Blogg: Barn behöver inte hygienpass

Blogg: Barn behöver inte hygienpass

I början av veckan gavs för första gången ut måltidsrekommendationer för småbarnspedagogiken. Under utgivningens diskussion kom det upp att många kommuner hänvisar till hygienföreskrifter som orsak till att barn hindras vara delaktiga i matlagningen på daghem.

Det här är en myt som man nu aktivt försöker bryta.  Det finns inga lagar som hindrar barn från att delta i matlagningen på daghem och barn behöver inte hygienpass för att få stiga in i köket på daghemmet.  Tvärtom, de nya rekommendationerna uppmuntrar till att barnen skall vara delaktiga på många olika sätt på daghemmen när det gäller kost och måltider. De nya måltidsrekommendationerna innehåller många förslag på hur man kan få barnet mera delaktiga inom matfostran. Här några idéer:

  • Barnen besöker storköken där deras mat produceras
  • Personal från storköken besöker daghemmen och berättar om hur maten tillreds
  • Barnet deltar i matlagningen, t.ex. breder egna smörgåsar, dukar, städar upp mm
  • Måltiderna under festdagar planeras tillsammans med barnen
  • Barnen ges möjligheter att säga sin egen åsikt om maten.

Mera idéer om delaktighet och råd gällande hälsa och fram för allt matglädje kan man läsa om i de nya rekommendationerna som Statens näringsdelegation har gett ut i samarbete med THL och Utbildningsstyrelsen. Den svenska versionen skall komma i pappersform och i elektronisk form inom de närmaste veckorna.

Eva Roos