Seniorer på Åland

Diana vill göra mer för Getas seniorer

Föreningsliv intresserar liksom allt inom friskvård. Därför tackade Diana Lindström omgående ja när hon fick frågan om att bli ordförande för Folkhälsans lokalavdelning i Geta, en kommun på norra Åland med knappt 500 invånare

Uppdraget känns helt rätt för henne. Hon vill att människor ska må bra och hitta en balans mellan plikter och vila i dagens stressade värld – och hon talar av egen erfarenhet.

– Jag har själv varit utbränd två gånger. Vi bodde i Sverige då och jag arbetade inom hemtjänsten med högt tempo och ständiga sparkrav. Jag hade inte heller gett mig tid att helt bearbeta sorgen efter min dotters bortgång utan sköt den framför mig som när man plogar snö. Till slut tog energin slut, säger hon.

Nu lever hon mer som hon lär. Sköter det egna företaget tre dagar i veckan och väljer inhopp i äldreomsorgen när hon har kraft för det.

Hennes första Folkhälsan-år gick åt till att komma in i organisationen, att växa in i rollen som ordförande.

– Vi har en bra arbetsfördelning i styrelsen med egna ansvarsområden.

Nu känner hon sig mer varm i kläderna och redo att framöver lansera egna idéer och tankar.

”Jag vill bland annat att vi ska göra mer för våra seniorer. Många av dem är ensamma och ensamhet kan skapa stress och psykisk ohälsa.”

– Folkhälsan behövs absolut i Geta. En lokalförening kan ha en mer personlig kontakt till invånarna och anpassa verksamheten efter dem. Jag vill bland annat att vi ska göra mer för våra seniorer. Många av dem är ensamma och ensamhet kan skapa stress och psykisk ohälsa.

Hon är stolt över det nya gymmet som Folkhälsan driver i en byggnad nära skolan. Det är välutrustat och lättillgängligt. De som betalat gym-avgiften får en kod och kan gå in när de vill sju dagar i veckan. Även sommarstugeägare i kommunen har upptäckt gymmet.

– Vi sköter också en simstrand med hopptorn där det ordnas simskola varje sommar och vi ordnar två motionslopp – Majblommeloppet för barn och Grottloppet som springs i rätt krävande terräng på Getabergen. Jag tycker att vi har Ålands vackraste natur i Geta och jag vill få fler att vara ute mer i skog och mark. I Folkhälsans kampanj Hälsostegen fick vi i Geta ett hedersomnämnande – ett bevis för att vi är på rätt väg.

Vem?

Diana Lindström
Bor: I Bonäs i Geta på Åland.
Ålder: 46 år.
Familj: Make, tre söner, en dotter som dog i cancer som 5-åring, tre barnbarn.
Jobb: Egenföretagare som friskvårdskonsult med bland annat massage, stresshantering och kostrådgivning som arbetsmetoder. Jobbar ibland extra inom äldreomsorgen.
Intressen: Skogspromenader med svampplockning, middagar och umgänge med barnbarnen.
Folkhälsan-engagemang: Ordförande i lokalavdelningen i Geta.

text: Helena Forsgård, foto: Tiina Tahvanainen