Jobba som eftisledare - Kajsa

"Jag blir aldrig trött på att tala med barnen"

Kajsa sadlade om från husförsäljare till nöjd eftisledare. ”Jag vet att vi har lyckats då ett barn inte vill gå hem på eftermiddagen utan hellre hade stannat på eftis hela kvällen”, säger Kajsa Forsman.

Kajsa Forsman är ledare på Kungsgårds eftis i Esbo som det här läsåret har 36 barn som deltar i verksamheten.

– De går på ettan och tvåan. Då jag först blev bekant med eftisverksamheten i Finland tänkte jag att det är alldeles för kort tid, i Sverige har ju barnen fritids betydligt högre upp i åren. Men med den erfarenhet jag har nu tänker jag att barnen i tvåan så här framåt våren börjar vara ganska klara med eftis, säger Kajsa.

Hon är själv svensk och jobbade länge i Sverige med att sälja hus. Då hennes barn kom upp i skolåldern flyttade hon med man och barn till Finland, då hennes finlandssvenska man ville att barnen skulle gå i finländsk skola.

– Jag pluggade finska, men det gick väl sådär. Sedan fick jag tips av en bekant om jobbet som eftisledare och tog kontakt med Folkhälsan.

Utomhus i ur och skur

På den vägen är det och Kajsa har jobbat på Folkhälsans eftisar i Grankulla, Mårtensbro, Vindängen, Storängen och nu i Kungsgårds.

– Jag älskar att tala med de här ungarna, jag blir aldrig trött på det, säger Kajsa.

Kontakten med barnen och möjligheten att jobba utomhus ser hon som de stora trivselfaktorerna i yrket.

– Jag och min parhäst Jonathan får nästan dra lott om vem som måste gå in och vem som får stanna ute, säger Kajsa.

På Kungsgårds eftis är barnen ute i alla väder, alla har regnkläder och vinterkläder, men senare på eftermiddagen brukar en del av barnen som stannar längre också få gå in.

– Vi håller hårt på att varken barn eller vuxna tittar i telefoner eller på surfplattor, särskilt under utomhusvistelsen. Och det går bra. Mina kolleger Jonathan Gripenberg och Petter Forsskåhl hittar på massor av lekar och har så mycket energi. Det är fördelen med att jobba tillsammans med de här unga männen, säger Kajsa.


Folkhälsan understöder fortbildning

Eftisledarna byts ut ganska ofta. Speciellt ungdomar som kombinerar jobbet med studier kanske jobbar som eftisledare bara några år. Därför är det bra att det finns en del ledare som är i ett annat skede av livet och som borgar för kontinuitet.

– Vill man jobba bara deltid så är det här ju perfekt, säger Kajsa.

Hon får dessutom med stöd av arbetsgivaren utbilda sig till behörig eftisledare på Axxell. Det är i Folkhälsans intresse att ha tillräckligt med behöriga ledare.

Bra att veta

  • Vi har 9 eftisar i huvudstadsregionen, ett i Vanda och 8 i Helsingfors.
  • Eftisverksamheten i huvudstadsregionen koordineras från Folkhälsanhuset i Brunakärr på Mannerheimvägen
  • Cirka 30 eftisledare
  • Enhetschef och koordinerare för eftermiddagsverksamheten stöder eftisteamen
  • Våra eftisledare kan ha många olika utbildningar, till exempel idrottsinstruktörer, fysioterapeuter, ergoterapauter, närvårdare, och förstås alla traditionella utbildningar inom barnsektorn
  • Jobbet går att kombinera med andra jobb/studier etc. Vi har ledare som kombinerar jobbet med närvårdarjobb på våra grupphem för äldre
  • En del av våra eftisledare har sadlat om efter en längre arbetskarriär för att jobba med något ”Helt annat”.

Folkhälsan har eftis på många håll i Svenskfinland och på språköarna. Kolla in hela listan här 

  • Vi vill hitta det roliga med eftis för barn och personal, se möjligheterna.
  • Vi vill vända det ”jobbiga” (suck, det regnar i morgon) till något positivt (alla packar med stövlar och galonkläder i morgon för vi skall hoppa i vattenpölarna)
  • Vi vill komma nära barnen, vi betyder mycket för dem, vi får vara med dem. Vi får så mycket glädje och inspiration av dem. Växelverkan blir positiv för både ledare och barn. 

  • Viktigt med stark ledarroll
  • Vi är ute i naturen!
  • Vi har ett säkert nätverk av sakkunniga och är möjligheternas arbetsplats, vi kan långt skapa det vi vill tack vare den sakkunskap vi har inom organisationen: kost, mobbningsförebyggande, trafik och säkerhet, natur och miljö, hygien.
  • Vi jobbar för att våra eftis ska vara hälsofrämjande och ordnar kurser i ämnet för personalen.

Vill du veta mer om att jobba på eftis? Kontakta oss

    • Helena Pulkkinen

      Enhetschef, eftermiddagsverksamheten i huvudstadsregionen och Åbo

    • tfn:
      050 376 8196

    • Kontakta