Flyktingar från Ukraina till Folkhälsan - Folkhälsan
11 mars 2022

Flyktingar från Ukraina till Folkhälsan

Halv tre på morgonnatten i torsdags startade en buss från Oravais fullpackad med mat och hygienartiklar ner till gränsen mellan Polen och Ukraina. På hemvägen har bussen med sig 43 flyktingar som kommer att stanna i några dagar på Folkhälsans Norrvallaenhet i Vörå.

Anna Pensar-Kuivamäki, rektor och enhetschef vid Folkhälsans Norrvallaenhet i Vörå blev i tisdags uppringd av Katarina Heikius.

– Katarina undrade om vi skulle ha möjlighet att ta emot dem på Norrvalla och det har vi lovat att göra. Om allt går enligt plan anländer bussen till Vörå på tisdag nästa vecka.

Det är främst kvinnor och barn som kommer med bussen till tryggheten på Norrvalla. Det som behövs först är tillfällig inkvartering några dagar så att de berörda har en chans att hinna fundera hur de vill göra framöver.

Bilden: Bussen packas i Oravais av Oleksandr Fedorko. Foto: Katarina Heikius.

– Personerna kommer främst att vara i behov av en dusch, en säng att sova i och mat. Jag är glad att vi hade möjlighet att reagera snabbt och att vi kan göra en insats som har betydelse, säger Pensar-Kuivamäki.

I söndags (6.3) beslöt Oravaisborna Katarina Heikius, Benita Öling och ukrainafödda Olena Galschenco att fylla en buss med förnödenheter och att på hemvägen ta med sig flyktingar till tryggheten i Österbotten. Tre och ett halft dygn senare är två bussar på väg, en från Oravais och en från Vasa, till Medyka i Polen.

– Förnödenheterna ska föras in i Ukraina via den gröna korridoren vid Medyka, berättar en av initiativtagarna, Katarina Heikius, som till vardags arbetar som verkställande direktör för Högskolestiftelsen i Österbotten.

Bilden: Förnödenheter som skall packas in i bussen. Foto: Katarina Heikius.

På plats i Medyka hjälper frivilliga hjälparbetare att förbereda de flyktingar som kommer med tillbaka till Österbotten.

– Flyktingarna i Oravaisbussen körs direkt till Norrvalla i Vörå där de får vila upp sig några dagar innan de söker asyl eller söker annat boende. Det finns platser reserverade åt dem vid Vörå flyktingförläggning.

Katarina Heikius säger att hon och de andra initiativtagarna är helt överväldigade över den hjälpsamhet och stöd de mött.

– Vi hoppas kunna inspirera andra att gå från tanke till handling. Med beslutsamhet, samarbete och vilja kommer man långt. Vi vill tacka alla som stöder vår ”Ukrainska hjälpbuss”. Vi fick inte allt att rymmas i bussarna så vi har redan börjat planera en resa till, säger Heikius.

Bilden: Till vänster Sviatoslav Galchenko och till höger chaufförerna Anna-Lena och Tommy Krooks. Foto: privat.

På bilden högst uppe från vänster: Olena Galchenko, Oleksandr Fedorko, Tania och Olha Kozlovy. Foto: Katarina Heikius.

Text: Tomas von Martens