Drottning Silvia premierade sjukskötarstuderande och idéprisvinnare från Vasa - Folkhälsan

03 april 2019

Drottning Silvia premierade sjukskötarstuderande och idéprisvinnare från Vasa

Stipendiaterna i Queen Silvia Nursing Award, idétävlingen för sjukskötarstuderande, har tagit emot sina priser av självaste Drottning Silvia under en högtidlig ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm den 2.4. Den finländska stipendiatens idé är ett sysselsättningsrum för personer med minnessjukdom.

Läs mer om QSNA

 

Den 28-åriga vinnaren av Queen Silvia Nursing Award, Maiju Björkqvist, har tagit emot utmärkelsen från Hennes Majestät Drottning Silvia. Under tillställningen höll hon och de tre andra stipendiaterna från Sverige, Polen och Tyskland föredrag om sina idéer. Drottning Silvia berättade om stipendiets ursprung och sjukskötarnas möjligheter att göra en skillnad för personer de möter. 

Syftet är med idétävlingen QSNA är att ge sjukskötarstuderande en möjlighet att utveckla nya förslag som kan stödja framtidens vård och service för äldre och personer med minnessjukdomar.

Maiju Björkqvist är tredje årets sjukskötarstuderande vid Vaasan Ammattikorkeakoulu och avlägger sin examen som flerforms studier vid sidan om arbetet som närvårdare inom den psykiatriska specialsjukvården. Hon vill införa ett aktivitetsrum på vårdenheter för personer med minnessjukdom för att motverka inaktivitet, rastlöshet och en känsla av begränsning. Björkqvist kommer att förverkliga idén under sin praktik på Folkhälsans äldreboenden. Juryn konstaterade i sitt val att "Maiju och hennes idé grundar sig i positiv psykologi och personcentrering".

 

Folkhälsan är huvudsamarbetspart i Queen Silvia Nursing Award som arrangeras av den svenska organisationen Swedish Care International. Stipendiet instiftades med anledning av drottning Silvias 70-årsdag år 2013, med syfte att skapa förutsättningar för en varaktig positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre.

Stipendiet omfattar 6000 euro samt praktik hos finska och internationella partners inom vård- och omsorgssektorn. I dag erbjuds stipendiet sjukskötarstuderande i ytterligare tre länder: Sverige, Polen och Tyskland.