Närståendevård

Nyttig och välförtjänst semester – för båda

Närståendevårdaren vårdar vanligen 24 timmar i dygnet, sju dagar i veckan. Nu är det dags att söka till vårens semesterdagar för närståendevårdare. Sigurd och Gun-Lis Lagerström (bilden) säger att semesterdagarna är viktiga.

Sök till semesterdagarna

Två gånger i året erbjuder Folkhälsan tillsammans med Svenska semesterförbundet vårdaren och den som vårdas fem dagar på rehabiliteringscenter där bägges behov uppmärksammas. 

Vi följde med vid höstens semesterdagar på Spa Hotel Härmä i Ylihärmä.

Varje morgon inleds med torr- eller vattengymnastik efter frukost. Sedan följer någon föreläsning, utevistelse, gymträning och kvällen avrundas med samvaro och program av något slag.

- Det är underbart att se hur många slappnar av fullständigt när de vet att vi finns till hands. Den som vårdar kan för en stund bara se till att rehabilitera sig själv. Vi finns med i bassängen och gymmet och hjälper där det behövs, säger Jonna Skand och Pia Nabb, Folkhälsans koordinatorer och sakkunniga inom närståendevård.

Viola Lindvall från Nykarleby har flera diagnoser och sitter i rullstol sedan sommaren.

- Tidigare var det jag som vårdade min man som har reuma. Nu får han ta hand om mig. Jag hade inte varit i bastun på ett år och att få gå i bastu i dag var verkligt skönt. Jag tänker pröva ångbastun i morgon förmiddag om jag bara orkar, säger hon.

Utevistelse varje dag

Varje dag försöker man vara ute. Nu råkar det vara snöstorm. Man gör en liten tipsrunda ändå. 

- Det är frivilligt att delta i programmet. Har man till exempel som närståendevårdare större behov av ta en promenad eller vila så gör man det. Dagarna ska vara semester för båda, säger Nabb.
Närståendevårdarkoordinatorerna har många roller under dessa dagar.

- Vi samlar gruppen till aktivitet, samtidigt ska de inges semesterkänsla och få möjlighet till information och diskussion. Kamratstödet är mycket viktigt har vi märkt.

Helheten bäst

Skratten haglar vid bordet där några av deltagarna sitter. Vardagar fyllda med oro känns inte av alls just nu. Skämten, och ofta galghumorn, avlöser varandra. Bara de som kommer från samma ort känner varandra bland de här paren. Efter fyra dagar har de hunnit lära känna varandra en del, men ännu finns det mycket att berätta.

- Det bästa med de här dagana är helheten och att man får så bra information, säger Karlebybon Christina Lillhonga.

- Det bästa är att det är så välorganiserat, bra service överlag och att man får så mycket hjälp, säger Viola Lindvall.

Text & foto: Harriet Jossfolk-Furu