Simlärarutbildning

Simlärare - världens bästa sommarjobb!

Vi utbildar varje år simlärare i Nyland, Åboland, Österbotten och på Åland. Efter avklarad utbildning har du möjlighet att jobba som simlärare både i hall vintertid och på strand sommartid. Det finns gott om jobb för duktiga simlärare.

Simlärare för Folkhälsan

Kursen består av tre närstudieveckoslut och distansstudier mellan veckosluten. Sammanlagt uppgår kursen till 100 timmar. Kursen är intensiv – vi simmar mycket och varvar simningen med teori och diskussioner. Under kursen genomförs både praktiska tester och ett teoriprov

Kursdeltagarna brukar bli ett sammansvetsat gäng. Under kursens gång vi hjälper varandra, hejar på varandra och övar tillsammans under ledning av erfarna kursledare.

Välj region och visa utbildningar nära dig

Du kan klicka på en kurs för att få fram mer detaljerad information. Om ingen region nära dig visas finns inga kurser insatta just nu. Om du vill ha information om kommande utbildningar kan du kontakta en av personerna längst ned på sidan.

Frågor och svar

Som ansvarig simlärare ska du kunna rädda en nödställd från det djup som det är i simhallen eller vid stranden. Folkhälsan förutsätter att den ansvariga simläraren klarar av att dyka till 4 meters djup. Fungerar du som hjälpsimlärare eller assistent behöver du inte klara av djupet 4 meter.

Ja. Folkhälsan ordnar årligen fortbildningar för sina simlärare. Fortbildningarna är obligatoriska (gratis) och en förutsättning för att få jobba som simlärare hos oss. Simlärarens ansvar är stort och myndigheterna har klara bestämmelser som vi följer. För att hålla en hög kvalitativ nivå både vad gäller innehållet i simundervisningen och säkerhetsfrågor är det viktigt att alla våra simlärare fortbildar sig årligen.

Som krav har vi skrivit "goda simkunskaper". Det betyder att du ska kunna simma hyfsat bra, men du behöver inte kunna simma tekniskt rätt. Tekniken lär du dig under simlärarutbildningen. Du ska ha en god grundkondition för vi simmar mycket under utbildningen.

Närvaron är 100% men ibland händer det att någon blir sjuk. Då kan man diskutera med kursledaren hur man gör. Sjukdom är det enda som vi godkänner som orsak till frånvaro.

Kursens prestationskrav
Godkända undervisningsövningar
Godkända distansuppgifter
Transport av nödställd med och utan hjälpmedel
Hopp med huvudet före från 1 m

Djupdykning, två föremål från 1,8m-4m djup, ett föremål i taget
Godkända prov i simteknik (bröstsim, ryggsim och crawl)
Godkänt skriftligt prov

Vi kommer också att träna på:
Hopp fötterna före 3 m
Djupdykning efter 2 föremål vid 4 meters djup
För att bli godkänd simlärare behöver man inte klara av dessa två moment men observera att vissa arbetsgivare kan kräva att man skall ha klarat av det, om t.ex. om man jobbar vid en simhall / strand där det är djupare än 2 meter eller finns hopptorn

Viktigt att veta

Kvalifikationer för kursen är goda simkunskaper och 18 års ålder. Om du är 17 år men fyller 18 år under samma år kursen arrangeras är du välkommen med, men du får ditt diplom först då fyller r 18 år.Du får jobba som ansvarig simlärare då du fyllt 18 år. Som 17-årig får du jobba som hjälpsimlärare.

Anmälan till simlärarutbildningen är bindande och eventuell annullering av kursanmälan ska du göra senast två veckor innan kursstarten. Ifall du annullerar 1-2 veckor före kursstarten debiterar vi halva kursavgiften. Annullerar du mindre än 1 vecka före kursstarten krediterar vi kursavgiften endast mot läkarintyg. Kurspris: 350 €.

Kontakt

  • Erika Kvarnström

   Koordinerande simlärare Åland

  • tfn:
   018 527 042

  • Kontakta
  • Mari-Sofi Johansson

   Sim- och aktivitetskoordinator i Åboland

  • tfn:
   040 843 3713

  • Kontakta
  • Anna Fröding

   simkoordinator Österbotten

  • tfn:
   044 788 6034

  • Kontakta
  • Ghita Johansson

   Simkoordinator i Nyland

  • tfn:
   044 788 3756

  • Ghita jobbar som simkoordinator i Nyland och ansvarar för baby- och familjesiminstruktörsutbildningen. Hon planerar och ordnar aktiviteter och utbildningar inom babyberöring.

   Visa mer
  • Kontakta