Vårdyrket

Många pensionerade vårdare väljer att fortsätta jobba

I 40 år har Sibbobon Gunn Lindqvist jobbat som sjukskötare och efter pensioneringen i höstas kunde hon inte tänka sig att bli hemma på heltid. Nu gör hon arbetsturer på Folkhälsans grupphem i Vanda några gånger i veckan.

– Det känns meningsfullt att jobba och skönt att jag själv får välja hur mycket och vilka arbetsturer jag vill ha, säger Lindqvist.

Vi träffar henne på Silverhemmet i Folkhälsanhuset Vanda. Morgonsysslorna är gjorda och nu sitter många av invånarna i allrummet och tittar på tv eller ut genom fönstret där våren spirar.

”Jag känner också att jag har mycket att ge här och alla kollegor är så glada när jag kommer.” 

Lindqvist som jobbat här i många år är en bekant syn för de äldre på grupphemmet, trots att många här har problem med minnet.

En vithårig 101-åring rullar fram till oss i sin rullstol. Lindqvist hälsar mjukt på henne och berättar senare att kvinnan kallar alla vårdare för Gunn.

– Jag känner också att jag har mycket att ge här och alla kollegor är så glada när jag kommer, säger hon.

Chefen för boende och socialservice Kira Exell-Paakki på Folkhälsans serviceproduktion berättar att alla Folkhälsans verksamhetsenheter har en eller flera närvårdare eller sjukskötare som valt att fortsätta jobba efter pensioneringen.

– De är helt oumbärliga med sin insats – kunniga, erfarna och ansvarstagande. De känner också till enhetens processer, vilket gör att det känns tryggt för alla parter. Dessutom blir invånarna och kollegerna väldigt glada över att träffa medarbetare som tidigare varit en del av vardagen, säger Exell-Paakki.

Fakta 

Pensionärer som arbetar

Under tio år har antalet 63–67-åriga pensionärer som valt att fortsätta arbeta ökat stadigt. År 2007 var det 18 000 personer och cirka 3,6 procent av åldersgruppen som arbetade efter pensioneringen. År 2017 hade antalet arbetande pensionärer ökat till över 35 000 och 7 procent av åldersgruppen. I den här statistiken ingår dock inte företagare.

Bland de yrken där arbete efter ålderspensioneringen är vanligast finns chaufförer, gårdskarlar och fastighetsskötare (bland män) och olika typer av vårdare, försäljare och lärare (bland kvinnor).

Största delen fortsätter att jobba på deltid. Cirka 10 procent anger att små inkomster är främsta orsaken till att de fortsätter arbeta.

Källa: Pensionsförsäkringscentralen

Gunn Lindqvist jobbar just nu 2–3 dagar i veckan och bara vardagar. Det finns ännu mycket tid över för att umgås med barnbarnen på eftermiddagar, kvällar och veckoslut.

– På det här sättet blir övergången till pensioneringen smidigare och det känns bra både fysiskt och psykiskt. Dessutom drygar det ju ut pensionen, säger Lindqvist.

”Jag märker att jag har mera ork med barnbarnen när jag jobbar.”

På sommaren vill Lindqvist inte jobba. Sommaren tillbringar hon ute på stugan tillsammans med mannen som ännu är kvar i arbetslivet.

– Jag märker att jag har mera ork med barnbarnen när jag jobbar. Jag vill hålla igång – om jag bara stannade hemma skulle jag nog bli sittande. På kvällarna hinner jag dessutom odla växter och gå på vattengympa.

Inom vården är det lätt att fortsätta jobba också efter pensioneringen. En äldre vårdare har stor erfarenhet av de grundläggande uppgifterna som grundvård, sårvård och medicinering och kan vara ett stöd åt kollegor.

”De äldre ger så mycket”

Det finns stor efterfrågan på vikarier, så den pensionerade vårdaren kan välja och vraka. Vissa jobb kan säkert kännas tyngre än andra.

– Jag tycker det är så skönt att jobba på Folkhälsan då jag får jobba helt och hållet på svenska. Dessutom är det skönt att jobba med äldre människor. Tidigare trodde jag att jag ville jobba med barn, men när jag fick egna blev det för mycket. De äldre ger en så mycket, de har levt intressanta liv. I dag satt mannen där och läste tidningen inför riksdagsvalet. Och den här kvinnan brukar tala högt med sin döda man ibland. Vissa har svårt med minnet.

Känns det aldrig svårt att tacka nej till arbetsturer då? 

– Nej, det är inte svårt. Avdelningsskötaren frågar väldigt nätt varje gång och är så tacksam när jag kommer på jobb. Och det tänker jag fortsätta med så länge det känns bra.

Text och foto: Hanna Rundell