Det behövs fler manliga närvårdare

Fler manliga närvårdare behövs för balansen

En bransch där det alltid kommer att finnas jobb är närvårdarbranschen. Få män studerar till närvårdare och andelen män i branschen är bara 6 procent, enligt närvårdarförbundet Super. - Jättesynd, säger Leo Laine som studerar till närvårdare på Prakticum.

Till Prakticum

Någon som vårdar, torkar, tvättar, pratar, lyfter och matar dem som inte klarar av att sköta de här sysslorna själv. Som närvårdare kan man jobba med barn, äldre eller personer med funktionsnedsättningar.

– Det är synd att det är få män i branschen, det skulle behövas fler för balansen, säger Leo Laine som är en av tre män på närvårdarklassen med 16 elever på yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors.

Laine har efter en tids sökande kommit till insikt om att det är till närvårdare han verkligen vill studera.

Studierna är jättelärorika och väldigt intensiva. Jag lär mig hela tiden jättemycket om mig själv och inser hur mycket jag inte vet. Jag har insett att den bästa investeringen i livet är hälsan.

Han trivdes inte med gymnasiestudierna, provade på merkonomstudier och några jobb innan hittade sin grej.

 

– Nu mår jag bättre än någonsin och vet min plats. Om man tycker om och kommer överens med människor och vill hjälpa är vårdyrket ett bra val. Man måste hitta det inom sig.

– Män har också en rent fysiologisk fördel – speciellt om man jobbar med äldre kan man behöva lyfta en hel del. Män har lite lättare för att bygga muskler och den muskelkraften är till nytta.

Under studierna lär man sig att bemöta människor, förebygga ohälsa, behandla sjukdomar och förstår hur människan är uppbyggd.

I studierna ingår bland annat psykologi, medicin, anatomi och etik. Dessutom finns skolämnen som matematik, språk och modersmål. I studierna ingår också en hel del praktik.

– Man måste faktiskt vara alert under teorilektionerna – hälsokunskapslektioner i gymnasiet är bara ett skrap på ytan jämfört med vad vi lär oss här. Studierna är jättelärorika och väldigt intensiva. Jag lär mig hela tiden jättemycket om mig själv och inser hur mycket jag inte vet. Jag har insett att den bästa investeringen i livet är hälsan. Det är något man oftast förstår först när man är sjuk. Vad man ska göra för att må bra. Äta rätt, röra på sig och sova bra. Dessutom har vi kunniga lärare som verkligen kan sin sak och en superbra klass.

Leo jobbar på äldreboendet Folkhälsan Blomsterfonden vid sidan av studierna. Första dagen på jobbet fick han i uppdrag att duscha en äldre.

– Det bröt isen genast.

Hur gör man en sådan sak – det kan ju inte vara så roligt att bli duschad av en främling?

– Att vinna de äldres förtroende är viktigt i det här jobbet. Det handlar om att vara sig själv, ta ögonkontakt med de äldre, förklara vad man ska göra och visa att de kan lita på en.

Och det bästa med jobbet som närvårdre?

– När de äldre säger ”Tack Leo för att du är här med mig.”

Leo Laine

  • Ålder: 20 år
  • Bor: På Degerö i Helsingfors tillsammans med flickvännen
  • Gör: Studerar till närvårdare. Jobbar på äldreboendet Folkhälsan Blomsterfonden
  • Hobbyer: Kroppsbygge, meditation, lyssnar på filosofer, vara med de närmaste.

Ansökning

  • Närvårdare kan exempelvis jobba med barn och unga, med äldre eller personer med funktionsnedsättning, på daghem, servicehus, sjukhus eller inom hemvården.
  • Ansök inom GEA för andra stadiet (för niondeklassister) mellan 19.2 och 12.3.2019.
  • Efter nian kan man också söka till närvårdarstudier kontinuerligt under året eller studera till närvårdare genom läroavtal. Därtill erbjuds flerformsstudier för vuxna. 


Text: Hanna Rundell
Foto: Mikko Käkelä