Amelie samlade in 2 016 euro till barnverksamhet - Folkhälsan

19 maj 2017

Amelie samlade in 2 016 euro till barnverksamhet

Genom att sälja majblommor har 9-åriga Amelie Aganimov samlat in 2 016 euro till Folkhälsans förening i Esboviken och deras hälsofrämjande arbete med barn och unga.

Amelie Aganimov har under våren sålt så många som 630 majblommor. Majblomsförsäljningen, som arrangeras av Folkhälsan, är ett sätt att samla in medel till Folkhälsans föreningars hälsofrämjande verksamhet för barn och unga. Just Esbovikens insamlade medel delas ut till dagisar, förskolor, skolor och eftisar i området. Dessa kan söka om pengar för till exempel aktivitetsdagar, motionsredskap, reflexvästar och lägerskolor.

– Det ät trevligt att hjälpa andra barn, sälja och träffa folk, säger Amelie Aganimov när tidningen Folkhälsan träffar henne vid köpcentret Lippulaiva i Esbo under den sista insamlingsdagen.

Det är oftast här hon brukar stå och sälja, med mamma Nina Weckström som övervakar i bakgrunden.

– Jag brukar börja med att säga ”ursäkta” och berätta vart pengarna går. Sen brukar jag alltid tacka för att de köper eller för att jag fått störa dem om de låter bli, säger Amelie Aganimov.

Ibland blir det ”nej tack” eller ”nej tack jag har redan köpt”. Oftast är det äldre kvinnor och par som köper blommorna.

Amelie medger att hon blivit mycket modigare av att sälja majblommorna.

Majblomspinsen kostar 4 euro och nålen kostar 2 euro. För varje såld pins får försäljarna behålla 80 cent och för varje såld nål 40 cent. Det blev således en hel del slantar i Amelies spargris. Men vad hon ska göra för pengarna har hon ännu inte bestämt.

Amelie ringde också själv och bokade tid för att gå till banken för att överföra pengarna till föreningens konto. Mamma Nina Weckström ville göra det till en lärorik upplevelse för dottern.

Under vintermånaderna sålde Amelie också luciamärken till luciainsamlingen och landade på 220 sålda märken och 704 euro till Folkhälsans arbete med utsatta barnfamiljer.

– Det är fint att Folkhälsan ordnar dessa insamlingar, där barn får vara delaktiga. Barnen får se och uppleva att deras insats spelar en stor roll. Det är viktigt. Det har gjort henne mycket självsäkrare och duktig på att framföra sin sak. Dessutom har det varit härligt att se hur vissa kunder lyst upp då Amelie talat med dem, kanske det varit dagens höjdpunkt att få samtala med ett barn? Hon har fått mycket beröm och även kramar och klappar på axeln, samt fått höra att en del själv sålt majblommor som barn, säger Amelies mamma Nina Weckström.