Familjecafe_esbo

Nära vänner tack vare Folkhälsans familjecafé

Ett glatt gäng Esbokvinnor har tagit kontakt för att berätta att de blivit nära vänner tack vare Folkhälsans familjecafé. Vi möts i ett videosamtal. Det är frågan om fjorton mammor som för tio år sedan började träffas inom ramen för Folkhälsans familjecafé i Esboviken. Vid sidan om familjecaféet började de träffas på restaurang och hemma hos varandra utan barn. Med åren har banden stärkts.

– De första åren talade vi mycket om barn och familj – men i dag talar vi ganska lite om sådant. Nu känner vi varandra så bra och alla är viktiga för varandra. Vi har rest utomlands, gått igenom skilsmässor, arbetslöshet, psykiskt illamående, cancer och föräldrars död tillsammans. Ofta när vi träffas har vi en sharing-stund då alla ärligt delar med sig om hur det står till, säger Jonna Salminen.

– Gänget har betytt jättemycket för mig eftersom ingen i min kompiskrets hade små barn då jag fick första barnet vid nästan 40. Jag har fått mina bästa vänner i det här gänget – de är nästan det bästa som hänt i mitt liv. Vi har rest, ordnat julfester, picknick, knytkalas och kräftskiva med varandra. Det är också lätt att spontant gå ut och gå med varandra när vi bor så nära, säger Monica Weckström.

– Det känns som att gå till psykologen när vi träffas. Vi kan gråta och skratta och få massa goda idéer av varandra, säger Catrin Nylund.

– Nu talar vi mindre om bajsblöjor och mera om hemkomsttider, tips om återanvändning och så vidare. Under coronan har vi också spelat padel med varandra, säger Jenny Calenius.

– Jag har lärt mig svenska genom det här gänget, säger Nicola Björklund som flyttat till Finland från Storbritannien.

Björklund har också lett engelsk språkdusch för barn inom ramen för föreningen, hittat jobb på Folkhälsans daghem i Kyrsklätt och startat upp en annan familjecafégrupp inom Esboföreningen.

Vännerna tror att de kommer att ha en livslång vänskap.

– I framtiden kanske vi diskuterar rollatorer istället. Vi har redan bestämt vilket café vi ska dricka punch på när vi är äldre, berättar de och skrattar.

Ett par av vännerna är fortfarande aktiva i föreningen Folkhälsan i Esboviken. Monica Weckström som i flera år redan varit ordförande för föreningen är något av gruppens master mind som tycker om att fixa och ordna hälsofrämjande grupper i sin näromgivning.

Vännerna uppmuntrar andra föräldrar, män och kvinnor med barn att delta i sitt lokala familjekafé och försöka ordna träffar också utan barn.

Folkhälsans familjekafé i Esboviken är igång igen på fredagar (hösten 2021) klo 9.30-12 i Sökö Kapell, Esbo. I föreningens framtidsplaner finns också en simkurs för vuxna.