Kost

Mat ger hälsa
Bra mat för barn och unga lägger grunden för hälsa och lärande. Måltiderna är också viktiga stunder för gemenskap och trygghet. Vi erbjuder material för både familjer och pedagoger som ill främja goda matvanor.
För dig som arbetar med barn och unga finns även stödmaterial för att skapa positiva måltidsmiljöer och uppmuntra till nyfikenhet kring mat.
Kost för barn och unga
Från enbart bröstmjölk till fast mat
Amning eller ersättning täcker behovet av såväl energi som näring upp till 6 månaders ålder. Under hela första året är modersmjölken eller ersättningen den huvudsakliga maten för bebisen.
Enligt våra nationella näringsrekommendationer kan föräldrarna börja ge små smakportioner vid 4–6 månaders ålder, om bebisen visar intresse för det, men amning/ersättning är fortfarande den huvudsakliga födan. Bebisen är mogen att börja äta fast mat då hen kan sitta stadigt själv och föra mat till munnen. Att börja ge fast mat till bebisen kan kännas svårt och stort, det är nytt för både vuxna och bebisen. Här finner du information som kan komma till nytta, eftersom det brukar uppstå en del frågor i början. Hitta ett sätt som fungerar för er med maten, och stressa inte.
Ladda ned material
Broschyren Grönsaker frukter bär ger konkreta tips åt både föräldrar och daghemspersonal om hur vi vuxna på ett roligt sätt öka barnens intresse för nya smaker. Även Kocka på-materialet bjuder in barn till ett smakäventyr. Den årliga Gimme5-kampanjen erbjuder aktiviteter till lågstadieskolor, häng med!
Det är viktigt att äta mångsidigt, regelbundet och tillräckligt för att orka och må bra i vardagen. Förhållandet till den egna kroppen har ett starkt inflytande på vår självbild och att reflektera över vårt kroppsförhållande kan hjälpa oss må så bra som möjligt.
Hur kan du stöda unga i att utveckla ett sunt förhållande till mat och kropp? Folkhälsan och Livslust-projektet har i samarbete skapat ett undervisningsmaterial om regelbundet ätande och acceptans av den egna kroppen. Materialet består av två filmer, som riktar sig till 13–18-åringar samt av ett tilläggsmaterial bestående av diskussionsunderlag och bildkort.
Behovet av undervisningsmaterialet har framkommit bland annat av resultaten i Hälsa i skolan undersökningarna, som visar att många unga hoppar över morgonmålet. Filmerna och det tillhörande materialet kan användas av lärare på högstadier och på andra stadiet, men också av andra som möter ungdomar. Materialet tar upp vikten av mångsidigt och regelbundet ätande och hur det påverkar vår ork i vardagen. I materialet behandlas också kroppsacceptans och faktorer som påverkar våra attityder gentemot kroppen och utseendet.
Hur kan du använda materialet?
Filmerna med tillhörande material är utvecklade för att stöda läroplanen i både högstadiet och på andra stadiet. Materialet tar bl.a. upp den ungas självbild, sömn- och kostvanor samt hur den egna livsstilen och konsumtionsvanor inverkar på hälsan. De unga uppmuntras att ta upp egna erfarenheter och diskutera frågeställningar med stöd av tilläggsmaterialet. Tilläggsmaterialet ger även dej som ledare möjligheten att på ett lämpligt sätt anpassa diskussionen till åldersgruppen.
Nedanstående diskussionsunderlag kan du som lärare eller ungdomsledare använda dig av då du diskuterar filmerna om mat och kropp med dina elever eller studerande. Med hjälp av frågorna kan ni diskutera de tankar som filmerna väckt. En del av frågorna kan kännas tunga och väcka känslor. Det går bra att modifiera frågorna så de passar din grupp.
Materialet är finansierat av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Kontakt

Linda Hongisto
Koordinator kost och hälsa
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1061

Sophia Le Roux
Projektledare, Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1944

Susanna Strandback
Sakkunnig inom kost och hälsa
Sakkunnig
Österbotten
040 839 5598
Hållbart på menyn podcast - lektionshelhet om kostvanor för andra stadiet
Vill du som jobbar i skola diskutera kostvanor med tonåringar? Vi erbjuder ett färdigt material som kan användas under lektioner eller i smågrupper. Använt i undervisning i bl.a. hållbar utveckling och modersmål.
Undervisningsmaterialet är baserat på podcasten Hållbart på menyn och erbjuder flera lektionsplaner att välja mellan så att du kan anpassa innehållet till din undervisning och grupp! Temat för podcastens fyra episoder är hälsosamt och hållbart ätande ur olika perspektiv. I podcasten intervjuas experter av studerande på Prakticum och Hållbart på menyn-projektets projektledare.
För att bygga upp en lektionshelhet väljer du ett podcastavsnitt och sedan ett av tre möjliga tilläggsmaterial som är hör till den episoden. Tilläggsmaterialet finns som separata bilagor som antingen printas ut eller används elektroniskt.
Materialet är utformat för yrkesskolor men kan också användas i gymnasier och ungdomsverkstäder. Det är redan använt på lektioner i hållbar utveckling och modersmål.
Videon nedanför kan användas för att väcka de ungas intresse innan lektionen börjar.
Kan matprat leda till matfajt i klassen?
Kolla videon och använda materialet för att ta upp matfrågan i din klass.
Kontakt

Sophia Le Roux
Projektledare, Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Nyland
044 788 1944

Ebba Håkans
Projektledare, Hållbart på menyn
Verksamhetskoordinator
Österbotten
0447883678