Hjärndagen

Den hållbara hjärnan

Save the date - Hjärndagen ordnas igen lördagen 19.11.2022! Huvudtemat i år är den hållbara hjärnan. Kom med på en inspirationsdag fullspäckad med aktuella och intressanta föreläsare!

 

Plats: På plats på Norrvalla samt distans via streamning
Arrangör: Folkhälsan och Förbundet för mentala tränare i Finland

Pris

59 euro / person

Ta del av de senaste rönen inom hjärnforskning, psykiskt välmående och mental träning! Bli inspirerad av såväl teoretiska som praktiska inslag och få konkreta tips runt vår förmåga att själv inverka positivt på vårt mentala välbefinnande.

 

Programmet för Hjärndagen 2022

8:30  Dörrarna öppnas, registrering och kaffe, online öppnas kl 9.00

9.00   Öppning

9:15   Inledande paneldebatt 

9.45  Tanja Linnavalli - En hållbar hjärna genom lärandet

10:30   Hjärnpaus

10.45   Case med Amy & Daphne - Hjärnvänlig återhämtning

11.30   Lunch och minimässa på Norrvalla

12:30   Ben Furman - Hjärnsmart växelverkan

13:15  Hjärnpaus 

13.30  Case med Amy & Daphne - Trygga tankar hjälper hjärnan vila

14:15  Lena Skogholm - Den hållbara hjärnan i arbetet och ledarskapet

15:00   Dagen avslutas

15-16   Minimässa på Norrvalla

 Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Under dagen får du:

 • Ta del av den senaste rönen inom hjärnforskning, psykiskt välmående och mental träning
 • Bli inspirerad av såväl teoretiska som praktiska inslag
 • Konkreta tips runt vår förmåga att själv inverka positivt på vårt mentala välbefinnande
 • Lära dig mer om den fantastiska hjärnan, helt enkelt!

 

Programledare är Amy Skogberg som driver podden Mentalkanalen.

I trivsam och karismatisk Mentalkanalen-stil guidar Amy dig genom denna konferens.

Amy är utbildad mentala tränare. I sin podcast Mentalkanalen dyker hon in i hjärnans labyrinter och letar fram nycklar till ett bättre välmående. Hon bjuder på egna och andras erfarenheter, den senaste forskningen samt konkreta tekniker för att förebygga psykisk ohälsa.

Anmäl dig här

Klicka på kursen nedan för att anmäla dig

1 st. i

Varför träna hjärnan?

Hjärnan skapar känslor, formar tankar, lagrar minnen och styr allt som händer i kroppen. Vi är en helhet med olika aspekter och beståndsdelar, mellan vilka vi behöver hitta en balans - den fysiska, psykiska, emotionella, psykosociala, själsliga, sociala och den yttre fysiska miljön.

Nyckeln är att identifiera sätt som fungerar bra för oss som en del av den egna personliga strategin för att främja motståndskraft och övervinna problem. Det är
inget man har eller inte har, men den kan vara olika stark för olika individer.

Vi är olika och reagerar på olika sätt i olika sammanhang. Det handlar om flexibilitet, beteenden, styrkor, tankar och handlingar som vi kan lära oss och utveckla.

Genom neurovetenskap kan vi lära känna hjärnan och hur den fungerar - lättare hantera de yttre kraven på bl.a. problemlösning, innovativt tänkande, lärande, samspel och empati. Hjärnan är formbar – föränderlig och anpassningsbar.

Hur vi ser på oss själva och våra egna möjligheter har betydelse. Genom att förstå vilka styrkor och förmågor vi har, ges vi möjlighet att utveckla och använda dem.

Hjärnans jobb är att skanna omvärlden och ibland uppstår det oro och stress. Med olika verktyg kan vi förebygga och stärka välbefinnandet samt den mentala styrkan. Vi kan lära oss hantera olika situationer.

Men, ifall oron blir alltför stor och katastroftankar tar över, behöver vi tillgänglig professionell hjälp genom terapi eller specialistvård i gott samförstånd med det förebyggande arbetet.

När vi är en del av ett sammanhang känner vi oss trygga och har lättare att anpassa oss. Varje dag lär vi oss något om oss själva och utvecklas genom olika upplevelser. Vi blir medveten om vår inre styrka när vi känner oss sköra, men även när vi känner oss trygga. Vi växer som människor i både vardag som i det professionella när vi ger näring till en positiv syn på oss själva och omvärlden.

Varje dag ger möjlighet att utveckla det egna självledarskapet, som individ och i det professionella. Vårt viktigaste uppdrag är att utvecklas som människa, men det kräver ett godkännande från dig själv.

Presentationer av föreläsningarna

Tanja Linnavalli (FD) är kognitionsvetare och musikpedagog, som arbetar som universitetslektor vid Pedagogiska fakulteten i Helsingfors Universitet och utför forskning i Finlands Akademis Spetsforskningsenheten för musik, medvetande, kropp och hjärna. Hon är intresserad t.ex. av barnens kognitiva och socioemotionella utveckling samt med att stödja den genom olika interventioner. 

En hållbar hjärna genom lärandet

Psykologisk trygghet är en viktig förutsättning för lärande och motivation behövs i alla lärande situationer, oberoende ålder. Vad behövs för att bli motiverad och vad händer i hjärnan då man är motiverad att lära sig?

Ben Furman, är specialläkare inom psykiatri och psykoterapeut och lärare av lösningsfokuserad psykoterapi och coachning, Ben har skrivit ett antal böcker varav många finns översatta till svenska.

 

Hjärnsmart växelverkan

Hur skapar man en hjärntillstånd som främjar problemlösning och brainstorming? Vad är blamestorming och hur kommer man ur den? Hur skapar man kontakt med den kreativa delen av hjärnan för att finna lösningar i stället för att grubbla in i problemen.

Lena Skogholm som är beteendevetare, författare och inspirationsföreläsare (Årets talare 2021 i Sverige) leder oss in i tanken om bl.a. ett ledarskap och en arbetsmiljö som är ”hjärnsmart”.

Den hållbara hjärnan i arbetet och ledarskapet

Det är inte lätt att vara ”sitt bästa jag” när vi samtidigt kämpar med näsan ovanför vattenytan. Vi har mycket att vinna på arbetsmiljöer, som skapar trygga hjärnor hos chefer och medarbetare - trygghet för individen och en känsla av tydlighet och gemenskap på arbetsplatsen.

Kontakt

  • Thomas Asp

   Träningschef, Norrvalla

  • tfn:
   050 505 1139

  • Kontakta
  • Karoliina Laaksoharju

   T.f. enhetschef för Solvalla/ idrottsproducent.

  • tfn:
   050 490 8818

  • Jobbar på Solvalla med utbildningar, idrottsrelaterade evenemang och projekt.

   Visa mer
  • Kontakta