Omsorg

Dagisbarn piggar upp på äldreboendet

Seniorer på äldreboendet Folkhälsan Blomsterfonden och barn från daghemmet Fenix i Helsingfors stiftar närmare bekantskap med varandra under våren. De har nämligen börjat träffas var tredje vecka för att bland annat pyssla, leka och motionera tillsammans.

Boende för seniorer

 

– Det var egentligen daghemmet som tog kontakt med oss. De kom hit och sjöng julsånger och därefter bestämde vi oss för att träffas mer regelbundet och ordna olika aktiviteter tillsammans, säger Nina Viklund, ergoterapeut vid Folkhälsan Blomsterfonden. 

Fysioterapeuten Sandra Ketola jobbar även hon på Blomsterfonden och tycker att samarbete generationer emellan är något att sträva efter.

Det är lätt hänt att pensionärer som bor på äldreboende känner sig utanför samhället. Den sociala delaktigheten är väldigt viktig för seniorerna, säger hon.

Ergoterapeuten Nina Viklund hjälper daghemsbarnen Elvira och Edvin med fingerfärgen. Båda barnen tycker det är roligt att måla tillsammans med seniorerna från Folkhälsan Blomsterfonden.

De äldre tycker det är jätteroligt att se, umgås och prata med barn.

Responsen har enbart varit positiv.

 De äldre tycker det är jätteroligt att se, umgås och prata med barn. Efter förra gången pratade de länge om hur roligt det var och att de ställer in allt annat program de har för att få komma med på träffarna. Samarbetet ger dem en mer meningsfull vardag, säger Sandra Ketola.

Under första träffen var det gympastund som stod på schemat och på tisdagen fick seniorerna och daghemsbarnen prova på att måla med fingerfärg. Ordlekar, påskpyssel och sångstund är andra inplanerade aktiviteter under våren.

 Det kan vara lite knepigt att anpassa aktiviteterna för både seniorer och barn, men det har varit roligt att se hur de hjälper varandra med olika saker, säger Nina Viklund.

Seniorerna, barnen samt personal samlas i äldreboendets gillestuga för den andra träffen. Först förklaras dagens program och sedan börjar både seniorer och barn måla så det står härliga till.

De äldre hjälper de yngre och vice versa. Seniorerna Maj-Britt Fröberg och Brita Virkamäki är båda glada över det generationsöverskridande samarbetet. 

– Jag har alltid tyckt om ungar och dessa är ju alla tiders! De är så ivriga och man blir så glad av att träffa dem. Jag ska absolut delta i nästa träff också, säger Maj-Britt Fröberg. 

Det kommer även Brita Virkamäki att göra. Hon har själv sex barn och tolv barnbarn och tycker att träffarna är något att se fram emot.

– Det är fantastiskt att se vilken energi och koncentration barnen jobbar med, säger hon. 

Samarbetet har väckt positiva reaktioner även från daghemmets sida. Isabella Knopman, barnträdgårdslärare på daghemmet Fenix, berättar att barnen har tyckt att träffarna varit väldigt roliga. 

– Efter förra gångens gympa var barnen jätteglada. De berättade för alla på daghemmet hur roligt de hade haft det. 

Hon tycker det är viktigt att barn och seniorer träffas för att göra saker tillsammans.

– Jag har själv jobbat på äldreboende och vet att många seniorer är ensamma. Daghemmet ligger nära Blomsterfonden så det känns dumt att inte utnyttja möjligheten att komma hit då den finns.

Vi har barn som inte har några mor- eller farföräldrar och jag tycker det är viktigt att kunna erbjuda dem den kontakten.

Barnen är fyra till fem år och indelade i två grupper som turas om att komma på träffarna var tredje vecka. Daghemsbarnen Aino, Edvin och Elvira tycker alla att det är roligt att göra saker med seniorerna från Folkhälsan Blomsterfonden.

Det är roligt att måla med dem, säger Elvira.

Text och foto: Jonatan Sparv

Huvudbild: Brita Virkamäki (till vänster) och Maj-Britt Fröberg försöker bemästra konsten att måla med fingerfärg. De är båda glada över att få umgås med daghemsbarnen.