Föreningsaktiva

Flyttade tillbaka till Dalsbruk och blev Folkhälsanaktiv

Sabina Simola-Ström har nyss flyttat tillbaka till Dalsbruk efter 16 år borta. I samma veva tog hon emot uppdraget som ordförande i föreningen Folkhälsan i Dalsbruk.

Bli medlem

Under åren borta från orten har Simola-Ström studerat utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi och arbetat i nio år vid Folkhälsans forskningscentrum i Helsingfors. 

– Jag var föreningsaktiv under studietiden också. Sen tog arbetslivet så mycket energi, men i och med mammaledigheten fick jag inspiration igen. Det är härligt att få vara föreningsaktiv igen. Det ger energi och det är roligt att skapa något av mervärde för dem som bor här, att ge något tillbaka. 

Just nu håller styrelsen på och diskuterar vilken verksamhet föreningen ska syssla med. Idéer från ortsbor tas tacksamt emot. 

– På förslag finns allt från småbarns- och babygympa till seniorpromenader och generationsöverskridande mormor- och barncafé, säger Simola-Ström.

Simstranden och simskolan är en självklar verksamhet för föreningen. I sommar ordnar föreningen en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp i två veckor från och med slutet av juli. Stranden städades upp för säsongen under ett talko i maj. 

– Vi funderar på hur vi kunde piffa upp stranden i framtiden – kanske med trampbåtar och en rutschbana. När vi en gång har en så fin strand vill vi uppmuntra till vistelse nära havet som är så oerhört terapeutiskt.

Simola-Ström hoppas också på synergieffekter mellan föreningarna på Kimitoön. 

Simola-Ström har också ett nytt jobb i Dalsbruk. Det nya jobbet innebär att hon får jobba väldigt konkret med välbefinnande, något hon brinner för på många plan. På företaget Kiva Q arbetar hon med att utveckla välbefinnandet i arbetsgemenskaper och sparra fram välbefinnandetänk genom workshoppar. 

– Något universellt man kan säga är att känslan av att man får påverka och bidra är viktig för trivseln på arbetsplatsen.

Sitt eget välbefinnande sköter Sabina Simola-Ström mycket genom att vistas i naturen och nära havet. 

– Havet är så terapeutiskt. Vi är också mycket ute på gården. Jag älskar att odla, lyssna på fågelsången på trappan och att bara vara här och nu. Springande efter bussar i Helsingfors saknar jag inte alls.

Sabina Simola-Ström

Familj: Man och sonen Alfred 1,5 år
Ålder: 35
Jobb: Jobbar med att utveckla välbefinnande på arbetsplatsen, inom företaget Kiva Q.
Hobbyer: Naturen, sommarstugan, att vara med familjen, trädgårdsodling.

 

Text: Hanna Rundell
Foto: Robert Seger