Därför utlyser vi skol- och dagisfred - Folkhälsan
21 augusti 2017

Därför utlyser vi skol- och dagisfred

Torsdagen den 24.8.2017 utlyses skol- och dagisfred i Finland. Årets tema är ”rätt att drömma, rätt att vara den du är”. Folkhälsan är med och arrangerar freden och erbjuder samtidigt material för Dagisfred. Här förklarar elever från Zacharias Topeliusskolan i Helsingfors varför skolfreden är viktig.

Indar Holmström, Ella Keturi, Ingrid Maula, Jessica Huhtio, Rafaela Marschan och Taiga Teir går i femte klass på Zacharias Topeliusskolan. För dem är det självklart att ingen ska lämnas utanför vid en lek. De har flera tips på hur man kan göra om man märker att någon känner sig utanför.

– Man kan försöka trösta och be personen med i leken i stället för att vänta på att hon eller han kommer med, säger Marschan.

De övriga håller med. Holmström tipsar om att man kan fråga varför eleven känner sig utanför och försöka få eleven på bättre humör.

– Man kan säga att du kan vara med mig och säga till vännerna att de också ska komma, säger Maula.

Alla har varit med om situationer då en elev känt sig utanför.

– Det var en gång en ny flicka som inte vågade komma fram så jag frågade om hon vill leka med oss, berättar Marschan.

Maula har stått upp för en yngre elev som blev mobbad.

– De sa att hon hade kissat i byxorna men jag sa att man inte får säga så.

Skolfreden ger trygghet

Alla sex har en förklaring på varför en elev väljer att mobba någon annan – ofta handlar det om osäkerhet och att man kanske själv blivit mobbad.

– Men man kan också vara avundsjuk, säger Teir.

Marschan förklarar att eleven kanske mår dåligt och kan ha problem hemma.

– Kanske det är någon som är rädd för att inte själv få vara med, säger Huhtio.

Holmström håller med.

– Man känner sig utanför och liten och försöker visa sig stark.

Ett tips är att försöka förstå mobbaren.

– Man kan försöka vara snäll och säga att sluta med det där, du får leka med oss, säger Marschan.

Skolfreden tycker alla att är viktig.

– Den påminner oss om att alla är lika mycket värda, att man ska få känna sig trygg och att det är roligt att lära sig, säger Keturi.

Folkhälsan har material också för dagisfred

Skolfreden, som i år utlyses i Helsingfors, arrangeras i samarbete mellan Folkhälsan, Mannerheims barnskyddsförbund, Utbildningsstyrelsen, Polisen och Suomen Vanhempainliitto.

Samtidigt utlyses Dagisfred i cirka 30 daghem. Syftet med Dagisfred är att förebygga mobbning och ensamhet bland barn redan i tidig ålder. På Folkhälsan har vi skapat material för daghemspersonal -barn som stöd för att komma igång med arbetet. Dagisfred koordineras av Folkhälsan, Mannerheims barnskyddsförbund och studerande vid yrkeshögskolan Novia.