Blogg: Ultraprocessad mat vs kökshäng?

Blogg: Ultraprocessad mat vs kökshäng?

Att njuta av god mat tillsammans med andra är ett vanligt svar när människor berättar vad de värderar högt i livet. Även matlagningen tillsammans värderas högt. Att umgås! Påsken är just den tiden, kravlös och ledig för många!

Men hur står det till med vår matlagning? Så här skriver livsmedelsverket i Sverige i sin senaste rapport.

Dåliga matvanor är idag den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige. Samtidigt har det varit trögt för landstingen och regionerna att börja arbeta förebyggande med bra matvanor, medan de har kommit längre med tobak, alkohol och fysisk aktivitet. De intervjuade uppger flera orsaker till det, bland annat att ämnet matvanor är svårt och komplext, att det vetenskapliga stödet för kostråden ifrågasätts och att arbetet delvis saknar stöd från politiker och ledning. Och samma problematik har vi i Finland.

Vad är då dåliga matvanor? Ultraprocessade livsmedel hör till kategorin som vi vet att har negativa effekter på vår hälsa. Författaren och bloggaren Jacob Gudiol beskriver fenomenet så här; Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som ”raffinerad” stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som och smaka som hälsosam mat. De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort, och ofta finns det inget behov av bord, stolar, bestick, tallrik, glas mm och det blir ingen disk efteråt.
Många får i sig väldigt stor mängd ultraprocessad mat och i Storbritannien utgör ultraprocessad mat över hälften av alla matinköp. Hur är det med Finland då? Ja, inte mycket bättre faktiskt, 40,9 % av all mat vi köper är ultraprocessade livsmedel.

Hur kan vi stoppa denna negativa trend? Jo genom att lära oss tillreda mat! Gillar du ofta matbilder på Instagram? Köper du gärna fina kokböcker? Kokböcker och inspirerande bilder på mat finns det gott om, men tar du dig tid att testa något av allt du gillar och sparar? På vårt Kökshäng på Folkhälsan testar vi och du får du nya idéer till vardagsmaten! Det bästa av allt, hit kan du komma själv, lagar maten och äter gör vi tillsammans och vi skaffar ingredienserna! Hur problemfritt som helst och du behöver inte vara nån mästarkock, jag och Silvia finns med och guidar. Meddela eventuell specialkost. Avgift: 15€
Häng med! Folkhälsanhuset Wasa, Rådhusgatan måndag 7.5 kl 16-19
Anmälan till susanna.strandback@folkhalsan.fi

Kanske du också har ett kök som vi kan hänga i ? På arbetsplatsen eller i din förening? Hör av dig så kan vi ordna ett häng närmare dig.

Kommande kurser

Om det inte finns planerade kurser kan du ta kontakt och boka en kurs

4 st. i