ska få en god vård är högaktuellt också i Finland just nu i och med den pågående social- och hälsovårdsreformen.

Folkhälsan och WHO

Under 1980-talet utvecklade WHO ett mer mångfasetterat sätt att se på hälsa. Deras program om hälsofrämjande omfattade samhällets alla funktioner och nivåer och betonade en sund hälsopolitik och en social miljö som främjar hälsa. WHO utmanade sina medlemsländer att utveckla sina hälsoprogram enligt strategin ”Hälsa för alla år 2000” något som Finland också gjorde.

Det friskvårdsprogram som Folkhälsan utvecklade under 1980-talet följde WHO:s riktlinjer och byggde på en helhetssyn på människan.
Idag betonar WHO policyramverket Hälsa 2020 för Europas del. I ramverket prioriteras hälsa ur ett livscykelperspektiv, delaktighet, regionens hälsoutmaningar, att stärka människorelaterade hälso- och sjukvårdssystem och att skapa motståndskraftiga samhällen och stödande miljöer.

– I Folkhälsans hälsofrämjande arbete följer vi också i dag dessa principer. Ett livscykelperspektiv är kännetecknande och delaktigheten och engagemanget betonas. Vi vill skapa närmiljöer som stöder hälsa och livskvalitet och samarbetar med bl.a. daghem och skolor för att skapa sociala miljöer som stöder hälsa, säger Folkhälsans förbundsdirektör Viveca Hagmark.