Digitalien

Resan till Digitalien

är ett Folkhälsanprojekt som strävar till att göra seniorer mer delaktiga i den virtuella dimensionen och mindre rädda att röra sig digitalt. Genom projektet vill vi väcka nyfikenhet och intresse för det digitala och vad det kan tillföra livet och vardagen för dig som senior.

Digitalien syftar till den dimensionen av vardagen, som du när som helst kan nå via din dator, surfplatta eller smarttelefon, utan att förflytta dig någonstans. Istället för att prata om de faror och hot som också lurar i det virtuella, vill vi fokusera på sådant som ökar livsglädjen och livskvaliteten. Digitalien ska vara roligt!

Projektet ordnar workshoppar (paketresor) på en rad orter i Svenskfinland. Vi närmar oss det digitala genom olika intressen utan att fästa oss för mycket på digital teknik. Ifall du gillar matlagning och bakning, friluftsliv, hälsa och natur, kultur, resor och språk, hantverk och teknik – då ska du delta!

Till anhöriga, personal och frivilliga

Workshopparna riktar sig till dig med inga eller lite förkunskaper i det digitala. Vi vill också inspirera dig som jobbar med äldre, frivilliga och anhöriga. Filmerna nedan ger exempel på hur det digitala kan inom olika verksamheter göras tillgängligt för seniorer med ingen eller bara lite tidigare erfarenhet.

 

Mer information om workshoppar och en länk till anmälan hittar du nedan.

Resan till Digitalien är ett treårigt projekt som finansieras av STEA.

 

Du hittar Digitalien även på Facebook

Kurser och workshoppar

Här hittar du kurser och workshoppar som ordnas inom projektet Digitalien. Klicka på en kurs för att få mer detaljerad information. Om inga kurser visas så finns just nu inga kurser insatta

2 st. i

Paketresor för grupper

Under 2019 har projektet ordnat workshoppar och träffat seniorer på olika orter i Svenskfinland. Nu vill vi berätta om våra erfarenheter, inspirera och tipsa, men också höra hurdana idéer du som jobbar eller är engagerad som frivillig inom seniorverksamheten har, när det gäller att göra tröskeln till det digitala lägre för äldre. Inspirationstillfällen håller vi från och med mars 2020. Vill du delta i eller ordna en utflykt på din arbetsplats, inom din organisation eller förening kan du kontakta reseledaren i din region.

Under våra kostnadsfria inspirationstillfällen – utflykter
i Digitalien – diskuterar vi, prövar på och delar med oss av våra egna favoritplatser i Digitalien. Vi funderar också över hur vi kunde göra digitala utflykter med seniorer vi träffar i vårt arbete eller inom ett frivilliguppdrag. Ett inspirationstillfälle räcker 2,5 timmar, men tillfället går också att skräddarsy enligt era önskemål.” 

Digitalien inspirationstillfällen 2020 pdf

Under en 2,5 timmars workshop belyses sätt att öka äldres sociala deltagande och självständighet med hjälp av digitala hjälpmedel.
Under ett kort avbrott i vardagen ser vi närmare på var och hur du hittar nyheter och aktualitetsprogram på nätet, vi tar en sväng via den egna kommunens webbsidor och den digitala service som erbjuds,
samt söker upp det lokala biblioteket.
Dessutom tar vi en titt på vad Arbis eller Medborgarinstitutet har att erbjuda. Deltagarantal
är 10–24 personer.

Våra längre resor består av 2 tillfällen (à 3 timmar) där vi tillsammans diskuterar, prövar och övar digitala lösningar kopplat till ett intresse, se resepaket nedan. Deltagarantal är 7–12 personer.

Under vår temaresa matlagning och dryck tillreder vi smårätter för vardag och fest. Vi gör avstick i det digitala som inspiration och får praktisk handledning för skapande av en minnesvärd middag. Tillsammans lär vi oss använda kamerafunktioner och kommunicera våra matupplevelser digitalt. Vi lär oss också att ta hjälp av internet och applikationer för att underlätta vardagen i köket. Vi bekantar oss även med beställning av matvaror på internet och bokning av bord på restaurang samt tar del av andras restaurangupplevelser.

Under vår temaresa kultur och resor tittar vi närmare på hur resor, färdmedel och biljetter samt deltagande i kulturella evenemang bokas på internet.
Vi planerar resor och besöker intressanta resmål
virtuellt, samt tar reda på vilket väder som utlovas på olika platser och hur man tar sig fram lokalt. Tillsammans tittar vi närmare på bokning av hotell och olika typer av övernattning på nätet samt tar
del av andras upplevelser av besöksmål och boenden. Vi lär oss även använda kamerafunktioner och kommunicera våra reseupplevelser digitalt samt använda applikationer som underlättar resandet.

Under temaresan friluftsliv, hälsa och motion bekantar vi oss med applikationer och webbtjänster som gör det enklare att göra utflykter i naturen. Vi tittar närmare på hur du hittar kartor och förslag på rutter samt aktuella väderprognoser.
Vi kommer också att bekanta oss med program som gör det lättare att känna igen växter, fåglar och svampar. Vi kollar in näromgivningen och provar på geocachning och/eller Pokemon Go.
Du som är intresserad av att följa med din hälsa och motionsprestationer får bekanta dig med några alternativa applikationer och program.

Under vår temaresa hantverk och historia lär vi oss hitta information om olika hantverk och metoder samt instruktioner på internet.
Vi samlar idéer för våra individuella intresseområden och prövar använda inspirerande applikationer och delningstjänster på nätet såsom Pinterest och Youtube m.fl . Tillsammans lär vi oss använda
kamerafunktioner och kommunicera våra hantverksminnen digitalt.
Vi tar även hjälp av internet för att söka reda på mer information om vår individuella historia och lär oss grunderna i släktforskning på internet.

Ta kontakt

  • Camilla Granholm

   Projektledare, Resan till Digitalien

  • tfn:
   044 488 3090

  • Camilla är reseledare i Nyland och Åboland

   Visa mer
  • Kontakta
  • Johanna Muukkonen

   Reseledare för projektet Digitalien

  • tfn:
   044 757 8812

  • Johanna är reseledare i Österbotten

   Visa mer
  • Kontakta