Information om studiens gång

Information om studiens gång

I XAGE-studien undersöker vi motionens påverkan på åldringsprocessen hos 50-70 år gamla vuxna.

XAGE-studien är en sex månaders motionsintervention. I början av studien deltar man i fyra skilda forskningsbesök där vi samlar in data gällande olika åldranderelaterade faktorer genom att mångsidigt använda olika metoder. Dessutom mäter man fysisk aktivitet och sömn hemma under sju dagar. På basis av dessa mätningar säkerställer vi att varje deltagare är lämplig för studien och kan delta i studien på ett säkert sätt.

Efter de fyra forskningsbesöken lottas deltagarna ut antingen till kontrollgruppen eller motionsgruppen för de sex månaders intervention. Deltagarna i kontrollgruppen får de nationella rekommendationerna för fysisk aktivitet. Annars fortsätter de sitt normala liv. Deltagarna i motionsgruppen får ett motionsprogram som innehåller både stavgång och träning med gummiband. De kommer att självständigt motionera 4–5 gånger i veckan hemma, men deltagarna kommer att instrueras innan interventionen och träningen börjar. Dessutom kontaktas deltagarna regelbundet under hela motionsinterventionen.

Alla deltagare ska skriva ner sina motionspass i en motionsdagbok under hela motionsinterventionen och använda Oura-ring. Dessutom mäts fysisk aktivitet varannan månad m.h.a. en aktivitetsmätare. Deltagarna i motionsgruppen ska också använda hjärtfrekvensmätare i varje motionspass av motionsprogrammet.

Studien slutar efter sex månaders intervention och samma forskningsbesök och mätningar upprepas då. Efter studien får varje deltagare feedback på basis av sitt eget forskningsresultat.

Allmänt om studiemetoder och undersökningar

Mätningar som hör till studien görs i Helsingfors (Tölö, Mejlans) i Folkhälsans forskningscentrum, HUSLAB och Arbetshälsoinstitutet. Mätningarna utförs i fyra delar samt hemma under sju dagar. Mätningarna görs både i början och i slutet av interventionsperioden.

Första forskningsbesöket innehåller vilomätningar så som blodtryck, hjärtfrekvens och kroppssammansättning samt test för funktions- och prestationsförmåga så som greppstyrketest och gånghastighetstest. Dessutom svarar deltagarna på ett frågeformulär.

Andra forskningsbesöket är ett fasteblodprov i HUSLAB. Dessutom deltar man i ett glukosprov (sockerbelastning) innan studien börjar för att kunna utesluta diabetes.

Tredje forskningsbesöket är ett fysiskt cykeltest (spiroergometri) i Arbetshälsoinstitutet. Du ska cykla och börja vid låg intensitetsnivå ända tills din egen maximala ansträngning. Testet görs under övervakning av en specialistläkare i klinisk fysiologi och målet är att definiera din fysiska prestationsförmåga.

Fjärde forskningsbesöket innehåller mätning av pulsvågshastighet.

Hemma mäter man fysisk aktivitet och sömn i sju dagar med hjälp av en ActiGraph-aktivitetsmätare och Oura-ring.