Drottning Silvia överräckte priset till vår stipendiat - Folkhälsan
20 april 2018

Drottning Silvia överräckte priset till vår stipendiat

Stipendiaterna i Queen Silvia Nursing Award, idétävlingen för sjuksskötarstuderande, har fått sina priser överräckta av självaste Drottning Silvia. Ceremonin ägde rum på Kungliga slottet i Stockholm den 19.4.

Drottning Silvia poängterade i sitt tal att sjukskötarutbildningen är en utbildning som kan bära en person långt i livet även utanför den traditionella yrkesbilden. Hon lyfte också upp att talman Paula Risikko, som närvarade under ceremonin, också är sjukskötare.

Finlands Finlands Queen Silvia Nursing Award-stipendiat för år 2017 heter Katri Sajama. Hennes vinnande idé i tävlingen var en talande dörrvakt som aktiveras av att den äldre rör vid ett dörrhandtag.

Stipendiaten Berit Ehmann (Tyskland), stipendiaten Rebecca Eriksson (Sverige), drottning Silvia och stipendiaten Katri Sajama (Finland).

Sajama sa i sitt tal upp att det som inspirerat henne var det hjärtskärande problemet med att en person med minnessjukdom söker trygghet genom att gå ut genom dörren. Hennes idé är att en trygg och bekant röst styr tillbaka personen till tryggheten i det egna hemmet. Rösten kan vara till exempel en närståendes.

Juryn konstaterade i sitt val att Sajamas idé om en vänlig dörrvakt ”förenar empati och teknologi på ett innovativt sätt”.

Syftet är med idétävlingen QSNA är att ge sjukskötarstuderande en möjlighet att genom kreativ idéutveckling ge nya förslag som kan stöda framtidens vård och service för äldre och personer med minnessjukdomar.

Katri Sajama studerar första året vid Tampereen Ammattikorkeakoulus flerformsutbildning till sjukskötare. Hon är utbildad metallartesan vilket hon kompletterat med en andra stadiets delexamen i välfärdsteknologi. Själv beskriver hon sig inte som ett teknikens underbarn utan främst som en person som vill hjälpa andra.

Katri Sajama är den fjärde Queen Silvia Nursing Award-stipendiaten i Finland och den andra som studerar vid Tampereen Ammattikorkeakoulu. Förutom ett stipendium på 6000 euro ingår det en praktik i stipendiatåret. Det innebär att Sajama har möjlighet att bekanta sig med Queen Silvia Nursing Award partners verksamhet såväl i Finland som i Sverige, Polen och Tyskland som är de övriga länderna där idé tävlingen ordnas.

Bakom stipendiet står Swedish Care International (SCI) i samarbete med partners varav Folkhälsan är huvudpartner i Finland.