Luciajuryn: Lucia behövs som motpol till cynism och polarisering - Folkhälsan

17 oktober 2018

Luciajuryn: Lucia behövs som motpol till cynism och polarisering

Årets luciajury består av två journalister och en skådespelare som alla bär på starka personliga minnen från barndomens luciatåg. Empati, musikalitet, en vana att uppträda och samhällsengagemang väger tungt när trion ska välja tio kandidater till luciavalet som kör igång den 28 oktober.

Luciajuryn väljer vilka tio personer som blir luciakandidater utifrån de anmälningar Folkhälsan får. Juryn består i år av Anna Bäck, Riko Eklundh och Stefan Lundberg.

Journalisten Stefan Lundberg jobbar på HBL och drar tillsammans med Staffan Bruun satirprogrammet Fritt Fram på Radio Vega för 31:a året i följd.

– Mitt tidigaste minne av Lucia är från dagis, eller ”lekis” som det kallades på 60-talet. Lucia var så nervös så hon kissade på sig – och mig – för jag var den stjärngossen som stod närmast, säger Lundberg.

Han minns också med värme 1975 när hans goda vän och kollega Annika Hällsten var uppställd i luciavalet.

– Hon var den av kandidaterna som jag tyckte var sötast och mest påminde om sin sicilianska förebild och jag röstade förstås på henne. Lucian som valdes var strålande, men Annika hade varit perfekt. Hon hade då redan klara åsikter om social rättvisa och jämlikhet, säger Lundberg.

Det blåste hårt uppe på däck och alla pepparkakorna flög iväg.

Skådespelaren Riko Eklundh är aktuell med boken ”Flickan skall uppleva historia” och är mitt i repetitionerna inför den färgsprakande pjäsen Hans och Greta. Som 11-åring deltog han i Finlands Lucias följe som stjärngosse – ett uppdrag som han tog på stort allvar.

– Det var väldigt kallt och vi var påpaltade. Vi hade fått brev med förhållningsregler på posten.

Eklundhs första luciaminne är då mamma lussade för familjen när han var liten. Sedan dess har han varit förtjust i konceptet Lucia, som enligt honom symboliserar värme, ljus, glädje och omsorg. Han har varit mån om att uppmärksamma luciadagen – till och med ute på stormiga åländska vatten.

– Jag hade just börjat jobba som skådis och var på turné på Brändö på Åland. Jag och min kompis Birthe Wingren hade förberett luciatåg med pepparkakor, långa vita särkar och ljus. Vi överraskade de andra med att tåga i bussens korridor när den körde, säger han med ett skratt.

Eklundh var klädd i en nattskjorta som han ärvt av sin mormorsmor. Ombord på färjan kom han och Wingren på att även färjkarlen behövde piggas upp med ett luciatåg.

– Det blåste hårt uppe på däck och alla pepparkakorna flög iväg. Vi gick in i färjkarlens bås och sjöng. Han gav inte ens oss en blick utan tittade hela tiden förbi oss. Det var helt absurt, han blev på något sätt så till sig, men vi i sjöng ändå klart.

I en tid när inte bara Trump utan även inhemska politiker förhåller sig nedlåtande till sina medmänniskor och kallar dem för ”människorosk” behövs det motvikter.

Anna Bäck är programledare på Tv-nytt och Aktuellt-17. Tillsammans med småkusinen lussade hon flera gånger på ålderdomshem som barn.

– Min småkusin hade långt blont krulligt änglahår – det ultimata luciautseendet, medan jag hade mörkt och spikrakt hår. Jag insåg därför att jag aldrig kommer att få vara Lucia och sa åt henne att Lucia ju var från Italien och såg lite ut som jag. Vi turades om och jag fick ibland vara Lucia – trots att jag såg fel ut.

Bäck minns det droppande stearinet i håret, som framkallade en känsla av värme och vördnad.

– Det var fint att det var på riktigt fast vi var så små. Jag blev själv lite tagen av stämningen och insåg hur mycket Lucia betydde för de äldre. Det blir större för en själv när man märker hur viktig Lucia är för någon annan.

Motvikt till sarkasmen

Bäck tycker att Lucia behövs som en motpol till dagens polariserade och sarkastiska samhälle.

– Jag tycker att vi lever i en väldigt cynisk och polariserad tid. Man får inte tycka om saker på riktigt, utan det ska finnas ett sarkastiskt filter. Jag tycker att Lucia är allt annat än det.

Lucia står enligt Bäck för styrka, renhet, godhet och värdefulla värderingar. Lundberg tycker också att Lucia fyller en viktig funktion, både mänskligt och ekonomiskt.

– I en tid när inte bara Trump utan även inhemska politiker förhåller sig nedlåtande till sina medmänniskor och kallar dem för ”människorosk” behövs det motvikter. Lucia ska vara en sådan, en som bryr sig.

Lundberg ser Lucia som en galjonsfigur för Svenskfinland. Eftersom traditionen är bekant också för majoritetsbefolkningen, är det enligt honom viktig att Lucia förblir inkluderande.

– Bättre PR kan finlandssvenskarna inte önska sig. Därför är det viktigt att vi är generösa och välkomnar de finskspråkiga i firandet.

 Det skulle vara jättecoolt med en 80-årig gubbe som Lucia.

Eklundh är en stor vän av Lucia och beskriver sig som traditionsbunden. Samtidigt anser han att det inte finns någon tradition som inte mår bra av att förnyas.

– Men den vita färgen skulle jag inte vilja ändra på, även om Lucia skulle vara en man.

Tidigare var Eklundh inte alls så taggad på tanken om en manlig Lucia, men varför inte, frågar han i dag. Lucias åldersspann är också något som han gärna skulle rucka på.

– Varför skulle inte lucia kunna vara 50 eller 80? Det skulle vara jättecoolt med en 80-årig gubbe som Lucia, säger Eklundh.

Empati och engagemang

Bäck vill att Lucia ska kunna möta människor, se dem för vem de är och vara beredd att resa mycket.

Luciavalet är i första hand en sångtävling, utseendet är det minst viktiga.

– Jag tror att det är ganska tungt att vara lucia. Därför söker jag efter en person som jag tror att orkar och själv får något ut av uppdraget.

Bäck lägger vikt vid vilka slags värderingar som kandidaten lyfter upp, kanske en hobby som vittnar om starkt intresse för medmänniskor och samhället.

– Jag söker en människa som är engagerad – och kan sjunga. Luciavalet är i första hand en sångtävling, utseendet är det minst viktiga. Hälsningar från den som själv alltid såg fel ut, säger Bäck.

Eklundh är inne på samma bana. Han är särskilt uppmärksam på kandidater som utstrålar empati, är musikaliska och är vana att uppträda. Även Lundberg letar efter en samhällsintresserad, rättvis och empatisk Lucia.

– Personligen önskar jag att hon som väljs har en någorlunda klar bild av vårt samhälle, att alla inte har samma förutsättningar, vare sig ekonomiska eller andliga, men att alla är lika värda, säger Lundberg.

Finlands Lucia ska inte vara en titel som man strävar efter på grund av cv:t, anser Lundberg. Han tycker också att Lucia gärna får ta ställning i samhällsfrågor, men med finkänslighet och måtta.

– Det är ju ett enastående tillfälle att få sin röst hörd. Men det måste ju förstås göras med god fingertoppskänsla.

Eklundh är lite mer tveksam till Lucia som en opinionsbildare.

– Traditionellt har Lucia inte sagt så mycket, men om Lucia har åsikter om samhället tycker jag inte att man ska man dämpa det.

Bäck skulle för några år sedan ha sagt att Lucia ska vara neutral, men har ändrat åsikt.

– Dagens samhällsstämning är sådan att jag tycker att det är en bra om Lucia tar ställning som en slags värdeledare. Polariserade grupper är ett av våra största problem.

Bristande solidaritet är något annat som Bäck gärna ser att Lucia tar på tal.

– Vi har blivit mindre solidariska, både gentemot dem som har de svårt i vårt samhälle och dem som kommer utifrån och behöver hjälp.

Barn hör inte hemma i brödkön

Vem som helst kan av olika omständigheter tvingas på knä och behöva hjälp i vardagen. Det kan handla om sjukdom, konkurs eller en olycka.

Det finns barn som aldrig går på kalas eftersom de inte har råd att köpa en present.

– Om den som drabbas är försörjare så drabbar det oundvikligen barnen. Då kan till och med ett litet stöd och några tröstande ord ge en puff i rätt riktning och trygga barnens utbildning och framtid, säger Lundberg.

Årets luciainsamling går till barnfamiljer som behöver stöd.

– Jag är jätteglad att luciapengarna går till utsatta barnfamiljer. Om jag hade fått välja insamlingsändamål hade jag valt just det här, säger Bäck.

– Jag åker ganska ofta förbi Hurstis brödkö i Berghäll. I den flera hundra meter långa kön finns alltid barnvagnar där någon ligger och sover. Och du står inte och köar två gånger i veckan om du inte verkligen behöver det.

Samtidigt som barn behöver mathjälp går det bra för landets ekonomi, betonar Bäck.

– Det finns barn som aldrig går på kalas eftersom de inte har råd att köpa en present, aldrig har färskt frukt hemma. Det finns familjer där semestern är ett problem eftersom man inte har råd att göra något, säger Bäck.

Enligt henne har tredje sektorn en avgörande roll när det gäller att hindra fattigdomen från att gå i arv.

– Det är viktigt att man kommer in ett tidigt skede. Att söka stöd och bidrag kan vara svårt, speciellt om du är sjuk och inte har krafter att fylla i alla världens blanketter. Därför är tredje sektorn väldigt viktig, säger Bäck.

Glädjetårar och glögg

Finlands Lucia har tidigare uppträtt varje luciamorgon på Yle där Bäck jobbar.

– Jag gråter varenda gång. Där är högt i tak och sången fyller hela utrymmet på ett vackert och högtidligt sätt. Det är lite som att fira jul innan det är jul på riktigt.

Bäcks främsta luciatradition är ändå att stå i för tunna vantar nedanför storkyrkans trappor i väntan på Lucia.

Riko Eklundh är uppvuxen i Noux i Esbo där Föreningen för Nytta och Nöje i Noux varje år ordnar julfest med luciatåg.

– När det blir mörkt och luciatåget kommer in blir jag alltid rörd. Det var särskilt fint när min guddotter var Noux Lucia.

Eklundh är också en trogen luciamarknadsbesökare och tackar damkommittén för det goda jobb de gör.

– De säljer god, närproducerad och hemlagad mat vars intäkter går till välgörenhet – wow, det är helt superbra!

På marknaden finns bland annat lussekatter, som Eklundh har börjat uppskatta på senare år.

– Min mamma föddes i Stockholm och tack vare det där hade hon förkärlek för ordentliga lussekatter med massor av saffran i. Hon bakade dem varje år, men det var egentligen bara hon som gillade dem. Nuförtiden älskar jag saffran.

På luciamarknaden för kanske tio år sedan skaffade Eklundh den största halmbocken som fanns till salu. Han hade nämligen blivit allergisk mot granar.

– Jag började nysa, fick rinnande ögon och blev helt prickig på händerna. Efter det har vi haft gran ute och halmbocken på en central plats i hemmet.

Eklundh brukar också i mån av möjlighet stå nedanför Helsingfors domkyrka med glögg i en termos då Lucia skrider ner för trapporna. Några gånger har han också deltagit i själva kröningen.

– Jag har i många år varit på Sveriges ambassads luciamottagning där Hankens Lucia brukar uppträda. Det är jättefint, men jag har inte varit bjuden de senaste åren.

Även Lundberg har i många år varit firat Lucia på Sveriges ambassad. De senaste gångerna har hans äldre barnbarn fått följa med. Han har också tillsammans med Staffan Bruun uppträtt på den officiella Luciafesten.

Text och foto: Jenny Blomqvist

Gå till Lucia.fi och läs mer om kandidaterna