Kocka ute

Lätta recept för utflykter i naturen

Packa med dig lunch eller middag för att göra skogsutflykten lite extra trevlig och ta vara på familjens eller vännernas gemensamma tid genom att flytta ut maten i det gröna. Här får du tre enkla recept.

Om projekt Naturkraft

Maten brukar smaka bättre ute i skog och mark. Hösten är dessutom en härlig tid att njuta av naturen. Har du barn kan du gärna ta med dem redan i planeringen av utflykten, både då det gäller utflyktsmål och mat. Om möjligt, förbered maten så långt det går där hemma. Själv brukar jag ha olika burkar med färdiga innehåll som är lätta att plocka fram under matsituationen ute.

Hösten är också praktisk då allt inte behöver packas i kylkassar, mycket håller i utetemperaturen. Det går bra att packa med sig mat som inte behöver värmas. Ta med er färskt bröd och rör ihop en härlig tonfiskröra. Om ni har tillgång till eldplats rekommenderar jag varmt enkla smörgåsar som går att grillas med hjälp av halster.

Om pizza hör till familjens favoriter lönar det sig att prova på egna pizzor över öppen eld eller på trangia. Jag har använt en liten muurikka-panna med skaft för att tillreda pizzan, men det går lika bra med en stekpanna eller locket till trangian om man använder trangia.

Fruktbitar och grönsakspinnar enligt säsongen hör till standardutrustningen. De kan ätas som förrätt, mellanmål, efterrätt, då man behöver lite extra energi under dagen. Fungerar alltid!
Själv brukar jag ha något lite extra som en överraskning, nötter och torkad frukt, kanske en liten chokladbit eller något annat sött. Det behövs ofta då tröttheten vill ta över hos de minsta och ibland även hos oss vuxna. Sista tipset: Glöm inte kaffetermosen:)

 1. Dubbelsmörgåsar som kan grillas över öppen eld

  • Den traditionella smörgåsen med ost och skinka, extra sting med Dijon senap.
  • Den vegetarisk smörgåsen med ost, groddar och saltgurka,
  • Den lyxiga smörgåsen med chevréost och rödbetor eller en pizzainspirerad med mozzarella, pesto och tomat
  • Den orientaliska mackan med curry kyckling-fyllning
  • Seglarmackan med räkor, dill och ägg

2. Pizza med egen fyllning


Ta med färdiga botten eller tortillabotten.Tomatsåsen kan i all sin enkelhet vara en tub med tomatpure som du tar med. Var försiktig så de inte bränns i botten.

  • Favoritfyllning för barnen: tomatsås, ost och skinka, tomatsås och mozzarellaost
  • För vuxen smak: färskost och svamp

3. Tonfiskröra med färskt bröd


Skär upp paprika och salladsblad färdigt i en burk. Fyll brödet med ingredienserna och njut med valbar dricka som ni har med er.

Text och foto:

Nea Törnwall, projektledare för Folkhälsans projekt Naturkraft för familjer