Folkhälsan Swimrun – en utmaning som passar både elit och nybörjare! - Folkhälsan
10 september 2020

Folkhälsan Swimrun – en utmaning som passar både elit och nybörjare!

Folkhälsan Swimrun går av stapeln nu för sjunde året i rad, lördagen den 19 september 2020 i Noux nationalpark i Esbo. Det finns fyra olika rutter, varav två passar dem som varit med tidigare och två rutter för nya deltagare som vill prova på sporten för första gången, eller för den som bara vill njuta av tävlingens atmosfär och den fantastiska naturen.

Folkhälsan Swimrun

Säkerhetsarrangemangen är omfattande i Swimrun och i år har arrangören även tagit i beaktande situationen med covid-19 när tävlingen planerats. Att deltagarna ska värna om naturen påtalas i reglerna och i år har Merit Race- och Endurance-loppens banor justerats en aning för att beakta förändringar som gjorts i Noux naturskyddsområden.

Evenemanget ordnas i vacker men utmanande finsk nationalparksmiljö. Tävlingen genomförs i tvåpersonerslag. Paren springer tillsammans från sjö till sjö och simmar över sjöarna. Varje sträcka har tre serier att välja mellan: män, kvinnor och mixed. I Super Sprint-tävlingen anmäler man sig som enskild deltagare, men det går bra att göra sträckan tillsammans med en kompis. Nyhet i år är att man får delta även som enskild deltagare i Endurance-loppet – Endurance Solo.

Super Sprint-tävlingen (löpning 7 km, simning 1 km) är en utmärkt första kontakt med Swimrun för alla som är intresserade eller bara nyfikna. Super Sprint är dessutom perfekt för den som bara vill njuta av tävlingens atmosfär och den fantastiska naturen i Noux nationalpark. Inget lag behövs i Super Sprint – alla anmäler sig som enskilda deltagare. Det är ändå fritt fram att komma överens med en kompis om att följas åt genom tävlingen. Vi har tidtagning för alla deltagare, men i Super Sprint finns det inga tävlingsklasser. Vi har erbjudit kostnadsfria träningspass under våren och sensommaren för den som har velat bekanta sig med tävlingsrutten.

Sprint by Keradur-distansen (löpning 12 km, simning 2,4 km; stigning 675 m) passar den som vill prova på Swimrun, njuta av tävlingsupplevelsen och den vackra naturen i Noux nationalpark. Distansen kräver inte hård träning men vi rekommenderar uthållighetsträning och simträning inför tävlingen. Under sommaren och i början av hösten har det arrangerats träningstillfällen.

Endurance-loppets (löpning 21 km, simning 3,4 km; stigning 500 m) längd är mittemellan ÖtillÖ och Sprint by Keradur. Löpetapperna är relativt snabba och under loppet finns många utmaningar, som till exempel stigningen uppför Swinghill-skidbacken.

Endurance Solo: samma som ovan men man deltar ensam, inte i par. Nyhet för i år!

ÖtillÖ Merit Race (löpning 33 km, simning 5,8 km) är tekniskt krävande löpning längs med stigar och skogsvägar, snabba grusvägsavsnitt och nästan lodräta stigningar! Folkhälsan Swimrun 2020 är en av få ÖtillÖ Merit Race-tävlingar som genomförs säsongen 2020.

Läs mera: www.folkhalsan.fi/swimrun

Pressbilder kan du ladda ned från vårt pressbildsarkiv.

Kontakt:
För fler bilder och tilläggsmaterial samt intervjuer med deltagare inför loppet, kontakta

Race Manager Mats Almqvist
tfn 044 757 8885
e-post: mats.almqvist@folkhalsan.fi

Fotot högst upp på sidan: Folkhälsan/Tero Koski